Az óceán legmélyebb pontján is gyűlik a műanyag

2019. május 14. 13:01
Nagyjából 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek eddig az óceánokba.

Műanyag szemetet talált az óceán mélyén a búvár, aki tengeralattjárójával merülési rekordot állított fel. Victor Vescovo texasi befektető, nyugdíjas tengerésztiszt elmondta, 10 927 méterre merült a világ legmélyebb árkába, a csendes-óceáni Marianna-árokba. Ezzel az 1960-ban felállított merülési rekordot 15 méterrel haladta meg expedíciója.

Eddig ismeretlen fajokat fedezett fel ott, ahol ember még nem járt. Egy alkalommal négy órát töltött az árok fenekén az élővilágot tanulmányozva: látott többek között hosszú lábú, hosszú csápú, rákszerű ízeltlábúakat és a tengeriuborkák közé tartozó, áttetsző testű „tengeri disznókat” (Scotoplanes). Szögletes fém- vagy műanyag tárgyakat, egy műanyag zacskót és édességcsomagolást is felfedezett a mélyben. „Nagyon kiábrándító volt látni az embertől származó szemetet az óceán legmélyebb pontján” – hangoztatta egy interjúban.

A világ óceánjaiba eddig 100 millió tonnányi műanyag szemetet öntöttek az ENSZ becslései szerint, a tenger mélyén lakó óceáni emlősök beleiben is nagy mennyiségű mikroműanyagot találtak a tudósok. Vescovo azt reméli, felfedezése felhívja a figyelmet az óceánok szennyezettségére és arra készteti a kormányokat, hogy hozzanak szigorúbb szabályokat.

„Az óceán nem egy óriási szemétgyűjtő medence, bár sokan annak nézik” – mondta. Az elmúlt három hétben csapata öt merülést végzett tengeralattjárója, a különlegesen nagy víznyomásra tervezett DSV Limiting Factor fedélzetén, kőzet- és biológiai mintákat gyűjtöttek. Ez volt a harmadik merülés a Föld legmélyebb pontja, a 11 034 méteres Challenger-mélység felé. Utoljára James Cameron kanadai filmes vállalkozott arra, 2012-ben 10 908 méteren járt. Az első látogatást az Egyesült Államok hadiflottája tette, ők 10 912 méterig hatoltak a mélybe.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az elismerés Victor Vescovónak szól, nem a műanyagszemétnek.
Remélem, elér valamit, és csökkentik a tengerbe öntött hulladék mennyiségét.

Válaszok:
Csomorkany | 2019. május 14. 15:06

Nem fogják. Talán abban van némi remény, hogy gyorsabban lebomló műanyagokra cserélik a mostaniakat.

A műanyagtól csak egyféleképpen lehet megszabadulni: Égetéssel. Más módja nem létezik. Már most tele vannak az erdők, a vizek a talaj műanyaggal. Az újrahasznosítás nem járható út, csak kozmetika.

Sokat segítene a visszatérés a hagyományos csomagoló anyagokhoz. A vászonzsákhoz, a papírdobozhoz, papírzacskóhoz, gyümölscöknél a faládákhoz, a zsírpapírhoz, paraffin papír poharakhoz-tégelyekhez, üveg palackokhoz, kötözéshez a len-kender vagy papír madzagokhoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés