„A tolerancia gyönyörű ruhájába bújtatott rasszizmusra” figyelmeztet Nemes Jeles László

2019. május 12. 18:56
A rendező szerint Franciaországban a legrosszabb az antiszemitizmus.

Interjút adott a The Guardiannek Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezője, az interjút a Neokohn szemlézi.

Nemes kifejti: korábban az angliai antiszemitizmus miatt aggódott, mostanra viszont arra jutott, hogy Franciaországban a legrosszabb a helyzet. „A zsidóellenes érzések határozottan léteznek, és elsősorban baloldalról jönnek — ez pedig igen összezavaró. Nem hiszem, hogy az emberek megértik, mennyire káros is ez” – mondja, hozzátéve: „mikor elköltöztem Magyarországról Franciaországba, annyira megkönnyebbültem, hogy többet nem kell félnem az intoleranciától. Akkoriban az ilyen nézeteket elutasították, vagy legalább elnyomták. Manapság viszont sok iskolában félnek a tanárok, hogy a holokausztról beszéljenek, mintha egyfajta verseny zajlana a szenvedésért… Mára túlléptünk a kritikus ponton”.

A rendező a nyugat identitáspolitikát is ostorozza az interjúban: „Sosem neveztek korábban »fehér férfinak«, de most már fehér férfi lettem, aki történetesen kelet-európai és zsidó. És azt akarják, hogy csak a magamfajta emberekről beszéljek. Ez szétszabdalja az emberiséget — és lényegében nem más, mint fordított rasszizmus. Úgy működik ugyanis, mint a rasszizmus, ám közben a tolerancia gyönyörű ruhájába csomagolja magát. És ez különösen veszélyes”.

Nemes Jeles a technológiai fejlődéssel szemben is bizalmatlan: „Nagyon is úgy hiszem, hogy egy olyan magabiztos társadalom, mint a miénk, igazából az öngyilkosságra készül… Annyi képességet veszünk ki az elménkből, és adunk át a gépeknek — ilyesmire eddig nem volt példa… Szeretnék tévedni, de azt hiszem, hogy a demokrácia és az internet nem összeegyeztethetőek. Az új technológia utat ad a sötét oldalunknak, és mi ezt nem vesszük észre”.

Összesen 205 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A "szabad világ" foglya...

Nemes Jeles legalább gondolkodik. A cikkből nagyon nehezen lehet kivenni, hogy a regnáló liberális egaliter világ csapta rá az ajtót.Ez döbbenetes lehet egy a zsidó szenvedéstörténet tarajain magasra jutott rendezőnek: már népe már nem a hierarchia tetején áll a csípési sorrendben.
És igen, Franciaországból nézve egy zsidónak Magyarország a béke szigete- amit megbecsülni kellene, nem lenézni. Még valami, a 444 liberális olvasóközönségéhez ez a hír vajon eljut-e?

Laci, akkor ezt az interjúdat felfoghatjuk egy késői mea culpa-nak erre a cikkedre:
"A riporter, Philipp Engel Peyman többek között megkérdezte Nemes Jelestől, hogy meglepődött-e a filmjét hazájában ért negatív reakciókon. "Egyáltalán nem" - kezdte a válaszát a rendező. "Ma Magyarországon a zsidógyűlölet ugyanolyan elterjedt, mint korábban.
Sokan azt szeretnék, ha a koncentrációs táborokat inkább tegnap nyitnák újra, mint ma.
Nem az ország lakosságának többsége gondolja ezt, de azért elegen ahhoz, hogy ijesztő legyen a helyzet.
Ezután Peyman megemlítette, hogy a Nyugaton aggódva figyelik a szélsőjobboldali eszmék magyarországi térnyerését, és arról érdeklődött, hogy mennyire antiszemita Orbán Viktor kormánya. "Magyarországon régi hagyomány a tűzzel játszani" - mondta Nemes Jeles. "Például a mai napig nem beszélünk arról, hogy működtek együtt a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig örömmel lovagolják meg az antiszemitizmust. "

Válaszok:
Berecskereki | 2019. május 13. 6:53

Kertész Imre hasonló csalódást élt át Berlinben. Mint mondta, elege van abból, hogy holokauszt bohóc legyen, miután visszatért Magyarországra.

"Laci, akkor ezt az interjúdat felfoghatjuk egy késői mea culpa-nak erre a cikkedre:"

NEM!

Azt a cikket, amit idézel a Népszava már régen "elsikálta" és módosították az interneten. Az eredetit eltüntették. https://nepszava.hu/1084038_sa.. Az eredeti amiben az általad idézett rész is benne van, csak egy blogger írásában található meg. https://tombobb.blog.hu/2016/0..

A 32-ik nick neveden sem lettél más. Ezen is odakerülsz ahova a többivel. Az igazi helyed azonban a pszichiátrián lenne.
Fix, hogy X.

"Nemes Jeles is csak álóbégat..."

Ő sem különb a Deákné vásznánál. Ugyanazt teszi amivel másokat vádol. Részben származási, részben politikai, ideológiai alapon. Ugyanezt tette Kertész Imre, Tarr Béla vagy Esterházy Péter.

Ha ténylegesen "Jeles" lenne, akkor az élet elleni cselekményt ítélné el. Ugyanis a bűnnek a származása az ember.
"Ember, ne kutasd a rossz okát, te magad vagy az." - mondá egy bölcs.

A bűn pedig akkor is bűn, ha nem a származás miatt, hanem az ideológia miatt történik.

Olvassál többet!

Eszterházy Péter: Így gondozd a magyarodat

„Magyar géniusz. A magyar géniusznak két archetípusa van. A bartók és a puskás. A bartók sovány, a puskás kövér.”
„Mi a magyar? A pincér a Hotel Negrescóban izzadságszagú.”
„A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk.”
„Nehogy megrohadjon a magyar.”
„Például Széchenyi. Az a legnagyobb. Lakótelepen abszolút használhatatlan.”
„Az összement magyart a savó leöntése és Trianon után túrónak használhatjuk.”

"Másodszor pedig, föleg az internet uralma az, ami nagyon aggassza. És ez mitha nagyon is egyezne sok itteni véleménnyel..."

Tévedésbe leledzel. Nem az internet az aggasztó, hanem egyes írások stílusa, tartalma. Aggasztó példáúl, hogy a holokausztból egyesek üzletet, vagy politikai fegyvert kovácsolnak, antiszemitázva, fasisztázva, nácizva mindenkit, aki egy vagy több zsidó származásút kritizál a megnyilatkozása, cselekedete miatt.

Lásd Soros György. Soros Györggyel nem az a probléma, hogy zsidó származású, hanem az ideológiájával, a cselekedetével van probléma.
Azzal a zsidó emberrel sem a származásával van a probléma, aki kugli golyóval nyomorékká tette a 12 éves gyereket és mondta miért volt rossz helyen és ezzel elintézte a történetet.

Még annyit.
Ha elfogadjuk a logikáját az internettel kapcsolatban, akkor ugyanezt elmondhatjuk a médiáról, könyvekről, filmekről is.

Már korábbi hozzászólásomban ídéztem: "Ember, ne kutasd a rossz okát, te magad vagy az."

A háború háborút szül.

"Az igazság az, hogy minket zsidókat évezredek óta elnyomtak úgymond." - írod.

Az igazság azonban az, hogy a zsidóság sem volt szentek gyülekezete. Az Istenük a kereskedés, a pénz volt, amely hatalmat jelentett. Úgy vélem ez egyik döntő tényezője volt az évezredek során kialakult "vándorlásuk" okozójaként.

"Amíg Hadrianus Szíriában és Egyiptomban tartózkodott, a zsidóság meg­őrizte nyugalmát, de amikor kitudódott, hogy a jeruzsálemi templom helyébe egy, a capitoliumi Iuppiternek szentelt templomot kíván felépíteni, elhatározták a háborút. Így mondja ezt már Cassius Dio, míg Euszebiosz szerint a felépítés a háború következménye lett volna; kétségtelen azonban, hogy az építkezést már megkezdték, mikor a forradalom kirobbant. Euszebiosz és Justinus egyházatyák szerint Bar Kohba kényszerítette a keresztényeket a zsidó hagyomány részét képező körülmetélésre."
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Ez az idézet nem cáfolja az amit írtam, idéztem. Sőt inkább megerősíti.

Ami lemaradt a válaszomból.

Ismerem a teljes szöveget amit idéztél. Innen: https://unnepeljunkegyutt.blog..

Engem nem érdekel a származás, a faj, a bőrszíne. Ami egyes egyedül érdekel a cselekedet. Ebben pedig hetvenötével koromra elég tapasztalattal rendelkezem, hogy meg tudjam fogalmazni véleményemet és alá is tudjam támasztani.

A hasonlattal kapcsolatban pedig azt tudom válaszolni: A történéseket mindig ok-okozati összefüggésben kell értékelni. Ennek elhagyása hamis következtetést von maga után.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. május 13. 21:09

"Nem egészen. Olyan intenzításra ahogy az internet beszippantja az embereket, egyik médium se volt képes és alkalmas." - írod.

Természetesen ha az adott kort és a technikáját egy másik kor technikájával hasonlítod össze, akkor más következtetésre jutsz, mintha az adott koron belül vizsgálnád. "Van aztán a sebessége és globális terjedelme is." állítod. Bizony így van. Így van azonban a könyvnyomtatás, terjesztés, a film, a rádiózás, a televíziózás korában is.

Nem a technika fejlődésével és annak követésével van a gond, hanem az ember erkölcsi mivoltával.

"internet önkénetesen kialakított egy újfajta totalitarizmust"

Ugyanezt akarja megtenni a könyv, a rádió, televízió és a film is.
Ez alól Nemes Jeles László sem kivétel. Mindez nem azért van így, mert zsidó származású, hanem azért mert ő is ember és benne is ugyanaz van jelen, mint a többi emberben. A kérdés csupán az; igaz célra használja e fel.

"Nemes kifejti: korábban az angliai antiszemitizmus miatt aggódott, mostanra viszont arra jutott, hogy Franciaországban a legrosszabb a helyzet"
Te mocskos kis sóletzsoldos: az ökoszisztémáért - anblokk az emberiség Lebebsraumjáért- aggódj, ha már az aggódó nevű sóletbetegségben szenvedsz, amit fajtársaid tettek-tesznek az élet számára halálossá...

Az a baj, a holnap., az teljesen bizonytalan, ha tudnánk, az egészen megváltoztatná a dolgokat.
Mindenesetre a stratégia, amelyet Soros Tivadar kidolgozott, működött, de nem ez volt jellemző.
"Holnap, ki tudja holnap látsz-e még
Budapest Bár
Holnap, ki tudja holnap látsz e még,
Ki tudja holnap fáj e még szívem a tegnapért.
Holnap, ki tudja holnap látsz e még,...-"
Ki tudja holnap fáj e még szívem
Szerzők: Mihály István, Fényes Szabolcs,
Egyszer, ha van kedved, nem számokkal, de valahogyan leírhatnád: a családodból végül is arányaiban hányan vesztek oda...

Ennek mi lehet az oka?
Az okozat - a hamis hír, uszítás - létrehozásán kívül:
1944-ben "_Egy hét alatt 30 ezer zsidót égettek el élve és fojtottak meg Nagyváradon_ természetesen a magyarok - állítja egy izraeli tábornok.html"

Szerencsére, senkivel.

Talán nem kellett volna ezt kérnem tőled, sajnálom, és békét.

Ezt elfelejtettem a válaszhoz, de nem ez a fontos.

Isten áldjon! Itt a kezem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés