Áder János: a 21. század a víz évszázada lesz

2019. március 20. 14:17

Az államfő meglátogatta a 2019 európai fájának választott havihegyi mandulafát.

2019. március 20. 14:17

Míg a 20. század az olaj évszázada volt, addig a 21. század a víz évszázada lesz – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök szerdán Pécsett.

Az államfő a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak Fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórán kiemelte: a Föld népessége az elmúlt száz évben három és félszeresére nőtt, miközben a vízfogyasztás kétszer olyan gyorsan növekedett, mint ahogy a népességszám. Ma a világon 2,5 milliárd ember él súlyosan vízhiányos területen – hívta fel a figyelmet Áder János.

Megjegyezte: ha nem változtatunk vízkezelési szokásainkon, akkor 2050-re, az akkori – jelenleg 10 milliárdosra becsült – népesség fele fog súlyosan vízhiányos területen élni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2019. március 20. 17:38
Talán nem kellene ujjongva mutogatni a tavaszi áradáskor a gumicsizmás hős Orbánt, amint megvédi az alattvalóit az átkos árvíztől - tudod, amiért augusztusban vonyít az agrár-nagybirtokos, hogyaszongya ASZÁLY!
Gregorius
2019. március 20. 17:13
A víz tényleg nagyon fontos, de ha tényleg beüt a klimaváltozás, akkor csak valószínűségek vannak arra, hogy pl. nálunk mennyi eső fog esni, milyen lesz az átlaghőmérséklet és mennyi víz lesz a nagy folyóinkban.....Egy környezetvédőnek és a víz iránt felelősséget érző embernek és Ő ilyen, utalnia kellett volna erre a lehetőségre.
Valodi
2019. március 20. 16:21
Télleg, János? Te, mint horgász, ehhez meg mit szólsz? Jó lenne, ha a hülyeségek mondogatása helyett elolvasnád pl. ezt: http://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/FFB/1709261.pdf "1876-ban Kreisch János Halak című művében már leírja, hogy gond van az ívóhelyekkel. Elvettük a Tiszától a hullámtereit, leszabályoztuk, gyors folyásúvá változtattuk, és elment a halbőség. Ugyanezt a csökkenő halbőséget alig néhány évvel később Herman Ottó „A magyar halászat rövid foglalatja”, illetve „A magyar halászat könyve”-ben ugyanígy leírja, és már akkor fölveti a halgazdálkodás szükségességét, az emberi beavatkozás szükségességét. Vissza kell adni a hullámterek egy részét..." (Füstös Gábor) "Nézzünk még közelebbről egy ilyen medret! Mit látunk a vízen? Ez egy belvíz sújtotta terület. Ha közelebbről megnézzük, látjuk, hogy ez egy meder, amiben víz van. Kérdés, hogy mi van jó helyen: a szántó vagy a víz? A víz a mederben van, a szántó is. Uraim, nem belvízveszély van a képen, hanem szántóveszély." (Balogh Péter)
exfahrenheit
2019. március 20. 14:51
"Az államfő meglátogatta ... a havihegyi mandulafát." :DDD Ettől az egész ország összedőlhetne és nem égne le a bőr a képéről, ha akkor is elmenne pecázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik