New York Times: Nem segített a „rabszolgatörvény” a magyar munkaerőpiacon

2019. május 3. 16:47
A magyar munkaerőpiacot nem segíti a túlóratörvény, de a bevándorlásellenes kampány sem segít rajta – állítja írásában a lap szerzője, aki szerint a magyar gazdaság hiába stabilizálódott az utóbbi években, a nagy munkaerőhiány nagy veszélyeket rejt magában.

Egy szerszámgyártó cégen keresztül mutatja be a magyar helyzetet az amerikai liberális lap: a cégvezető a cikkírónak, Benjamin Novaknak elmondta, hogy hiába próbálkozott kisebb falvakban megfelelő emberek toborzásával, senkit sem tudott felvenni, így kénytelen volt megváltozott munkaképességűeket (siketeket) alkalmazni a gyárában, ehhez viszont kiegészítő beruházások kellette. Később még néhány ukrán vendégmunkást sikerült alkalmaznia, de ezzel együtt nem látja rózsásan a magyar munkaerő helyzetét, szerint egyszerűen elfogytak Magyarországról a munkások. Mint elmondta, 2018-ban közel egymillió eurós vesztesége keletkezett a munkaerő hiányából kifolyólag. 

Megoldás lehetne a helyzetre, hogy a meglévők többet dolgozzanak, azonban Vértes András szerint a tavaly decemberben elfogadott túlóratörvény inkább politikai természetű, mintsem gazdasági létszükséglet. A GKI Gazdaságkutató Zrt. első embere szerint ez is csak annak az eszköze, hogy hatalomban tartsa Orbán Viktort.

A lap által rabszolgatörvénynek titulált jogszabályt sem a magyar kivitel gerincét adó német autógyárak, sem a magyar cégek nem kérték, annak ellenére, hogy a Magyar Kereskedelmi Iparkamara szerint ez bizonyos jelzés lehet bizonyos német üzleti körök számára – jegyzi meg a cikk írója. Nem segített az sem, hogy a magyar kormány kampányt indított azért, hogy fiatal magyarok visszajöjjenek a magyar munkaerőpiacra – állítja a cikk.

Ezzel együtt a tovább folytatódó migrációellenes kampány ellenére semmi sem változott Magyarországon a szerző szerint, ugyanis mint azt egy másik megszólaló, egy Berlinben élő magyar nő megjegyzi, itt minden ugyanolyan változatlan, mint kiutazása előtt volt, olyan, mintha elaltatták volna az egész országot.


   

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a meglévők többet dolgozzanak, azonban Vértes András szerint"
Na most kell abbahagyni.
Vértes András adja a tippet a NY Times-nek..., no com...

Melyik cég? Szerintem kitaláció. Ha siketeket foglalkoztat, kap munkabér támogatást.

Szerintem is kamu. Vértes- kamu.

Úgy emlékszem, hogy a rabszolgatörvény kifejezést is a buta padlórafektető, patkányozó Bangónétól hallottuk.

Vértes András gyémántfokozatú Amway- ügynök költészete meglehetősen együgyű. Hazaáruló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában