Miért fölösleges teleszülni Európát?

2019. március 18. 21:05

Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot.

2019. március 18. 21:05
Murguly Mátyás
Azonnali

A szerző biotechnológus, az LMP debreceni politikusa

„Szerte az EU-ban folyamatosan hallani lehet a vészes jóslatokat az elfogyásról annak ellenére, hogy valójában egy természetes folyamatot láthatunk végbemenni. Mi lehet a mozgatórugója ennek az egész »szüljük tele a vén kontinenst« dolognak?

Az idősek lennének tényleg a bűnbakok?

Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot, ez pedig mellesleg lehetővé tudná tenni azt is, hogy több időt és erőforrást tudjunk fordítani idős szeretteinkre a legutolsó baby boom-ból.

Valamint van egy teljesen nyilvánvaló probléma ezzel, amire David Attenborough utalt: ha több gyerek születik, akkor több idős lesz egyszer, és erre még több gyerek vállalásával kéne így reagálni.

Szóval a nyugdíjasokra nem lehet igazából rákenni a reproduktív túlórát. De akkor még mi lehet az oka?

A fogyasztói társadalom rövidzárlata

Mint fentebb említettem, ameddig nőtt a relatíve fizetőképes népesség, addig nőtt a gazdaság is, és ez teljesen logikus dolog: egy újabb gyerek, egy újabb potenciális fogyasztó, eddig tiszta sor. Viszont most pont a fordítottját láthatjuk: csökken a fogyasztók száma, viszont a gazdaságnak meg növekednie kell, igazából a fene se tudja, hogy miért.

De a probléma így adottá vált: hogyan tudsz több terméket eladni egy létszámban egyre szűkülő piacnak? A válasz az, hogy sehogy.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. március 19. 22:28
Nem volt nő, aki szóba állt volna ezzel a görénnyel. Itt van a kutya elásva.
írmag
2019. március 19. 19:07
Elhiszem rólad, hogy családi hagyományként szeretsz párttag bélyeget nyálazni, mert a felvetéseid a megvalósult kommunizmust sziporkázzák.
IV. Fawkes
2019. március 19. 18:48
"A szerző biotechnológus, az LMP debreceni politikusa" Az lehet, de hogy komplett hülye, az meg biztos.
Akitlosz
2019. március 19. 18:43
Gyanítom, hogy a muzulmánok ezt nem így gondolják. Náluk Európa teleszülése a hódítás békés eszköze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik