Teljessé vált az ellenzék kudarca

2019. március 22. 16:54

Lánczi Tamás
Mozgástér
A választási vereségbe belefáradt ellenzéki szavazóknak kínáltak illúziót, sokadszor.

„Az elemzők azonban már decemberben figyelmezettek arra, ami most bekövetkezett. Az ellenzék olyan irreális szintre emelte az agressziót és vele a várakozásokat, hogy annak nem lehetett más kifutása, csak a kiábrándító visszavonulás. Az ellenzéki pártok azt remélték, hogy az elmúlt hónapok pótcselekvésével elkerülhetik a szembenézést saját válságukkal, és megspórolhatják a válaszok keresését saját hiteltelenségük okaival kapcsolatban.

Ezzel a kétségbeesett lépéssel viszont sokkal többet veszítettek, mint amennyit reálisan nyerhettek volna. Az ellenzéki szavazók a parlamenti választás utáni sokk után, még mélyebbre süllyedtek a letargiában. Március 15-én alig 1500-2000 ember ment ki a Szabadsajtó útjára, ahol még pár évvel ezelőtt is tízezrek tüntettek mellettük. Nincsenek már utcai akciók, gyárfoglalások. Helyette vannak parlamenti szavazások, alkudozások önkormányzati képviselői helyekről, valamint az ellenzéki szavazók csalódottsága, akiknek a szavazatáról az ellenzéki pártok megint úgy alkudoznak, mintha nem hagyták volna őket cserben megint.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán nagy hete volt a mostani, két fényes győzelem.

Nyert a Fidesz az EPP-ben, felfüggesztették a párt jogait, a Fidesz nem vehet részt a testületek munkájában. A mai egyeztetésre már meg sem hívták Orbánt. Tekintettel arra, hogy többek között folyik a következő költségvetési ciklus előkészítése, ez nem csak a Fidesznek, de az országnak is fényes győzelem.

És nyert a labdarúgó válogatott is. Bár a szlovákok kettővel több gólt rúgtak, a meccset egyértelműen mi nyertük, mindenki elégedett volt a csapattal és a szövetségi kapitánnyal. Nagy lépést tettünk afelé, hogy a jövő évi EB-n részt vehessünk.

Vagyis a Fidesz javasolta, hogy bizonytalan ideig vonják meg a párt jogát arra, hogy részt vehessen az EPP munkájában.

Ez miért is jó?

A kormány ünnepi megemlékezésein viszont sokan voltak. Igaz lengyelek, de sokan voltak. Azt hittem a képek alapján, hogy már a nemzeti lobogónkat is megváltoztatta NER.

Jut eszembe a felcsúti, balmazújvárosi és a többi fociklub autóbuszai Hadházy, vagy Orbán beszédére szállították az embereket?

Sokan beszélnek Orbán vereségéről a heti események után, azonban nem Orbán a fő vesztese ennek a történetnek, hanem az ország.

Azzal, hogy Orbán de facto kikerült az EPP-ből, Magyarország fontos kapcsolódási pontot veszített például Németországgal. A hagyományos német pártokkal CDU, CSU, FDP, SPD az Orbán rezsim elveszítette a kapcsolatot, ráadásul dicstelen módon.

Ne feledjük: Orbán megígérte Webernek, hogy a választásokig visszafogja magát, és békén hagyja a CEU-t. Egyik sem történt meg: Orbán hazudott, becsapta a saját szövetségeseit. A történet a teljes európai politikai közösség szeme előtt játszódott le.Ezek után mit gondoljon akár az EPP, de akár az euroszkeptikus pártok: mennyit lehet ennek az embernek a szavára adni.

Nyilván Salvinitól Le Penig megjegyezte mindenki: Orbán szavára nem lehet adni, bármikor kész arra, hogy a szövetségese szemébe hazudjon.

Németország esetén ez azt a kényszerpályát jelenti, hogy Orbán a Linke, vagy az AfD felé orientálódhat. Mindkét párt persona non grata Németországban. A gazdaság vezető szereplői nem tartanak semmiféle kapcsolatot velük.

Le Pen Franciaországa egy fillért nem fog a magyarokra áldozni, ott van nekik a Kisantant, egyszer már bejött.

Salvini Olaszországa pedig a gazdasági összeomlás szélén táncol, ők migránsokat akarnak hozzánk küldeni, több tízezret.

Akiket állami pénzből szállítottak Budapestre?

És ez mit változtat azon, hogy az ellenzék érdeklődés hiányában felhagyott a forradalommal?

A Néppárt pedig kezdeti keménykedés, utasítgatás után nem merte kizárni a Fideszt, hiába hisztériáztak a kezdeményező pártocskák, vagy maga Sargentini. Lenyelték, hogy a Fidesz fenntartja minden eddigi álláspontját, mert rájöttek, hogy a Fidesz kizárása olyan következményekkel járna, ami Weber ambícióiba kerülhet.

Kötöttek egy alkut, amibe mindenki azt magyaráz bele, amit akar. A Fidesz kizárásával a Néppárt gyengítésére, balra tolódására játszó pártok, akik a Zöldek támogatási ajánlatának akartak megágyazni úgy tűnik, hoppon maradtak. A lényeg május 26. után derül ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés