Miért fölösleges teleszülni Európát?

2019. március 18. 21:05

Murguly Mátyás
Azonnali

Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot.

A szerző biotechnológus, az LMP debreceni politikusa

„Szerte az EU-ban folyamatosan hallani lehet a vészes jóslatokat az elfogyásról annak ellenére, hogy valójában egy természetes folyamatot láthatunk végbemenni. Mi lehet a mozgatórugója ennek az egész »szüljük tele a vén kontinenst« dolognak?

Az idősek lennének tényleg a bűnbakok?

Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot, ez pedig mellesleg lehetővé tudná tenni azt is, hogy több időt és erőforrást tudjunk fordítani idős szeretteinkre a legutolsó baby boom-ból.

Valamint van egy teljesen nyilvánvaló probléma ezzel, amire David Attenborough utalt: ha több gyerek születik, akkor több idős lesz egyszer, és erre még több gyerek vállalásával kéne így reagálni.

Szóval a nyugdíjasokra nem lehet igazából rákenni a reproduktív túlórát. De akkor még mi lehet az oka?

A fogyasztói társadalom rövidzárlata

Mint fentebb említettem, ameddig nőtt a relatíve fizetőképes népesség, addig nőtt a gazdaság is, és ez teljesen logikus dolog: egy újabb gyerek, egy újabb potenciális fogyasztó, eddig tiszta sor. Viszont most pont a fordítottját láthatjuk: csökken a fogyasztók száma, viszont a gazdaságnak meg növekednie kell, igazából a fene se tudja, hogy miért.

De a probléma így adottá vált: hogyan tudsz több terméket eladni egy létszámban egyre szűkülő piacnak? A válasz az, hogy sehogy.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145041

Ajánljuk még a témában