Pápalátogatás

„Találkozik a magyarságom és kereszténységem” – csíksomlyói zarándokok a Mandinernek

2019. június 1. 8:01
„Az identitásom két legfontosabb eleme, a magyarság és a kereszténység most végre találkozik” – mondja egy vidám egyetemista társaság tagja a Csíksomlyó felé tartó zarándokvonaton a Mandinernek. A csíksomlyói nyeregben tart szentmisét szombaton Ferenc pápa. A történelmi eseményre több százezer embert várnak. Egy Magyarországról induló zarándokvonaton utazva beszélgettünk a pápalátogatásra tartókkal.

Háromnapos látogatást tesz Ferenc pápa Romániában, melynek egyik csúcspontja a csíksomlyói nyeregben bemutatott pápai szentmise lesz. Csíksomlyó a magyarság fontos zarándokhelye, pünkösdkor évről évre magyarok százezrei érkeznek a világ minden tájáról a Salvatore dombra, hogy részt vegyenek az ünnepi szertartáson. Az eseményre hagyományosan nem csak hívek érkeznek: sokan így juttatják kifejezésre hazafias érzelmeiket, magyarságtudatukat.

Bár a pápai szentmise nem esik egybe a csíksomlyói búcsú időpontjával (egy héttel megelőzi azt), az esemény azonban így is történelmi jelentőségű:

a katolikus egyház feje még soha nem járt Erdélyben.

Magyarországról is sokan kelnek útra, ki egyénileg, ki szervezett keretek között. Egy zarándokvonat Szombathelyről indulva szeli át az országot, hogy több nagyváros, köztük a főváros érintésével közel ezer utast szállítson Csíksomlyóra – a Mandiner munkatársa is velük tart a pápalátogatásra.

A vonaton arról kérdeztünk zarándokokat, miért keltek útra, mit jelent számukra a pápa erdélyi látogatása.

„Sokszor voltunk csíksomlyói búcsúban, de ez az első alkalom, hogy a pápa is itt van” – mondja egy középkorú úr. „Hatalmas élmény volt számomra, amikor II. János Pál pápa érkezett Magyarországra. Valami hasonlót várok most is.”

„Az unokáim egészségéért szeretnék imádkozni” – meséli egy álldogáló hölgy. „Az egyik kisunokám beteges, nagyon pici és sovány, az ő felgyógyulásáért jöttem elsősorban. Az ő egészségéért szeretném kérni a Szűzanya segítségét, hogy gyógyítsa meg.”

„Nem ez az első zarándoklatom” – mondja egy sietőben lévő fiatal lány. „Többször voltam Csíksomlyón és Lengyelországban is. Ami legjobban vonz, mindamellett, amit vallás tekintetében kaphatok, azok az új barátok és az ezzel járó életre szóló kapcsolatok. A legjobb barátnőmet is egy vonaton ismertem meg.”

„Én Csíksomlyón már sokszor voltam” – kezdett bele egy őszes hajú úr, „de most Ferenc pápa miatt is jövök, szeretnék vele együtt misézni, együtt ünnepelni. Másrészt, ez a magyaroknak egy közös találkozóhelye, zarándokhelye, ezen a közös magyar zarándoklaton is szeretnék részt venni.”

„Az identitásom két legfontosabb eleme, a magyarság és a kereszténység most végre találkozik”

nyilatkozik egy vidám egyetemistákból álló társaság egyik tagja. „Ez egy olyan esemény, amit úgy éreztem, nem hagyhatok ki, pláne úgy, hogy kiderült, a cimboráim társaságában tölthetem el ezt a pár napot. A románokhoz is közelebb hoz engem ez az esemény lelkileg, nélkülük nem kaphattuk volna most meg a pápát.”

„Nyilván vallási okokból is jöttünk, de én elsősorban azért jöttem, mert ez egy fontos esemény a magyarság szempontjából, ami extra töltetet kap azáltal, hogy Ferenc pápa a székely katolikus közösséget látogatja meg” – mondja egy másik egyetemista. „Ez egy olyan esemény, amelyen, úgy gondoltam, hívő és katolikus emberként ott a helyem. Elsősorban kereszténynek tartom magam, katolikusnak, másodsorban magyarnak, és a családom is nagyon fontos. Úgy érzem, a pápalátogatás alkalmából a személyiségemnek ez a három pillére szorosan összekapcsolódik, hiszen a családom is jelen lesz majd. Ahogy Török Csaba írta egyik cikkében egy egyházatyát idézve: ahol ott van a pápa, ez esetben Ferenc, ott van az egyház is. A pápa valóban az egyház egységének a látható, földi jele, és hogy ő itt megjelenik, tényleg azt jelenti, hogy az egyház itt van jelen, Csíksomlyóban. És remélem, hogy az esemény a magyarok és románok közötti megbékélés az ügyét is előrébb tudja vinni” – fejti ki a fiatal.

„Két dolgot tudnék kiemelni – kezdte egy kollárét viselő fiatalember, papnövendék. „Az egyik, hogy a pápával találkozni, főleg hazai földön, az »ejha«, egy olyan alkalom, amiben sohasem volt részem, és azt hiszem, sokunknak nem volt részünk még” – mondja.

„A zarándokút arra emlékeztet engem, hogy az életünk nem céltalan, hanem egy cél felé haladunk.”

A papnövendék úgy folytatja: „Nagyon fontos a végcél abban, hogy az utunkat meghatározza. Ha otthon lemegyek a lépcsőn, nem mindegy, hogy a barátomhoz, vagy a fogorvoshoz indulok. Bár ugyanazt az utat járom be, a végcél meghatározza, hogy ezt milyen hangulatban, milyen állapotban teszem meg”.

A pápai szentmise szombaton 11.30-kor kezdődik a csíksomlyói nyeregben.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés