Michelangelo-kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban

2019. április 5. 13:58
A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet címmel nyílt kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

Az olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Michelangelo, valamint Leonardo, Raffaello és más kortársaik több mint 80 rajzát felvonultató kiállítás nyílt A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet címmel pénteken a Szépművészeti Múzeumban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) nyitóeseményeként.

Az olasz reneszánsz nagy mestereinek művészetét bemutató tárlatnak a Szépművészeti Múzeum nemrég megújult kiállítóterei adnak otthont – emlékeztetett a fesztiválindító kiállítás megnyitóján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós felidézte: a BTF immár 38 éve vonultatja fel a magyar és nemzetközi kultúra kincseit, a fesztiválnak köszönhetően pedig a következő 18 napban ismét „Budapestre szegeződik a világ szeme”.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, hogy Michelangelo monumentális életműve mintegy 500 év távlatából is példát mutat a ma művészeinek. A városvezető kiemelte a BTF programjainak szinte zavarbaejtő bőségét: április 22-ig több mint 40 helyszínen csaknem 150 program, számos világsztár fellépése várja a közönséget.

Káel Csaba, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke hozzátette, hogy a BTF kiállításai a magyar és a nemzetközi képzőművészet nagy alakjainak munkáit vonultatják fel Michelangelótól a kortársakig; Baán Teodóra, Operatív Testület tagja pedig a fesztivál turizmusra gyakorolt jelentős hatását méltatta.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon először mutatja be tárlat Michelangelo művészetét, ráadásul nem sokkal a múzeum Leonardo-kiállítását követően.

Marzia Faietti, a firenzei Uffizi Képtár Grafikai Gyűjteményének igazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a világ több nagy múzeuma is kiállítást szentelt Michelangelo művészetének. Komoly kihívás tehát Michelangelo rajzművészetét új nézőpontból megközelíteni, a Szépművészeti Múzeum munkatársai azonban mégis kiválóan megoldották ezt a feladatot – jegyezte meg.

Kárpáti Zoltán kurátor elmondta, hogy a tárlat fókuszában a reneszánsz képzőművészetét leginkább foglalkoztató téma: az emberi test ábrázolása áll.

A június 30-ig megtekinthető kiállításra Michelangelo harminc alaktanulmányát kölcsönözték a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből és a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez most komoly? Felejtsük el Leonardot meg Michelangelot mert valószínűleg melegek voltak, Caravaggiot és Cellinit mert gyilkosságba keveredtek, A szerzetes Fra Filippo Lippit mert összeállt egy apácával és még egy fiuk is született ( Filippino Lippi).....Lehetne folytatni a sort más festőkkel, szobrászokkal is, de kit érdekel századok óta halottak és életükben remekműveket alkottak és hagytak ránk.

Csak gondolkodom. A baj az, hogy egy XXI. századi ember gondolatait kéri számon egy késő-középkorin. Szerintem akkor mindenki meg volt győződve arról, hogy a tehetséget az Isten adja a művésznek, hogy az Ő dicsőségére alkosson, sok hívő szerint a dolgok nagyjából előre el voltak rendelve. Másodlagos volt az, hogy a művész részeges és hétvégente egyik kupiból esett a másikba, ha a mű kiemelkedően jó volt. ( A gyóntatójától kapott egy rakás penitenciát, azt letudta, aztán ivott tovább.)

Tudom, hogy a reneszanszban alkotott, de nem volt igazán merev határ. Az általam említett, gyilkosságba keveredett ( és valószínűleg meleg) Caravaggio pl. már inkább pre-barokk
( menierizmus) alkotó. Különben az egész egy feltételezés, mert egyikük sem állt ki nyiltan (szodomia), a magasrangu megrendelők meg nem törődtek ilyesmivel. A "kortárs" Vasari sem ír semmit ilyenekről

Válaszok:
Gregorius | 2019. április 5. 22:41

Csak szólok, hogy Szent Sebestyén nívós ábrázolásaiból van vagy egy tucat, olyan festőktől, mint Greco, Guido Reni, Messina, Altdorfer, Grunewald etc. Semmi esély nincs arra, hogy ezeknek úgy általában közük lenne a"melegséghez". Nagyon népszerű volt a téma, a Szent ábrázolása az oldalából kiálló 1-15 nyílvesszővel... (El Grecoé a legjobb szerintem...).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés