Vissza a Néppártba!

2019. május 24. 16:34

Budapest is a CDU tartós kormányzati szerepében érdekelt, mert egy baloldali összefogás még a BMW államosításának elmaradása esetén sem ígér semmi jót.

2019. május 24. 16:34
Prőhle Gergely
Válasz Online

„Németországgal lehet sok bajunk, de a közös üvegházban nem kellene kővel dobálózni. Hogy a CDU pontosan milyen stratégiával kanyarodik rá a Merkel utáni korszakra, még nem látható, az azonban biztos, hogy a saját logikájuk szerint ők is a szavazatmaximálásban és a kormányzati pozíciók megszerzésében, megtartásában érdekeltek. S bár nem könnyű az évtizedes hamis beidegződésekkel megbirkózni, meg kellene próbálni elhitetni velük, hogy Budapest is a CDU tartós kormányzati szerepében érdekelt, mert egy baloldali összefogás még a BMW államosításának elmaradása esetén sem ígér semmi jót.

A német kereszténydemokraták ráadásul döntő befolyással bírnak az Európai Néppártban. Ők vérmérséklettől függően fejcsóválva, értetlenkedve, vagy felháborodva követték az elmúlt hónapokban a Fidesz kizárásával/kilépésével kapcsolatos sagát. S bár a kormányhoz közeli média nap mint nap megpróbálja elhitetni velünk, hogy az »új szövetség« milyen fantasztikus lehetőségekkel kecsegtet, hogy ezt a migránssimogató, identitászavaros néppárti társaságot már rég ott kellett volna hagyni, a Strache-bukást követő új helyzetben érdemes átgondolni ezt a nagy elszánást. A magyarországi állapotok vizsgálatára felkért három »bölcs« ráadásul cseppet sem rögeszmés antiorbánisták gyülekezete. Még a Fidesz kizárása mellett érvelő Herman van Rompuy is rengeteget segített a kormánynak korábban, az uniós költségvetésből való jelenlegi előnyös részesedésünket is jórészt neki köszönhetjük. Különben is: nagy műveltségű, széles látókörű ember, csakúgy, mint két társa, Hans-Gert Pöttering és különösen Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár. Fölöslegesen fontoskodniuk nincs értelme, ezt ők is tudják.

Ha azonban egy apró jelzést kapnak, hogy van értelme érdemben beszélni a magyar kormányt érő kritikák valóságtartalmáról, ha a miniszterelnökkel – hisz ki mással? – folytatott beszélgetéseik nyomán bízhatnának abban, hogy bizonyos pontokon módosítható a kormányzati irányvonal, akkor lenne esély arra, hogy az európai jobboldal ne szétforgácsolódjon, hanem okos belső kompromisszumokkal egységes maradjon.

Ilyen tartalmi egyeztetés, megállapodás sikerült már 2011-12-ben az Európai Bizottsággal – vagyis egy, a néppárti bölcseknél sokkal szigorúbb instanciával is. Akinek tehát valóban fontos az, hogy Európa versenyképessége, gazdasági ellenállóképessége, pénzügyi stabilitása biztosítva legyen, aki valóban hisz abban, hogy a civilizációs küzdelmekben a keresztény értékekre, kultúrára épülő együttélési normák nélkülözhetetlenek ezen a kontinensen, annak ez a kompromisszumkeresés egyik oldalon sem lehet ellenére. Ez a munka azonban nem beszólogatással és blikkfangosnak tűnő mondatok ismételgetésével, hanem csak úgy végezhető el, ahogy Weber írja: »A politika annyit tesz, mint kemény deszkákat fúrni át erőteljesen és lassan, szenvedéllyel és ugyanakkor jó szemmértékkel.« Weber. Nem Manfred. Hanem Max.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2019. május 25. 11:25
Igen, a Fidesznek a Néppártban kellene maradnia. Akkor is, ha túlnyeri magát a szélsőjobb. A Fidesz felfüggesztése óta ezt hajtogatom.
catalina9
2019. május 25. 09:43
»A politika annyit tesz, mint kemény deszkákat fúrni át erőteljesen és lassan, szenvedéllyel és ugyanakkor jó szemmértékkel.« no igen Prőhle elvtárs, csak az a baj, hogy ezek a deszkák a nemzeti kultúra tartóoszlopai...szóval nem kellene fúrni őket, és főleg nem kellene elmaszatolni a fúrók felelősségét...
Esvány
2019. május 25. 09:33
Pröhle úr fordítva ült a bilire! A Fidesz nem kilépni akar az EPP-ből, hanem rábírni arra, hogy a baloldal helyett a jobboldallal fogjon össze. Vagyis az istentelen újkomcsik és a Soros-vezérelte genderbuzerálisok helyett a keresztényekkel és nemzeti elkötelezettségűekkel szövetkezzen. A goromba üzenetek sem innen kezdődtek, hanem Webertől (nem Maxtól, hanem Manfredtől) és Merkeltől érkeztek. Ha ők nem térnek észhez, mi nem követhetjük őket, bármilyen szoros gazdasági kapcsolatban állunk is a németekkel. Mert a haza és a hit nem eladó. Még a BMW-ért sem...
szervita
2019. május 25. 07:54
Prőhle nem nyugszik, ezért fizetik, nyomni a balliberális mantrát. Evangélikus vezető, itt egy példa: Donáth László evangélikus lelkész, publicista, politikus. 1994 és 2010 között a Magyar Szocialista Párt jelöltjeként országgyűlési képviselő. Közéleti pályafutása mellett az Aranyág Alapítvány kuratóriumának elnöke. Donáth Ferenc politikus, a Nagy Imre-per másodrendű vádlottjának fia. Lánya Donáth Anna Júlia, aki egy migrációt segítő, Soros által támogatott civil szervezetnél, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél dolgozott. Vagy inkább kerülte a munkát és várta a jó szelet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik