Magyar Hírlap: Újbudai óbaloldali ultimátum az LMP-nek

2019. május 7. 7:33
Újabb fővárosi kerületben fog össze az MSZP-P és DK a Momentummal, de arra kényszerítenék Újbudán az LMP-t, hogy helyi szinten a jelöltjüket támogassa.

Mint keddi cikkében a napilap megjegyzi, a Momentum, az MSZP, a DK és a Párbeszéd helyi alapszervezetei hétfőn áldásukat adták arra, amiről a budapesti szervezetek már áprilisban megállapodtak, ez pedig azt jelenti, hogy a DK-s László Imre lesz Újbudán az „egyetlen összefogás” közös polgármesterjelöltje.

Mivel az alaphír nem szólt az LMP és a Jobbik álláspontjáról, ezért a napilap megkereste a Lehet Más Politika fővárosi elnökét az ügyben, Moldován László, az LMP budapesti elnöke viszont a lap munkatársától értesült a döntésről. Moldován egyébként azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy az LMP kongresszusi döntése alapján a helyi alapszervezetek döntenek arról, hogy egy jelöltet támogatnak, elutasítanak, illetve arról, milyen formában hajlandók együttműködni más ellenzéki erőkkel.

Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai elnöke azonban már arról beszélt a napilapnak, hogy az „óbaloldali pártok” ultimátumot adtak az LMP-nek, vagy támogatják László Imre jelölését, vagy ha nem, akkor „megint ők lesznek” az összefogás kerékkötői. Felidézte, hogy a DK-s László Imre jelölése abszurd, hiszen 2018-ban csupán hat százalékot kapott, tehát egy alapvetően polgári kerületben az óbaloldali jelöltnek aligha lehet esélye a polgármesteri posztra. Szerinte a baloldali pártok már januárban eldöntötték, hogy László lesz a jelölt, ezt márciusban csak megerősítették, amikor a Momentum is csatlakozott, majd egy hónapra rá felajánlották nekik, hogy „csatlakozzunk mi is, persze úgy, hogy a Jobbikot kihagyták az egészből”.

A Magyar Hírlap idézi a összefogás kapcsán az LMP-s Ungár Pétert is: ő az ATV-ben azt mondta, legitim álláspont a politikában, ha olyan személyekről vitatkoznak, akik közhatalmi funkcióra pályáznak, csak sajnálatos módon a balliberális tömörülés a fővárosban kihagyta az egyeztetésből az LMP-t és a Jobbikot. Megjegyezte, tavaly az ellenzék legerősebb pártja a Jobbik volt, amelyre viszont a baloldal szerint Budapesten nincs szükség. A televízióban ugyanakkor azt kifogásolta, hogy milyen alapon indul az MSZP-s Horváth Csaba Zuglóban. „Korábban az LMP-t bűnbaknak kiáltották ki, mert meghiúsította az összefogást, ha most összefogna, akkor azzal vádolják, hogy osztozkodni akar, ha pedig kijelenti, hogy úgy kéne ezt csinálni, mint vidéken, vagyis a teljes ellenzéket figyelembe véve, akkor pedig az vád, hogy akadályozza az összefogást” – részletezte Ungár.

A napilap egyébként úgy tudja, hogy a Nemzeti Választási Bizottság kedden dönt a DK listáján helyet kapó Czeglédy Csaba mentelmi joga ügyében. Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője lapunkkal közölte, a bíróság megkereste az NVB elnökét annak érdekében, hogy az elsőrendű vádlott európai parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jogát a büntetőeljárás lefolytatása érdekében függessze fel. Czeglédyt EP-képviselőjelöltként április 22-én vette jogerősen nyilvántartásba a választási bizottság, így a mentelmi joga okán azóta nem folytatható vele szemben büntetőeljárás. Ha viszont felfüggesztik, akkor tovább folytatódhat a vele szemben indult büntetőügy.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Választás választás után. Czeglédy Csaba mentelmi joga nem ér véget.

Milyen a magyar ellenzék?
- Mint a gőzmozdony.
- ???
- Minden megállónál fütyül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés