Sem Weber, sem Timmermans jelöltségét nem támogatja a kormány

2019. május 29. 15:29
Erről beszélt Kovács Zoltán szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány sem Manfred Weber néppárti, sem Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt európai bizottsági elnöki jelöltségét nem támogatja, mert Manfred Weber az elmúlt hónapokban többször megsértette a magyarokat, Frans Timmermans pedig „gyakorlatilag folyamatosan hazudott” Magyarországgal kapcsolatosan az EP-választási kampányban – erősítette meg a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán a kormányülés szünetében kifejtette: az európai parlamenti (EP-) választáson a Fidesz-KDNP rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet aratott, így Orbán Viktor miniszterelnök újfent megerősített mandátummal, megerősített formában képviselhette a magyarok érdekeit és szempontjait az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek keddi brüsszeli csúcstalálkozóján.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ismét leszögezte: a kormány sem Manfred Weber, sem pedig Frans Timmermans jelöltségét nem tudja támogatni. Leginkább azért – indokolta –, mert Manfred Weber az elmúlt hónapokban többször megsértette a magyarokat, Frans Timmermans pedig „gyakorlatilag folyamatosan hazudott” Magyarországgal kapcsolatosan az EP-választási kampányban.

Manfred Webertől két nyilatkozatot is felelevenített Kovács Zoltán. Egyrészt azt, amikor márciusban az Európai Néppárt csúcsjelöltje kijelentette - idézte -, hogy a magyar kormánypártok szavazataival nem akar bizottsági elnök lenni; másrészt azt, amit tavaly decemberben mondott, hogy a Sargentini-jelentés szavazásán nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem egész Magyarország ellen szavazott.

„Ezzel Manfred Weber alkalmatlanná vált arra, hogy Magyarország támogatását élvezze bármiféle jelölti versenyben” – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Frans Timmermansról szólva pedig azt mondta: oldalakon keresztül tudná sorolná azokat a hazugságokat – például a sajtószabadság, a jogállamiság vagy az antiszemitizmus kérdésében –, amelyeket tényeknek beállítva közölt Magyarországról a szocialisták csúcsjelöltje.

A kormány csak olyan bizottsági elnök-jelöltet tud majd elfogadni és támogatni, aki megfelel az Orbán Viktor által is ismertetett feltételeknek, vagyis tiszteletben tartja a tagállamokat, nem alkalmaz kettős mércét, törekszik a migráció megállításra és védelmezi Európa keresztény gyökereit – erősítette meg Kovács Zoltán.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még az sem biztos, hogy egyáltalán lesz-e csúcsjelölti rendszer.

Ez nem úgy megy, mint a barom bal-libeknél, hogy osszuk szét a pénzt, és majd ha elfogy, úgyis veszünk fel hitelt,... itt politika van.
Ez egy kimerevített kép egy hosszú folyamatban.
Sem Weber, sem Timmer..., ennyi.
Holnap új nap és a folyamat folytatódik.
Ami biztos: OV nem fog hitelt felvenni.
Ő anélkül emeli a reálbéreket 71 hónapja, ja, ... töretlenül...
Különben, amikor beszéltem vele, elárulta: Nem akar ő a magyar népnek semmi jót.
Az egész bérnövekedés csak azért van, hogy bosszantsa a bal-lib haladó-demokratákat...

A lista élén ràadàsul.

Frédi ugye idejött ultimátumokkal a Vàrba. Előtte beugrott az elűzött Soros egyetemre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés