Templomok sorát rongálják meg Franciaországban

2019. március 24. 17:02
Oltárokat, szobrokat törnek össze és gyújtogatnak francia templomokban eddig ismeretlen elkövetők.

Franciaországban az év eleje óta eddig ismeretlen tettesek rongáltak meg több templomot országszerte – adta hírül a Newsweek. A szent helyeken az elkövetők oltárokat és szobrokat törtek össze, más esetekben a gyújtogatástól sem riadtak vissza. Múlt vasárnap a Párizsban található, nagy történelmi múlttal rendelkező St. Sulpice templomot gyújtották fel a vasárnapi mise után. Az esetben senki sem sérült meg, a francia rendőrség és a tűzoltóság nyomoz az ügyben, mivel szándékos gyújtogatásra utaló jeleket találtak. 

Nem St. Sulpice az egyetlen eset 

A múlt hónapban az észak-franciaországi Houilles-ben található St. Nicholas templomot érte támadás, amelynek során megrongáltak egy Szűz Mária-szobrot, az oltár keresztjét pedig leszedték helyéről és a földre dobták - adta tudomásul a La Croix International katolikus lap. 

Szintén februárban a lavaur-i St. Alain katedrális ereklyéit és szentségeit érte vandál támadás. A dél-franciaországi templomban az oltárterítőt gyújtották fel, a szentek szobrait pedig mind összetörték. A település polgármestere, Bernard Canyon az esetet illetően így nyilatkozott: „Isten meg fog bocsátani. Én viszont nem”. 

A délen található Nimes városában a Notre-Dame des Enfants templomának oltárát rongálták meg, emberi ürüléket kenve a keresztre. A kovásztalan kenyeret, amely a katolikus vallásban Jézus Krisztus testét jelképezi, a hatóságok a templom melletti kukákban találták meg. Robert Wattebled nimes-i püspök nyilatkozatában kiemelte, hogy a történtek nagymértékben érintik az egyházmegyei közösségüket, a „megpróbáltatások pedig mindannyiukat sújtják legmélyebb hitükben”

47 támadás egy hónap leforgása alatt 

Egy hónap leforgása alatt 47 dokumentált támadást hajtottak végre az ismeretlen tettesek Franciaországban. Az Európában élő keresztényekkel szembeni intolerancia és megkülönböztetés bécsi megfigyelőközpontja szerint a katolikus egyház elleni támadások 25%-os növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest. Az intézet vezetője, Ellen Fantini szerint még nem találtak a rongálásokban közös motívumot, azonban Franciaország-szerte egyre növekvő problémát jelent a keresztényellenesség, amelynek fő támogatói az anarchista és feminista csoportok. 

„Úgy érzem, egyre nagyobb az ellenségeskedés a keresztény egyház és jelképei ellen Franciaországban” – nyilatkozta az ügyvezető asszony. Ezek a támadások olyan szimbólumokra irányulnak, amelyek a kereszténység fő jelképei – emelte ki Fantini. Hozzátette, hogy bár Franciaországban nagy tisztelete van a szekularizációnak, történelmét és örökségét tekintve ez egy keresztény állam, ezért a támadások nem csak az egyház, hanem a francia hagyományok és történelmi múlt ellen is irányulnak. Ezen erőszak fő forrásai a vallásellenes radikális szekularista és feminista csoportok, amelyek az egyházat a patriarchátus szimbólumaként kezelik – mutatott rá az események eredőjére Fantini. 

A támadások elleni fellépés elkerülhetetlen 

A 47 támadás a burgundiai régió fővárosát, Dijont is elérte, amelynek katedrálisában az oltárt törték össze a tettesek. Az ország miniszterelnöke, Edouard Philippe egyházi vezetőkkel folytatott találkozása során kiemelte, hogy a világi köztársaságban tiszteletben tartják a szent helyeket is, az ilyen cselekedtek pedig megdöbbentőek és egységesen elítélendők. A francia katolikus egyházon belül a magas rangú vezetők kifejezték aggodalmukat a történtek miatt, rámutatva arra, hogy a szekularizált állam nem egyenlő az egyház elleni erőszakkal és megszentségtelenítésekkel. 

 

 

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De miért nem mondják el a Pápának, ő bizonyosan tenne valamit!

"A kovásztalan kenyeret, amely a katolikus vallásban Jézus Krisztus testét jelképezi, a hatóságok a templom melletti kukákban találták meg."
Bizony, Jézus jelképét megtalálhatjuk a japán és a norvég Talmudban.
Sőt, "a keresztényellenesség, amelynek fő támogatói az anarchista és feminista csoportok. " szintén fentiekhez köthetők.
Közismert, a jóságos öreg ember, G. S. a pénzeit - honnan, kiktől szerezte, pontosabban, kik finanszírozzák? - szigorúan az anarchista-feminista-genderista csoportok, intézmények ELLENI harcra fordítja...

Az már legalább egy lavór vizet jeletene, amit akár tűzoltásnak is felfoghatnánk...

Mondjuk ez baromság, de elgondolkodtató, miért nem mecsetekkel próbálkoznak. Ha már feminizmus, ugye...

Mindig megrendüléssel és érthetetlenséggel olvasom, hogy a Gonosz mi mindenre képes ellenünk.

Ma Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe van. Jézus Krisztus születésének hírüladása.

Kaszap István születésének 103. évfordulóját is ezen a napon ünnepeljük.

http://www.magyarkurir.hu/hire..

Mi mást mondhatna. Tudod mi történik, ha olajat öntesz a tűzre.

Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

http://www.magyarkurir.hu/fere..

Ma tartjuk a vértanú misszionáriusok emléknapját. 2018-ban világszerte számos püspök, pap, szerzetesnő és világi hívő szenvedett erőszakot; negyven misszionáriust öltek meg, mintegy kétszer annyit, mint az előző évben. Emlékezni a Jézusba vetett hitük miatt üldözött vagy megölt testvéreinknek erre a mai korban zajló kálváriájára hálás kötelesség az egész Egyház számára, de ösztönzés is arra, hogy tegyünk bátran tanúságot hitünkről és reményünkről abban, aki a kereszten örökre legyőzte szeretetével a gyűlöletet és az erőszakot. Imádkozzunk a Nigériában és Maliban történt legutóbbi embertelen merényletek sok áldozatáért. Az Úr fogadja magához ezeket az áldozatokat, gyógyítsa meg a sebesülteket, vigasztalja meg a családtagokat és térítse meg a kegyetlenek szívét! Imádkozzunk: „Üdvöz légy, Mária…”

Ezt is leközölte a mandi?

ISZLAMISTA FEGYVERESEK ÖNGYILKOS MERÉNYLETRE KÉNYSZERÍTIK AZ ELRABOLT KERESZTÉNY GYEREKEKET

Szélsőséges dzsihadisták a keresztény családoktól elrabolt gyerekeket használnak fel terrorcselekmények végrehajtására. A kiskorúakat átnevelő táborokban képzik ki, kvázi janicsárokat csinálnak belőlük.

https://s4c.news/2019/01/24/is..

Ez igaz, de Lukácsnál ezt olvashatod. És a Magyar Kurírban is ez a megfogalmazás van.

Jézus születésének hírüladása. Lk 1,26

Mai evangélium – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés