Miért fölösleges teleszülni Európát?

2019. március 18. 21:05

Murguly Mátyás
Azonnali
Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot.

A szerző biotechnológus, az LMP debreceni politikusa

„Szerte az EU-ban folyamatosan hallani lehet a vészes jóslatokat az elfogyásról annak ellenére, hogy valójában egy természetes folyamatot láthatunk végbemenni. Mi lehet a mozgatórugója ennek az egész »szüljük tele a vén kontinenst« dolognak?

Az idősek lennének tényleg a bűnbakok?

Az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy mivel elöregedik a társadalmunk, ezért több gyereknek kell születni, hogy legyen, aki kitermeli a nyugdíjat. Ez érthető is lenne, ha nem lenne lassan mindenre egy robot, ez pedig mellesleg lehetővé tudná tenni azt is, hogy több időt és erőforrást tudjunk fordítani idős szeretteinkre a legutolsó baby boom-ból.

Valamint van egy teljesen nyilvánvaló probléma ezzel, amire David Attenborough utalt: ha több gyerek születik, akkor több idős lesz egyszer, és erre még több gyerek vállalásával kéne így reagálni.

Szóval a nyugdíjasokra nem lehet igazából rákenni a reproduktív túlórát. De akkor még mi lehet az oka?

A fogyasztói társadalom rövidzárlata

Mint fentebb említettem, ameddig nőtt a relatíve fizetőképes népesség, addig nőtt a gazdaság is, és ez teljesen logikus dolog: egy újabb gyerek, egy újabb potenciális fogyasztó, eddig tiszta sor. Viszont most pont a fordítottját láthatjuk: csökken a fogyasztók száma, viszont a gazdaságnak meg növekednie kell, igazából a fene se tudja, hogy miért.

De a probléma így adottá vált: hogyan tudsz több terméket eladni egy létszámban egyre szűkülő piacnak? A válasz az, hogy sehogy.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rejtély, hogy ezek minek születtek meg.

Egyébként ez a baloldal új irányvonala? Ne akarjunk annyira szaporodni? Miért nem Afrikában házalnak az ilyen nagyívű elméleteikkel?

Ne várd azt, hogy "mesterdiplomával" valaki értse a helyettesítési rátát. "Biotechnológus". És tagja a zöld halálkultusznak.

Van egy szuper öko-ötletem. Nem kell hozzá csúcstechnológia, és instant CO2 kibocsájtás nyereséggel jár! Akasszuk fel a liberálisokat!

Ez a szép új zöld jövő. Robotok és migránsok. Néger informatikus programozza a gyapotszedő gépet. Hát nem maga a megvalósult álom?

A családomban van két robotika mérnök és két gépészmérnök. Egyöntetűen állítják, hogy a robotikában a hatvanas évek óta nem történt semmi. Ami most folyik az nem más, mint hogy az informatika javul alattuk.

Igen, a Boston Dynamics tud valamit, de az az USA hadseregén kívül senki számára sem nyilvános. Már ha igaz, amit a szemünkkel látunk. Mert kifelé a látványon kívül semmi sem jön.

Persze lehet, hogy a bölcsészekre kellene bízni ezeket a kérdéseket is. Ők már megoldották az energiatárolást is. A robotika is a zsebükben van, nem kell pánikolni.

Már írtam a nyugdíjrendszer egy pilótajáték. A világ legnagyobb pilótajátéka. Jó régen működik, de elkerülhetetlen a bedőlése. És azért pilótajáték, mert azt hazudja, hogy elég befizetned a pénzt. Pedig magad alá is kellene szervezni azokat, akik majd értéket raknak a pénzed mögé. A robot nem fog beszállni, neki ugyanis nem kell nyugdíj.

A korosztályok egyensúlyát kell fenntartani.

A szerző biotechnológus, az LMP debreceni politikusa.

Rostand művében: Cyrano de Bergerac (Orr monológ) ilyen megállapításokat tesz:

"Ha volna önben szellem és tudás.
De szellemet, boldogtalan dudás,
Ön sose látott s tán azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag!"

Ennek analógiájára lehet mondani, hogy az LMP debreceni politikusa is lehet hülye fráter, ha ilyen hülyeségeket állít.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés