Juncker a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták összefogására buzdít

2019. május 21. 17:45
Az Európai Bizottság elnöke szerint a szavazóurnáknál kell „megfelelő választ” adni a radikális jobboldal jelentette veszélyre.

A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták közötti egységre szólított fel a radikális jobboldali formációkkal szemben kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke a héten esedékes európai parlamenti (EP-)választások előtt.

„Fontos világossá tenni az elkövetkezendő évtizedekre és az EP-választásokra tekintettel, hogy a szakszervezetisek, a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és sokan mások közülünk egy emberként fognak szembenézni a szélsőjobboldal veszélyével” – jelentette ki Juncker az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) kongresszusának megnyitóján Bécsben. „Ez kötelességünk” – mondta az EB elnöke.

Az EB elnöke a sajtónak ezt követően adott rövid nyilatkozatokban hangsúlyozta: a szavazóurnáknál kell „megfelelő választ” adni a radikális jobboldal jelentette veszéllyel szemben. „Minden szavazónak meg kell kérdeznie magától: milyen lenne a holnap Európája, ha minden európai úgy voksolna, mint én?” – fogalmazott.

Az ETUC kongresszusának megnyitóján elmondott beszédében Juncker kiemelte, hogy hivatali ideje alatt az Európai Unió eltávolodott a megszorítások politikájától, és üdvözölte, hogy sikerült több rugalmasságot biztosítani a tagállamoknak.

A megszorítások politikáját leginkább megszenvedő Görögország esetében Juncker „történelmi hibának” minősítette a „görög munkavállalóval szembeni tisztelet hiányát”. A mandátuma alatti változás példájaként pedig emlékeztetett arra, hogy az EB által a gazdaságpolitika területén bevezetett rugalmasság segített az olyan országoknak, mint például Portugália és Olaszország, hogy expanzív intézkedéseket hozzanak, amelyek lehetetlennek bizonyultak volna, ha a stabilitási paktumot szigorúan alkalmazták volna.

Juncker emellett felidézte az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozását is mint az elnöksége alatt elindult másik kezdeményezést, amelynek célja annak biztosítása, hogy a kiküldött munkavállalók – akiket „modernkori rabszolgákként” határozott meg – ugyanolyan feltételekkel bírjanak ugyanazon munka vonatkozásában, mint a helyiek. Az EB elnöke emellett támogatását fejezte ki az európai minimálbér iránt.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazi sikertortenet volt a regnalasa, de most mar lepjen le a szinrol!
Amit ezek az EU-s mokusok a gorogokkel, angolokkal, velunk csinaltak az minden, minden kritikan aluli. De legyunk nagyvonaluak, pa, pa, Juncker ur!

Nemek sincsenek, oldalak sincsenek, semmi sincsen mar.
Es mivel kezdodott mindez? Nem mertek bevenni Istent az alkotmanyukba.

Egy szóval egyetértek: a munkavállaló meg dern kori rabszolga. De elfelejtette hozzátenni, hogy akkor a munkaadók a rabszolgatartók!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés