Pénzbírságra büntették

Lecsapott a francia állam a sárgamellényesek egyik vezetőjére

2019. március 29. 16:57

Egyre több helyen tiltják be a mozgalom megmozdulásait.

Egy párizsi bíróság ezerötszáz euró (465 ezer forint) pénzbírságra ítélte pénteken Eric Drouet-t, a francia sárgamellényesek egyik vezetőjét hatóságilag nem engedélyezett tüntetések szervezése miatt. A 34 éves férfi védője fellebbezést jelentett be az ítélettel szemben.

Drouet a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényesek egyik hangadója. A kamionsofőr szerint az eljárás politikailag motivált, és csak arra szolgál, hogy elhallgattassa a mozgalmat. Védője szerint Drouet „munkájával kapcsolatos okokból” nem tudott megjelenni az ítélethirdetésen. A törvényszék 2000 eurós bírságot szabott ki, de ebből 500 eurót próbaidőre felfüggesztett. Az ügyészség azonban egy hónap felfüggesztett szabadságvesztést és 500 euró pénzbüntetést követelt.

A rendőrség január 2-án vette őrizetbe Drouet-t a párizsi Champs-Elysées sugárúton rendezett tüntetésen. A vádak szerint ezt és a december 22-i be nem jelentett tiltakozást is ő szervezte. Szombatra ismét tüntetéseket jelentettek be a sárgamellényesek, akik így már huszadik alkalommal vonulnak az utcákra tiltakozni. A korábbi rendbontásokra tekintettel a hatóságok a többi között a Champs-Elysées sugárúton, illetve Toulouse és Avignon is belvárosában betiltották a megmozdulásokat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145798

Ajánljuk még a témában