Kásler: Az egészségügy soha nem látott fejlesztések előtt áll

2019. március 28. 11:29
A következő időszak fejlesztéseiről is beszélt a miniszter Semmelweis Egyetemen a Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának átadásán.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a kormány a következő időszakban négymilliárd forintot fordít a budapesti orvosegyetem fejlesztésére. Az intézményt a magyar tudomány és orvosképzés legősibb fellegvárának nevezte.

E fejlesztés részeként alakították ki a Bókay utcai klinikán a gyermeksürgősségi osztályt, a 250 millió forintos beruházással a legkorszerűbb, a gyermekek és a családok igényeit messzemenőkig figyelembe vevő ellátóhely létesült – tette hozzá a miniszter.

A miniszter hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a betegségügyből egészségügyet hozzon létre, a megelőzésre téve a hangsúlyt. Ezt szolgálja az öt nemzeti program, az alapellátás megerősítése, a sürgősségi ellátás átalakítása – mondta. Hozzátette, hogy ezek nem lehet megvalósítani felkészült szakemberek nélkül. A Semmelweis Egyetemre térve kiemelte, az intézmény múltja, innovációs tevékenysége, munkássága példamutató, és ambiciózusnak nevezte az egyetem azon célkitűzését, hogy Európa öt és a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé szeretne kerülni. Mint mondta, a most átadott gyermeksürgősségi osztály „ember-, család- és gyerekbarát”. A klinika évente 80 ezer gyereket lát el járóbeteg-ellátás keretében, hétezret fekvőbetegként, a sürgősségi osztályon pedig várhatóan 20-25 ezren fognak megfordulni évente.

Merkely Béla, az egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy az intézmény 250 éves fennállása alatt versenyképes tudást adó, beteg- és hallgatócentrikus szervezet jött létre. Kitért arra, hogy az egyetem 2030-ra célul tűzte ki, hogy az onnan kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi és gyógyszerészeti ellátásban, valamint tovább erősítsék a gyakorlati orvosképzést, illetve bekerüljenek a világ száz legjobb egyeteme közé. E célok megvalósítását szolgálja a most átadott sürgősségi osztály is – emelte ki a rektor, aki szerint mindent megtettek, hogy az osztály minden tekintetben megfeleljen a gyerekek és az őket kísérő hozzátartozók számára. Jelezte, hogy a betegellátáson túl az osztály részt vesz a graduális és posztgraduális képzésben, és a gyógyításban klinikai innovációk is megjelennek. Kitért az osztály mellett helyet kapó úgynevezett skill-laborra, ahol élethű körülmények között gyakorolhatnak a hallgatók.

Szabó Attila, a klinika igazgatója elmondta, a sürgősségi osztály kialakításánál maximálisan figyelembe vették a gyermekek és családjuk ellátási igényeit.

A sürgősségi osztályon a korszerű diagnosztikai és építészeti megoldásokon túl külön szobát biztosítottak a szoptatós anyukáknak, gyerekre méretezett mosdókat és érintés nélküli csaptelepeket szereltek fel, a legsúlyosabb esetek ellátására pedig egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiség is helyet kapott.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz fejlesztés, csak már más vezetésével. :-)

Tegnapi eset. Egy adott személy 200-as vérnyomással, erősen 100 feletti pulzussal házi orvosi lehetőség nélkül a sürgősségi irányába vette az irányt, mivel nem igen akarak az értékek csökkenni, gyógyszerek után sem. Előtte bevett még az ilyenkor szokásos captopril hatóanyagú gyors reagálású tablettából is, a magas érték mellett többet is, majd ilyen körülmények között irány a kórház. Regisztráció után tíz perc múlva triage, ott vérnyomás mérés, a paraméterek rendeződtek, orvosi vizsgálat kimaradt, átirányítás az ügyeletre, majd ott végzik el a vizsgálatot, azon belül ekg diagnosztikát - szólt az triage útmutatása. Az ügyeleten újra vérnyomásmérés, sztetoszkóp, ápoló készíti az ágyat a ekg-hoz, az orvos jelzi nem lesz ekg, papír nyomtatás, a beteget néhány perc múlva útnak is ereszti. Egyre növekszik a betegek ellátásának sebessége.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 14:59
hhonor | 2019. március 28. 15:02

Valóban ez az elvárt protokoll a hasonló esetekben?

(jav.:a beteget néhány perc benttartózkodás után útnak ereszti)

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 15:04

A két helyszínen a vizsgálat össz. nem tartott tíz percig, kikérdezéssel együtt.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 15:29

Másik helyszín. Sürgősségi osztály, két részre osztva, a korábbi sürgősségi a belgyógyászati eseteké lett, a folyosóról megnyitottak egy helyiséget az megkapta a traumatológiai eseteket. Utóbbiban belül elhúzható műanyag függönyökkel elszeparálható néhány nm2-es blokkok kerültek gyorsban kialakításra a párhuzamos tevékenységekre. A sürgősségin késő este van, mint a katasztrófa filmekben annyi a beteg, pedig nem kicsi az alapterület, többen állnak, gyerekek, felnőttek. Közben mentősök jönnek, mennek. Vészhelyzet. A szolgálatban lévők, orvosok, ápolók viszont majd mindegyike huszonéves, egy-két középkorú orvossal találkozni. Az egyik beteg beütötte a fejét, várakozás, kivizsgálás, véralvadásgátló használata miatt CT-t kellene készíteni, de a készülék rossz, éjjel várakozás kocsira, majd viszik egy másik városba CT diagnosztikára(?), majd már éjfél után. Ezen sürgősségin az orvosok rendkívül kedvesek, türelmesek, éjfél környékén már ritkul az ellátásra várok száma, nagyon sok beteg kerül kivizsgálásra, tisztelet mindenkinek. A szervezésért is, mert tényleg háborús körülmények uralkodtak az osztályon, türelmetlen, órákat várakozó betegek tömegével.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 15:33

(Vidéki sürgősségiről szólt az utóbbi, második eset, wc-ben folyékony szappan, wc-papír, újabb pirospont, a fővárosban ilyennel nem találkoztam, egyébiránt az első eset a fővárosban történt.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés