Óriásit nőtt a magyar GDP

2019. május 15. 09:05

Az öt százaléknál is nagyobb a növekedés ismét felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva, illetve kiegyensúlyozva 5,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest  – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők az idei évre lassulást vártak, amit az is alátámasztott, hogy az év elején sztrájkhullám kezdődött és az eurózóna ipara gyengélkedik. Ennek ellenére a magyar ipar és a teljes gazdaság inkább csak fokozta növekedési ütemét, így a kérdéses öt százalékos határt könnyedén meghaladta.

Varga: Kitart a magyar lendület

A magyar gazdaság növekedési lendülete az első negyedévben is kitartott, Magyarország gazdasági teljesítményét tekintve az Európai Unió tagországainak sorában az elsők között foglal helyet – mondta a pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály kiemelte, az első három hónapban mért 5,3 százalékos GDP-bővülés hátterében elsősorban a beruházások, az export és a munkahelyek számának bővülése, a bérek emelkedése áll. Külön kiemelte, hogy az export a világgazdaság lassulása ellenére is növekedni tudott az európai és az Európán kívüli piacok tekintetében egyaránt. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy idén és jövőre is 4,1 százalékos GDP bővülésre számít a kormányzat, amit alátámaszt az ipar teljesítménye, a beruházások bővülése, az hogy a keresetek növekedésével élénkül a fogyasztás, a belső kereslet.

Hónapról hónapra csúcsdöntés

A Portfolio is emlékeztet arra, hogy hónapról hónapra új csúcsok dőlnek meg az iparban, az építőipar pedig az év első negyedévében közel 50 százalékkal növelte termelési volumenét éves alapon.


A gazdaságot jelenleg három erős motor hajtja: a lakossági fogyasztást a munkaalapú gazdasági modellnek köszönhető gyors béremelkedés és a foglalkoztatás bővülése támogatja, a beruházásokat nagyon erősen segítik a növekvő bérek, az iparban pedig dimenzióváltás jelei mutatkoznak, hiszen a magyar cégek kapacitásai növekednek, egyre többet képesek exportálni, ráadásul hosszú távon kedvező, hogy a milliárdos árbevételű vállalatok között is nő a magyar vállalatok és csökken a külföldiek részesedése.

(MTI, Portfolio, Makronóm)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148427

Ajánljuk még a témában