Miért nincs Magyarországon baloldal?

2019. május 22. 10:45

A baloskodó gittegyletekben a régi balliberális érdekkörök próbálják újracsomagolni magukat.

2019. május 22. 10:45
Feró Dalma

„Kár a baloskodó gittegyletekben keresni az újbaloldalt, mert csak a régi balliberális érdekkörök próbálják újracsomagolva eladni magukat. A baloskodás nem válik le a liberalizmusról, és széleskörű társadalmi bázisa ugyanúgy nincs és nem is lesz, ahogy az eggyel korábbi balliberális demóverziónak sem.

Eközben persze vannak baloldali egyének, akik vagy kívül maradnak ezeken a hálózatokon és intézményeken, vagy megpróbálnak bennük navigálni. A veszély különösen az utóbbi esetben áll fenn, hogy semlegesíteni és/vagy kooptálni próbálják a munkájukat a régi liberális rend maradványának képviselői. Hegemóniaküzdelem folyik, ezért ezen jelenségeknek nem egyéni szinten érdemes keresni az okait (és a lehetséges megoldását), hanem az erőforrások eloszlásában és a tágabb gazdasági-politikai viszonyokban. 

Sokan sokféle módon elemezték a baloldal több évtizede tartó nemzetközi válságát. Makroszinten lehet a centrumbéli baloldali politika baloldal-jellegének elvesztését, azaz liberális elitek általi bekebelezését a neoliberális fordulat, illetve annak még tágabb kontextusaként a II. világháború utáni világgazdasági ciklus hanyatlása felől elemezni. Egyebek mellett ugyanezek a folyamatok szabták meg a volt szovjet blokk rendszerváltás utáni világgazdasági reintegrációjának kereteit és ezzel a »baloldal« helyi újraértelmezésének lehetőségeit. 

Jelenleg a NER bebetonozódása mellett a nyugati liberális hegemónia megroggyanása adja a keretét annak a politikai játéktérnek, amely az intézmények és egyének cselekvését szabályozza. A magyar értelmiség sajátosságai, a politikától való értelmiségi függetlenség hamis ideáljának hagyománya is kapcsolódik a témához. Ezek adják a keretét az itt leírt mechanizmusnak, amit azért emeltem ki, mert ezt érzem leginkább hiányzónak a baloldalról újra fellángolt vitából.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2019. május 23. 10:21
Nálunk nemhogy baloldal, igazi jobboldal sincs. A Fidesz sunyi aknamunkájával szisztematikusan kinyírta a jobboldali pártokat (MIÉP, MDF, FKGP, JOBBIK), hogy aztán ál-jobboldalként a helyükbe lépjen.
gonterl
2019. május 23. 09:04
Szerintem, tisztán egyik oldallal sem találkozhatunk. Látnunk kell, hogy mindkét oldalnak vannak árnyoldalai. Nyugaton a kapitalizmus, keleten a szocializmus hibáit látják világosabban. A békés belenövés igényelné azt, hogy mindenütt, a negatívumok mellett, lássák meg a pozitívumokat is. Ahhoz is hozzá kell szokni, hogy sem a vaskalapos maradiság, sem a szélkakas szerű forgolódás nem elfogadható. A valóság dinamikus változását csak a dinamikus reagálás követheti. A dinamikus reagálás megkívánja, hogy minden témát az ismeretek változásával együtt, újra kell értelmezni.
áfonya
2019. május 23. 06:36
ez az ember típus mindent igénybe vesz, minden kedvezményt kihasznál, aránylag jól is él... és most jön a de... de ennek ellenére mégis csahol mint egy kivert kutya... mindent szid ami kormányzati... fogalma sincs a való világról.. el sem jut az agyáig, hogy sokkal szarabbúl is élhetne ha egy retek balos kormány lenne..ennek akkor is ez kellene/a szar/... tenni nem tesz semmit, csak pofázni tud... egyszóval ez az ember típus libsi, gender, antifa, zöld.. ezer neve lehet, de a végeredmény egy és ugyanaz... "büdös kommunista"... itt a vége PONT.
nemecsekerno_007
2019. május 22. 21:49
"A baloskodó gittegyletekben a régi balliberális érdekkörök próbálják újracsomagolni magukat." Tűpontos megfogalmazás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik