Egy álhír miatt akartak romákat meglincselni Franciaországban

2019. március 27. 13:40
Felfegyverkezve támadtak több romák lakta ingatlanra Párizs környékén.

Hétfő este 19 embert (17 felnőttet és két kiskorút) tartóztattak le a támadás miatt. Az ügyben eljáró francia ügyészség nem közölte, hogy szerdán hányan voltak közülük még őrizetben.  Az erőszakot megelőzően felhívások jelentek meg a közösségi oldalakon, miszerint gyerekeket és kamaszokat próbálnak elrabolni egy fehér kisbusszal közlekedő romák a Párizs környéki Ile-de-France régióban. Az üzenet terjesztése miatt a párizsi rendőrség hétfőn és kedden a Twitteren jelezte, hogy „álhírekről” van szó.

„A kisbusszal történő gyerekrablásról szóló pletykák teljesen megalapozatlanok. Semmilyen emberrablás nem történt. Ne szítson senki erőszakot!” – írta a rendőrség. Az ügyészség is jelezte kedden, hogy „semmilyen vizsgálat nem indult a roma közösség tagjai ellen gyerekrablási kísérlet miatt”.   Rendőrségi források szerint az őrizetbe vett mintegy húsz férfi hétfő este 8 óra körül Clichy-sous-Bois-ban behatolt egy házba, amelyben romák voltak.

A megtámadott embereknek sikerült elmenekülniük és menedéket találniuk egy szomszédos bevásárlóközpontban. Egy órával később a szomszédos Bobigny nevű városban ötven, késekkel és botokkal felszerelkezett férfi egy út menti romatáborra támadt, a lakókocsikat felgyújtották, és tömegverekedés tört ki.

A Le Monde című napilap tudósítása szerint a kisebb kunyhókból és lakókocsikból létrejött út menti romafaluban – amely körül a támadás óta megerősítették a rendőri védelmet – mintegy 250, Romániából és Bulgáriából érkezett roma él évek óta. A Facebookon hetek óta azt terjesztik róluk, hogy „gyerekrabló cigányok”.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ötven, késekkel és botokkal felszerelkezett férfi egy út menti romatáborra támadt"

Kétlem, hogy őslakos franciák voltak a támadók...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés