Kovács Zoltán bírálta az Európai Bizottság igazságügyi értékelését

2019. április 29. 9:56
„A bíróságok függetlensége nem olyan kérdés, melyet komolyan értékelni lehetne közvélemény-kutatások útján” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Zoltán a Politico brüsszeli hírportálhoz eljuttatott hétfői üzenetében bírálta az Európai Bizottság előző héten kiadott, úgynevezett igazságügyi eredménytábláját, mondván, hogy a bírói függetlenség értékelése nem alapulhat közvélemény-kutatásokon. 

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár aláhúzta, hogy „egyrészt a bíróságok függetlensége nem olyan kérdés, melyet komolyan értékelni lehetne közvélemény-kutatások útján, másrészt legalábbis problémás, hogy ezen szubjektív számokra alapoznak egy »eredménytáblát«, amelyben a tagországokat összemérik”.

A Politico előző héten tévesen számolt be a jelentésről, a lakosság háromnegyede ugyanis Horvátországban látja rossznak vagy nagyon rossznak a bírói függetlenség helyzetét, nem pedig Magyarországon, mint ahogy péntek reggeli hírlevelükben írták, amelyet most javítottak.

Ennek kapcsán Kovács kiemelte, hogy a magyarok 43 százaléka jónak vagy nagyon jónak nevezte a helyzetet, míg rossznak vagy nagyon rossznak mindössze 33 százalék, utóbbi arány pedig nem kirívó, például a franciák körében 31 százalék.

Magyarországon a huszonnyolc EU-tag között az állampolgárok hátulról a tizedik helyre, míg a cégek a második legrosszabbra értékelték a bíróságok függetlenségét. Ez egy, illetve négy hellyel rosszabb az egy évvel korábbi jelentésben szereplő helyezésnél.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szomorú, ha az EU az igazságügyet instrumentalizálja politikai céljai érdekében. Az ilyen "eredménytábla" egyszerűen blöff, maipuláció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés