Végleg kifulladni látszik a sárgamellényes mozgalom, nő Macron népszerűsége

2019. május 12. 9:20
A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 18 600-an tiltakoztak, Párizsban mintegy 1200-an vonultak utcára.

A múlt heti visszaesés után ismét csökkent a részvétel a jobb életkörülményekért és a francia kormány gazdaságpolitikája ellen fél éve tüntető sárgamellényesek szombati franciaországi megmozdulásain.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 18 600-an tiltakoztak, Párizsban mintegy 1200-an vonultak utcára. Egy héttel ezelőtt estig országosan 19 ezren vettek részt a megmozdulásokon a belügyi tárca szerint, közöttük 1460-an Párizsban, jóllehet a tüntetők vitatják a számokat és több mint kétszeresére becsülik a részvételt. Ugyanakkor minden adat arra utal, hogy az Emmanuel Macron elnök adó- és szociális politikája elleni mozgalom lassan kifullad. A legelső, tavalyi novemberi megmozduláson csaknem 300 ezren tiltakoztak 2 ezer helyen.

Párizsban ezúttal nem voltak atrocitások, több százan – azt skandálva, hogy „itt vagyunk, itt vagyunk” – vonultak fel a zuhogó esőben, de a Champs-Élysées-sugárúton továbbra sem engedélyezte a rendőrség a tüntetést.

Lyonban azonban a mintegy 2500 tiltakozó egy része összecsapott a rendőrökkel, akiket üvegekkel, kövekkel és petárdákkal dobáltak a radikálisabb sárgamellényesek. Hasonló jelentek voltak Nantes-ban is, ahol a prefektúra betiltotta a megmozdulásokat a városközpontban. A rendőrség tájékoztatása szerint az engedélyezett útvonalon mintegy 2 ezer ember, közük ötszáz „ultra” vonult fel, akiket délután 3 órától könnygázzal oszlattak a rendőrök a belvárosban. Miután a tüntetők megtámadtak egy rendőrcsoportok, a hatóságok gumilövedéket is használtak az oszlatáskor - közölte a rendőrség.  

A mozgalom kifulladását hónapok óta reméli a kormányzat, miután a sárgamellényesek okozta belpolitika válság a legsúlyosabb Emmanuel Macron elnökké választása óta, akinek tetszési mutatója az elmúlt két évben a felére csökkent. A legfrissebb felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy az államfő népszerűsége emelkedésnek indult, ismét meghaladja a harminc százalékot, s az elnök pártja a Köztársaság lendületben fej-fej mellett halad az élen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel a május 26-i európai parlamenti választások előrejelzései szerint.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd akkor hiszem el, hogy Macron és a Köztársaság lendületben pártja erősödik, ha ezt a választások eredménye igazolja.

A francia liberális sajtó ne tájékoztat, hanem híreket gyárt.

"A francia újságírók részrehajlása Magyarországgal kapcsolatban is tetten érhető: az Observatoire du journalisme számolt be arról, hogy a tavalyi magyar parlamenti választásokat követő napon a Le Figaro napilap első kiadása még Orbán Viktor miniszterelnök bukásáról írt. Az előző este későn érkező eredményeket még nem ismerő lap ezt a magas részvételi arány alapján jósolta meg. – Ha az ember a Le Monde-ot, a Libérationt vagy a Le Figarót veszi a kezébe, a három fő napilap egyikét, az embernek az az érzése támadhat, hogy Magyarországon diktatúra van, Orbán Viktor irányítja a média száz százalékát, az újságírókat üldözik, börtönbe zárják, pénzbüntetéssel sújtják, nincs szólásszabadság. Ez részben a Magyarországról tudósító újságírók miatt van, akik kivétel nélkül liberálisak – mondta Claude Chollet."
https://magyarnemzet.hu/kulfol..

30%os elnok szetloveti az ellene tuntetoket, demokracia. 76%os nem engedi a buzifelvonulast, diktatura. Libsitempo...

"Az EU-választásra megint felfuttatják Makaront a mögötte álló körök, ennyi."

Milyen körök?

Az EP választás nem azonos az elnök választással.

Az elnök választásnál a második körbe álltak be a pártok Macron mögé Marine Le Pennel szemben.

Az EP választásnál mindegyik pártnak elemi érdeke, hogy a szavazatokat maximálja. Így nem fordulhat elő ugyanaz, mint ami az elnökválasztásnál történt.

Az ellenzék jobb híján a régmúltban kitalált náci, vagy a fasiszta minősítést húzná rá mindenkire, aki tőlük eltérően gondolkodik. Néha használják a kommunista jelzőt is, de ott az a baj, hogy ezekkel még Weber is összefogna az EP-ben, ha erre lenne szüksége.

Európát nehéz lenne szétverni, az EU viszont nem egyenlő Európával. Még akkor sem, ha ugyanolyan szentnek, sérthetetlennek és tökéletesnek láttatnák, mint egykor a moszkvai elvtársak a szovjet birodalmat. Mindezt ugyanolyan diktatórikus ideológiai nyomulással, ahogyan a kommunista ideológia erőszakolta rá magát a hatalmába került országokra.

Az EU tehát kritizálható, megváltoztatható, hiszen a demokrácia alapján ez megtehető. A liberális demokrácia szerint persze nem, mert a két fogalom napjainkra egyre kevésbé illeszthető össze, köszönhetően az eredeti liberalizmus mai, kiforgatott változatának.

Bolyongjatok csak tovább, a háló már a nyakatokon, ti csak mondjátok, mondjátok...
" az elnök pártja a Köztársaság lendületben fej-fej mellett halad az élen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel"
Ez lelkesített be benneteket:
"A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front számos szervezeti problémájáról tanúskodnak azok a dokumentumok, amelyek az elmúlt napokban jelentek meg a francia sajtóban, s amelyek kapcsán a pártelnök volt munkatársai szerint "teljes amatörizmus" jellemezte az elnökválasztási kampánystratégiát.
Mickael Ehrminger – aki 2011-től 2017 augusztusáig volt a Nemzeti Front logisztikai felelőse – elmondta: a pártnak nincsenek tapasztalt középvezetői, a klánok közötti versengés és a teljes szervezetlenség jellemezte az elmúlt éveket, amelynek következménye volt Marine Le Pen "teljesen amatőr" elnökválasztási kampánya. A volt párttag szerint a kampányban minden az utolsó pillanatban készült és dőlt el, a szórólapoktól kezdve a rendezvényekig.

A volt logisztikai felelős szerint – aki a Nemzeti Front korábbi alelnökének és Marine Le Pen stratégiai igazgatójának, Florian Philippot-nak a stábjában dolgozott – az elnökjelöltnek nem volt stratégiai irányvonala, Philippot befolyása alatt állt, aki sokszor egész más tanácsot adott reggel, mint este, miután az elképzelései a közvélemény-kutatási eredmények függvényében változtak.
Az egyes témákról készített jegyzeteket Marine Le Pen csak a tévévita előtti órákban kérte el.

Ekkor tettem fel magamban a kérdést, hogy minek dolgoztam. Semmiről nem tudott (Marine Le Pen – a szerk.), amit előkészítettünk neki. Megcsináltuk a jegyzeteket, mert tudtuk, hogy szükség lesz rájuk, de 24 óra azok átnézésére és elsajátítására nem elegendő" – mondta Mickael Ehrminger.

Szerinte Marine Le Pen "kiváló rétor, de más jelöltekkel szemben, akik egy kicsit is készültek, tudatlan volt. A második forduló előtt nem tudta, hogy nem minden orvos közalkalmazott, nem tudta, hogyan működik egy valuta, nem ismerte az intézményeket, a jogot, pedig egyébként ügyvéd".

Ez úgy néz ki, hogy Marine inkább dolgozik Macronnak, mint Macron ellen, ami Franciaországra nézve baljós előjel.
De ti csak örömködjetek, azt én is tudok, de francia viszonylatban egészen más az apropóm (trianoni és más bűnhődés).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés