Szupergazdagok és a Notre-Dame

2019. április 21. 14:31
Papp Gáspár
Mérce

A székesegyház leégéséhez az elmúlt évtizedek megszorító politikája is hozzájárult.

„A harmadik világ és a hazai természeti és emberi erőforrások kizsákmányolásából őrületes vagyonokat halmozó tőkéseket és a leggazdagabb franciákat az elmúlt évtizedekben jellemzően kedvező adócsomagokkal ajándékozták meg (noha Hollande elnöknek volt ellenkező irányú intézkedése is). Ezek közül is kitűnik Macron adóreformja, melynek nyomán évente eurómilliárdok maradnak a mobilis osztályoknál és főképp a leggazdagabbaknál, miközben a szegények rosszul járnak.

És nem csak az adókedvezményekről van szó: a divat- és olajmágnások a katedrális adományalapja mellett még offshore küldik szívesen a pénzüket, vagy csak a szomszédba: a leggazdagabb francia, a világ első számú luxusipari vállalategyüttesét vezető Bernard Arnault nemrég belga állampolgárságért folyamodott: Belgiumban 11% helyett pusztán 3% örökösödési adót nyögne a család.

Minden jel arra mutat ráadásul, hogy a székesegyház leégéséhez az elmúlt évtizedek megszorító politikája is hozzájárult: a katedrálist felügyelő felelős építész évek óta könyörgött forrásokért a központi kormányzatnál, nyilvánvaló volt ugyanis, hogy az ideiglenes félmegoldásokon túl nagyobb ívű felújító és állagjavító munkákra is szükség volna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147107

Ajánljuk még a témában