Duplájára emelték a minimálbért Venezuelában

2019. április 30. 8:14
Szinte észre sem veszik a hiperinfláció miatt.

A venezuelai kormány duplájára emelte a minimálbért, ami a szakértők szerint azonban észre sem vehető a hiperinfláció mellett. A kormány 18 ezer bolivarról 40 ezer bolivarra, azaz 8 dollárra növelte a minimálbért. Venezuelában márciusban havi szinten 18,1 százalék, éves összevetésben 1,62 millió százalék volt az infláció. Az adatot az ellenzéki többségű venezuelai parlament szakértői számították ki. A kormány évek óta nem közölt inflációs adatot.  Venezuelában minimálbért kapnak például a rendőrök, az oktatók és az egészségügyi ágazat dolgozói. 

A dél-amerikai ország, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának esése az elmúlt években, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már mintegy hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint az idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz az infláció. 

Venezuelában az infláció 2018-ban csaknem 1,7 millió százalék, 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.  Az IMF az idei évre 25 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsít Venezuelában.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés