Ne mossunk össze minket és az európai liberálisokat! – Fekete-Győr András a Mandinernek

2019. május 24. 7:59
„Van egy relatíve jó növekedésünk, én ennek egyébként örülök” – ismeri el Fekete-Győr András, amikor a gazdaság állapota kerül szóba. De a Momentum fő üzeneteit ismételve az egészségügyre, az oktatásra és a megélhetés támogatására koncentrálna, egyúttal bízik az ötszázalékos küszöb vasárnapi megugrásában. Fekete-Győr elmondta: szerinte nincs értelme összemosni a Momentumot az európai liberálisokkal. Villáminterjúnk az Örs vezér téren kampányoló pártvezetővel.

Oláh Dániel interjúja

 

Az Örs vezér terén áthaladva futott bele a Momentum kampányeseményébe a Mandiner munkatársa csütörtök délután. Ha már ott jártunk, megszólítottuk Fekete-Győr András pártelnököt egy villáminterjúra.

***

Meglesz az öt százalék?

Ha ma olvastál híreket, akkor a Medián azt hozta ki, hogy hat százalékra becsli a Momentumot. Sajnos ők voltak azok is, akik a kétharmados Fidesz-győzelmet is megjósolták tavaly, ezért azt gondolom, hogy ők a leginkább mértékadóak. Lehet, hogy ennél is több lesz. A DK-t négy százalékra mérték öt éve és kilenc százalékkal végeztek. Kőkeményen mozgósítunk országszerte mindenhol.

Ha nem lesz meg, akkor annak lesz valamilyen következménye?

Folytatjuk a munkát.

Személyi következménye?

Azt majd eldönti a párt közössége, de mi folytatjuk a munkát kőkeményen.

Az LMP-s Vágó Gábor ma azt mondta a Mandinernek, hogy olyan frakcióba ülne be a Momentum az Európai Parlamentben, amit a nagytőke, például a Monsanto finanszíroz.

A Monsanto ugye támogatta az ALDE (európai liberális pártcsoportosulás – a szerk.) pártrendezvényeit, de meg is szakította a párt a vele való kapcsolatot. Az ALDE át fog alakulni. A francia elnök mozgalmával valószínűleg szövetkezni fognak és egy új pártcsalád fog létrejönni. Ennek egyébként személyesen én is nagyon örülnék. Ők az európai progresszívek, akik előrevinnék az európai projektet, akik közös megoldásokban gondolkodnak a globális kihívásokra.

Vágó Gábor azt is mondta, hogy ők szabályoznák a multikat, a liberálisok viszont – ezek szerint ti is – pedig inkább segítenék őket.

Ne mossunk össze minket, illetve az európai progresszíveket vagy liberálisokat,

ennek semmi értelme nincsen. Az ALDE-ban vannak nemzeti liberális pártok, például a VVD, a holland kormánypárt, egy másik holland párt viszont sokkal liberálisabb. Nem, mi szabályozott piacgazdaságban hiszünk, ugyanúgy a multiknak is vannak korlátaik, amik között mozognak.

Miért a Momentumot válasszák a magyarok vasárnap?

Azért, mert a Momentumnak három fő célja van. Azért, hogy a kivándorlást megakadályozzuk és visszafordítsuk...

Már visszafordult, többen jönnek haza, mint amennyien kimennek az országból a legújabb KSH-adatok szerint.

Jó. Vas megyében meg Győr-Moson-Sopron megyében összesen százezer ember lépi át minden nap a határt, majd tér vissza aludni. Kivándorlási válság van Magyarországon, ez szerintem tényszerű. Az orvosok 80 százaléka elmegy. A legtöbb ágazatban munkaerőhiány van. Ezt nem lehet megmagyarázni mással. Mi azt mondjuk, hogy

az egészségügy, az oktatás és a megélhetés támogatásával ezt meg lehet fordítani.

Én akkor fogok itthon maradni, ha nem halok meg a kórházban, vagy ha a gyerekeimet felkészítik a holnap és holnapután kihívásaira, és ha van annyi pénzem, hogy nem csak a sárga csekkeket fizetem ki belőle, hanem utazni is tudok. A jelenlegi kormány ezt nem támogatja.

Miért az a Momentum szlogenje, hogy uniós pénzt csak kórházra kellene költeni az iskolák és munkahelyek mellett? Másra nem kell költeni? A kultúra és a sport például a testi és lelki egészségről szólna.

Prioritások vannak, a kórház, iskolák és munkahelyek – egészségügy, oktatás, megélhetés. Ha azt mondom, hogy környezetkímélőbb megoldásokban gondolkodjunk, az is egyébként az egészséget szolgálja, azzal semmi baj nincsen.

A térkövekkel van baj,

a kilátókkal van baj, a stadionokkal van baj. A kisvasutakkal van. Erre nincs szükségünk Magyarországon. 

Ezek a legnagyobb problémák ma Magyarországon?

Igen, ez. Az egészségügy, az oktatás és a megélhetés, illetve a korrupcióval párosul az egész, mert ellopják ezeket a pénzeket.

Ha mindent ellopnak, akkor hogy lehet Magyarországon a legnagyobb a gazdasági növekedés az unióban?

Magyarország az utolsó előtti legkorruptabb ország, van honnan növekedni. Sereghajtókból próbálkozunk meg feltörekedni és nem sikerül, mert így is a régiós országok mind lehagynak minket.

Van egy relatíve jó növekedésünk,

én ennek egyébként örülök, hogy van egy ilyen. De ez hol van még attól, aminek lennie kellene.

Relatíve a leggyorsabb az egész unióban, ami jó jel a gazdasági felzárkózás szempontjából.

Ennek örülök, csak más kérdés, hogy hosszú távon mennyire fenntartható az ország, amikor elmennek az emberek, és amikor az oktatás 19. századi szinten van.

***

Fekete-Győr András itt zárta gyorsan szavait, és folytatta az emberek leszólítását az Örs vezér téri forgatagban.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az orvosok 80 százaléka elmegy."

Eddig a hazugságig olvastam. Komolytalan szél-liberális bagázs
erős hátszéllel. Kellenek az ilyen intellektuális paraziták, hogy
egészséges maradjon az immunrendszerünk és soha ne felejtsük
el az szdsz-t.

Verhofstadtot meghívja, a főberálist, de ne mossuk össze vele, sőt pár óra alatt elhatárolódik tőle:-))))) vicces

Továris, konyec! (X)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés