Notre-Dame: kortárs építészeti elemeket is tartalmazhat az új huszártorony

2019. április 19. 12:00
Mivel a leégett torony nem volt az eredeti katedrális része, Macron elnök reméli, elképzelhető némi kortárs építészeti gesztus.

Emmanuel Macron abban reménykedett, hogy megemlítheti a modernitást és a nyitottságot, amikor kiírja a nemzetközi pályázatot a Notre-Dame-székesegyház új tornyának megtervezésére, de úgy tűnik, a kérdéssel darázsfészekbe nyúlt – írja a Reuters.

Már azt is viták övezték, hogy a templom a 2024-es olimpiai játékokra való helyreállítása nem túl ambíciózus vállalás-e, de most úgy néz ki, az is bizonytalan, ki szeretné a nemzeti szimbólumot úgy helyrehozni, amilyen az volt.

„Mivel a leégett torony nem volt az eredeti katedrális része” – írja az Elysee Palota csütörtök késő esti nyilatkozatában – „az elnök reméli, hogy lesz némi reflexió, és elképzelhető némi kortárs építészeti gesztus”.

Sok francia, különösen a konzervatív gondolkodásúak és a katolikusok ellenzik a torony kortárs stílusban való helyreállítását. A konzervatív Le Figaro által végzett online felmérésében a 35 000 válaszadó több mint 70 százaléka vetette el ezt az ötletet.

„Franciaországban vannak szabályok a nemzeti örökség védelmére. A köztársasági elnök nem áll a törvény felett. Nem dönthet egy modern torony építéséről” – nyilatkozta a Reutersnek Francois-Xavier Bellamy, a 33 éves filozófus, aki a jobbközép Les Republicains párt listáját vezeti a májusi EP-választáson.

(Reuters)

 

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legyen az egyik fele mecset, ez jelentené a francia kortárs építészetet.....a francia jelent és a jövőt.

„Mivel a leégett torony nem volt az eredeti katedrális része” – írja az Elysee Palota csütörtök késő esti nyilatkozatában...

Ehhhem...behhhemmm...
Macronék az ilyen nyilatkozatok előtt megnézhetnék legalább a katedrális saját honlapját.
Merthogy
az eredeti katedrálison a most tragikusan leégett huszártorony helyén már 1250-től egy (harang) torony magasodott. És ott is volt egészen a 1786-92 közötti lebontásáig.

Egyébknt érdemes megnézni korábbi fotókon,
a huszártorony faszerkezetét:
http://www.notredamedeparis.fr..

Ez meg katedrális fedélszéke:
http://www.notredamedeparis.fr..

Ha nem vehetnek részt a pályázaton LMBTQ, gender, pedofil, nekrofil estébé tervezők, az a francia köztársasági eszme megcsúfolása lenne.
És főként: nem keresztények legalább akkora arányban, mint keresztények.
És feketék, szintén, sőt, a régi bűnök miatt, amit a fehér keresztény európai okozott, ilyenek nem is indulhatnának el, ez Rothschild elvtárs véleménye is.

A francia forradalom alatt ez a torony elpusztult. Az 1860-s években ment újjáépítésnél vita volt azon, hogy fémet vagy fát használjanak-e, aztán a fa győzött. Ha az Angol Parlament teljes tetőszerkezetét épp a tűzveszély miatt fémből építették újra, itt sem okozna különösebb gondot a fémszerkezet használata.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés