Alig lesz ellenzéki szavazatszámláló

2019. május 14. 8:57
Fontos garanciától esnek el az ellenzéki pártok, ha nem küldenek tagokat a szavazatszámláló bizottságokba – jelentette ki Pálffy Ilona.

Egyelőre nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 kedd reggeli műsorában. Az EP-választáson listát állító pártok a több mint tízezer hazai szavazókörbe két-két tagot küldhetnek, a listát állító kilenc párt tehát összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthet be május 17-én 16 óráig.

Fontos garanciától esnek el így az ellenzéki pártok

Pálffy Ilona kiemelte: a hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, holott ez nagyon fontos garancia lenne. Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy múlt hétfőn postázták a szavazási levélcsomagokat azoknak a magyar állampolgároknak, akik sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nem rendelkeznek lakóhellyel, de regisztráltak a választásra és így jogosultak levélben szavazni. Ezeket a levélcsomagokat hétfőtől a külképviseleteken – személyesen – is át lehet venni.

Hozzátette: a szavazatokat tartalmazó válaszborítékot nem szükséges személyesen visszajuttatni az NVI-hez, le lehet adni a külképviseleteken vagy a szavazás napján Magyarországon az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken, és vissza lehet juttatni a szavazás előtti szombat éjfélig levélben az NVI-hez. A választási iroda elnöke szólt arról is, hogy a külképviseleti névjegyzékbe május 17-én (péntek) 16 óráig jelentkezhetnek azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon. A kérelmeket a www.valasztas.hu oldalon, az ügyfélkapun és személyesen a helyi választási irodákban lehet benyújtani. A határidő közelsége miatt a levélben jelentkezést az NVI elnöke már nem ajánlotta. 

Azok a választók, akik a szavazás napján nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának, május 22-éig jelentkezhetnek át.

Kevés megfigyelőt küldenek a pártok

Csütörtökön lejár az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatos megfigyelők bejelentésének határideje; három nappal a határidő lejárta előtt mindössze 37 megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A megfigyelőket a levélszavazatok ellenőrzésére, a külképviseleti voksolás nyomon követésére, illetve az egyéni választókerületi székhelyekre a levélszavazatok gyűjtésére szolgáló urnák felügyeletére lehet bejelenteni.

A választási eljárási törvény szerint külképviseletekre a listát állító jelölőszervezetek két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Az NVB eddig húsz külképviseleti megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Fidesz-KDNP jelentette be.

Az EP-választáson listát állító pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket is delegálhatnak, akik egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok szavazási iratainak és a levélszavazatoknak a feldolgozását. A listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt-öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg. Az NVB eddig tizennégy, az NVI mellé delegált megfigyelőt vett nyilvántartásba: ötöt a Fidesz-KDNP, ötöt  a Jobbik jelentett be, négyet pedig a Mi Hazánk Mozgalom.

Mivel az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken is lehetőség van a levélszavazatok leadására, a listát állító jelölőszervezetek oda ugyancsak megbízhatnak két-két megfigyelőt. Az országgyűlési egyéni választókerületi székhelytelepüléseken a leadott levélszavazatokat az iroda folyamatos felügyelete alatt álló urnába lehet bedobni, a jelölőszervezetek által megbízott megfigyelők pedig jelen lehetnek az urna felügyelete során. Az NVB eddig három ilyen megfigyelőt vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP által bejelentett megfigyelő a kisvárdai, a vásárosnaményi és a mátészalkai egyéni választókerületi választási irodánál ellenőrzi a levélszavazatok gyűjtését.

A megfigyelők bejelentésére május 16-án 16 óráig van lehetőség.

(MTI)

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Alig lesz ellenzéki szavazatszámláló"

Ilyen kevés a támogatójuk?

Válaszok:
pollip | 2019. május 14. 9:10
hátakkor | 2019. május 14. 9:21

"Alig lesz ellenzéki szavazatszámláló."

Reméljük, szavazó is.

Válaszok:
pollip | 2019. május 14. 9:12

Azt ígérték, sok lesz:-)
Nem adják az arcukat nekik.

Hát igen, ha küldenének megfelelő számú delegáltat, megfigyelőt, akkor nem lenne mire fel utólag hisztizni a "választások tisztaságáról".
Mert hiszti, az lesz, nem kérdés.

Aztán majd ezerrel mondják, kiabálják, üvöltik, hogy : csalás történt!

Válaszok:
vendelin | 2019. május 14. 9:15

Az nyilvánvaló. Mindig "csalás" történik, ha nem ők nyernek. Pedig ez mostanában azért elő-előfordul.

Válaszok:
pollip | 2019. május 14. 9:20

Szerencsére:-)))
Valahol azt olvastam, hogy az ellenzék a vidéki kampánnyal nem foglalkozik, mert ott ők is reménytelennek tartják a helyzetüket. Így leépítik az eddig is kicsi hátországukat, ami nem baj, tekintve az őszi önkormányzati választásokat.

Válaszok:
vendelin | 2019. május 14. 9:25

'Mi vagyunk a többség!'

Nálunk úgynevezett "összefogásban" gondolkodnak az önkormányzati választások vonatkozásában. Egy polgármester jelöltje lesz a DK-MSZP-LMP-Jobbik-Momentum vegyesfelvágottnak, bár azt még nem tudni, ki adja a nevét ehhez a szürreális mixtúrához. Ami bizonyos: a városházi kéttagú Jobbik frakció egyik tagja nem fogja magát jelöltetni ősszel, visszavonul a politikától. Nem ért egyet az "összefogással".

Válaszok:
pollip | 2019. május 14. 9:45
pollip | 2019. május 14. 9:50

Jó magyarázat, csak éppen nevetséges. Újhelyinek inkább a sajátjait kéne megróni a gyávaság miatt, nem a Fidesz vezetőit. Mert nem a Fidesznek kéne a felvállalt vitával legitimálni a töketlen ellenzéket, hanem az állítólag többségben lévő ellenzéki szavazóknak azzal, hogy betöltik a nekik járó szavazatszámláló helyeket.

https://mandiner.hu/cikk/20190..

Nem mindenki megélhetési politikus:-)

Nálunk is teljes összefogás lesz a 64,5%-os polgármester ellen. A jelölt a 22,7%-ot kapott régi mszp-s:-))))

Válaszok:
vendelin | 2019. május 14. 10:02

Nyilvánvalóan már megújult az a régi MSZP-s jelölt... Mindig elgondolkodtat azoknak a Jobbikos és LMP-s választóknak a lelkivilága, akik képesek egy-egy ilyen kipróbált régi "demokratára" szavazni az "összefogás", illetve a XX. század pártjainak meghaladása jegyében.

Válaszok:
pollip | 2019. május 14. 10:13

A hatalom vágya felülírja az elveket sok ellenzéki politikusnál

Persze, te ismered a kilenc évvel ezelőtt készül videó vágatlan változatát, a készítés körülményeit. Újítsatok valamit, mert a fideSS, mint minősítés évek óta nem terem nektek babért, legfeljebb egymás hátát veregetve ezen röhögtök nagyon egyetértve a belterjes politikai tenyészetekben..

Ne aggódj, minden a szabályok szerint fog történni. Tavaly is voltak nemzetközi megfigyelők:-))))

És különben is többség nem ment el szavazni, és ha elment volna, akkor ránk szavazott volna! :)

Kötelező? Viccelsz? Az maga lenne a diktatúra!
:):):)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés