A köztársaság esélyei

2019. március 25. 10:30

Haskó László
Népszava
Orbán és a köztársaság együtt nem létezhet. Ám a Tiszát és Horthyt majmoló orbáni politikára számíthatunk a nemzeti katasztrófa előidézése ügyében.

„Sokan hiszik, még többen reménykednek benne, hogy igen, lesz még magyar köztársaság. Én kevésbé vagyok optimista, különösen azok után, amekkora ünneplést csaptunk az első, Károlyi nevéhez köthető köztársaság kikiáltásának centenáriumán. Egészen kicsit. Nem is lehetett észrevenni.

Nagyon nehéz elképzelni, hogy ilyen médiatörvénnyel és ilyen választási rendszerrel bármiféle ellenzék egy meghatározó pozíciónak akár a közelébe tudna férkőzni. De tegyük föl, hogy mégis sikerül. Tehát – képzeletben – fordul a kocka, és Orbánéknak ki kell vonulniuk a hatalomból. Másnap elkezdik az új garnitúra amortizálását, és a (2006-os mintájú) hatalommegragadás előkészítését. Még ki sem kiáltották, máris vége lesz a köztársaságnak. És az »oligarchák« (vagyis a lopott pénz) bevetésére az első körben nem is lesz szükség. 

Nincs a Földön olyan törvénykövető erő, amelyik félre tudná tolni az orbáni illiberális gőzhengert, akár ellenzékben van, akár kormányon. Vagyis Orbán és a köztársaság együtt nem létezhet.  

Nagy kérdés, hogy a Fidesz mint párt rehabilitálható-e demokratikus viszonyok közé. Azt hiszem, már nem. De mit lehet és mit akarunk tenni Orbánnal és a jelenlegi kormányzó erővel, ha köztársaságot akarunk?

Szóval, egyhamar valószínűleg nem lesz magyar köztársaság. Sokára is csak úgy, ha valamilyen külső erő lépne föl, vagy gazdasági világkatasztrófa következne be. Erre viszont azt kell mondanunk, hogy »inkább tűrni a jelen gonoszt«. Azonban – szerencsénkre vagy szerencsétlenségünkre – ez nem rajtunk múlik. Ám a Tiszát és Horthyt majmoló orbáni politikára számíthatunk a nemzeti katasztrófa előidézése ügyében.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Addig, amíg a tisztelt szerzőhöz hasonló szellemi és erkölcsi színvonalú "értelmiségiek" ajánlgatják a "magyar" köztársaságot, nemigen lesz rá kereslet, szerencsére. Lehet, hogy a körúton belülről a magyar mucsai, meg tanulatlan, meg árvalányhajas, de nem hülye. Az efféle Szamuely utódokra nem tart igényt. Evvan, doki.

Te megértetted, amit idehordott a Haskó?

De jó neked, én tényleg nem értem, hogy mit ír!


:-(

A politikusi trágárság és fetrengés nem egyenlő a köztársasággal. (Akármit is jelentsen neked az.)

Felmerül a kérdés, ezt a számára problémás kérdést hogyan kívánja rendezni?

A nyugati demokráciákat felváltotta az intézmények hatalmi struktúrája. Azok mitől 'köz'társaságok?

Én hálás vagyok ezekért a "publikációkért". Szerintem sokat tesznek a rendszeres kétharmadokért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés