Törvényesen figyelte meg Trumpot az FBI

2019. május 8. 7:46
A szervezet igazgatója szerint nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy illegális megfigyelés történt.

Donald Trump elnökjelöltet bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os amerikai választások idején, nincs arra bizonyíték, hogy ezt törvényellenesen tették volna – jelentette ki Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelenlegi igazgatója egy szenátusi albizottsági meghallgatáson kedden.

Wray nem részletezte a Trump kampánycsapatát érintő 2016-os nyomozást a hivatalnál. Arra hivatkozott, hogy az igazságügyi minisztérium illetékesei jelenleg megpróbálják feltárni: az oroszokkal való esetleges összejátszásról szóló vizsgálatot milyen dokumentumok alapján rendelték el, és hogy honnan, kitől, kinek a megrendelésére születtek meg ezek a dokumentumok.

A vizsgálatot William Barr igazságügyi miniszter rendelte el, eredményeit várhatóan május végén, június elején hozzák nyilvánosságra. Jeanne Shaheen demokrata párti szenátor kérdésére, hogy „kémkedésnek” minősíthető-e, ha az FBI terrorizmussal vagy köztörvényes bűnökkel gyanúsítható emberek után nyomoz, Wray azt felelte: ő nem használná ezt a kifejezést. A baloldali politikus ezzel Barr múlt heti szenátusi meghallgatására célzott, amelyben a tárcavezető a „kémkedés” kifejezést használta annak leírására, hogy a 2016-os kampány idején Donald Trumpot és munkatársait az FBI megfigyelte és lehallgatta.

Wray hangsúlyozta, hogy neki, személy szerint nincs arra utaló bizonyítéka, hogy a megfigyelés törvénytelen lett volna. A 2016-os elnökválasztási kampány idején az FBI igazgatója James Comey volt, akit 2017 májusában Donald Trump menesztett.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Donald Trump elnökjelöltet bírói felhatalmazás alapján figyelték meg a 2016-os amerikai választások idején, nincs arra bizonyíték, hogy ezt törvényellenesen tették volna "

Azért két dolgot jó lenne tudni:
- indokolható volt-e a felhatalmazás megadása, vagy szándékosan rossz döntést hozott-e a bíró
illetve
- volt-e precedens ilyen bírói felhatalmazásra korábban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés