Miért nincs Magyarországon baloldal?

2019. május 22. 10:45

Feró Dalma
Azonnali
A baloskodó gittegyletekben a régi balliberális érdekkörök próbálják újracsomagolni magukat.

„Kár a baloskodó gittegyletekben keresni az újbaloldalt, mert csak a régi balliberális érdekkörök próbálják újracsomagolva eladni magukat. A baloskodás nem válik le a liberalizmusról, és széleskörű társadalmi bázisa ugyanúgy nincs és nem is lesz, ahogy az eggyel korábbi balliberális demóverziónak sem.

Eközben persze vannak baloldali egyének, akik vagy kívül maradnak ezeken a hálózatokon és intézményeken, vagy megpróbálnak bennük navigálni. A veszély különösen az utóbbi esetben áll fenn, hogy semlegesíteni és/vagy kooptálni próbálják a munkájukat a régi liberális rend maradványának képviselői. Hegemóniaküzdelem folyik, ezért ezen jelenségeknek nem egyéni szinten érdemes keresni az okait (és a lehetséges megoldását), hanem az erőforrások eloszlásában és a tágabb gazdasági-politikai viszonyokban. 

Sokan sokféle módon elemezték a baloldal több évtizede tartó nemzetközi válságát. Makroszinten lehet a centrumbéli baloldali politika baloldal-jellegének elvesztését, azaz liberális elitek általi bekebelezését a neoliberális fordulat, illetve annak még tágabb kontextusaként a II. világháború utáni világgazdasági ciklus hanyatlása felől elemezni. Egyebek mellett ugyanezek a folyamatok szabták meg a volt szovjet blokk rendszerváltás utáni világgazdasági reintegrációjának kereteit és ezzel a »baloldal« helyi újraértelmezésének lehetőségeit. 

Jelenleg a NER bebetonozódása mellett a nyugati liberális hegemónia megroggyanása adja a keretét annak a politikai játéktérnek, amely az intézmények és egyének cselekvését szabályozza. A magyar értelmiség sajátosságai, a politikától való értelmiségi függetlenség hamis ideáljának hagyománya is kapcsolódik a témához. Ezek adják a keretét az itt leírt mechanizmusnak, amit azért emeltem ki, mert ezt érzem leginkább hiányzónak a baloldalról újra fellángolt vitából.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és ez mitől Csurka eszmeisége, te ütődött. Szent István óta vagyunk keresztények és magyarok. A jobboldal az ezer éves Szent István eszmeiségét követi.

Ez a társaság már semmit senkivel nem tud rendezni. Nincs rájuk igény, régi, kipróbált, amortizalt arcok.
Viszont egy új szocdem partra lenne igény, aki ellent tud állni a régiek behálózó szándékainak és önálló, független tud maradni.
A liberális momentum eleinte úgy határozta meg magát, hogy mindenkitől független. Már az elején tudni lehetett, hogy hazudik, hiszen az mszp-től székeket, asztalokat fogadott el az induláshoz. Aztán osszefekudt a teljes ellenzékkel.

Még meg is magyarázod a hülyeségedet!

Neked talán semmi közöd sincs sem a magyarokhoz, sem pedig Szent Istvánhoz! Az meg, hogy jöttök ezzel a lopás tolvaj dumával csak rólatok állít ki bizonyítványt! Pont annyira hiteles, mint a tönkretett ország, borzasztó kivándorlás, diktatúra, rabszolgatörvény stb. dumátok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés