Amerikai-japán csúcs: Trump megy az új japán császárhoz

2019. április 27. 8:42
Washingtoni csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzo japán kormányfő az amerikai-japán kapcsolatok további erősítésében állapodott meg Washingtonban. Aztán elmentek golfozni.

A Fehér Házban tartott tárgyalások kezdetén az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy a két ország gyorsan megállapodásra jut az új kétoldalú kereskedelmi egyezmény részleteiben, köztük a legnagyobb vitát okozó vámkérdésekben is. „Megvan rá az esélyünk, hogy jó és nagyon hosszú távra érvényes kereskedelmi megállapodást kössünk” – fogalmazott Donald Trump a Fehér Házban újságíróknak. Az egyezmény részleteit és megkötésének időpontját firtató újságíróknak az amerikai elnök azt válaszolta: erre nagyon gyorsan sor kerülhet, akár már közelgő japán látogatásán is.

Donald Trump a first ladyvel május végén utazik Japánba, ő lesz az első külföldi államfő, aki az új császárral találkozik.

A pénteki csúcstalálkozón Trump és Abe megvitatta az észak-koreai atomprogramot és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekben teendő lépéseket is, konkrétumokról azonban egyik fél sem nyilatkozott. „Nagyszerű a kapcsolatom Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel” – mondta Trump az újságíróknak, és egyben elismerését fejezte ki Moszkvának és Pekingnek, mert szerinte segítik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének folyamatát.

Elemzők rámutatnak: kifejezetten jó a viszony Donald Trump és a japán kormányfő között. Abe Sindzo az első külföldi politikus volt, aki 2016-ban gratulált – személyesen, New Yorkba utazva – Trumpnak elnökké választásához, és azóta is rendszeres a telefonkapcsolat közöttük. Az amerikai elnök meghívta Abe Sindzót és feleségét a first lady, Melania Trump péntek esti születésnapi vacsorájára. Melania Trump most töltötte be 49. évét.

Abe Sindzo pénteken érkezett Washingtonba, és a tárgyalások után a hétvégét is az Egyesült Államokban tölti. Együtt golfozik majd az amerikai elnökkel.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés