Kell-e félni a jobboldaltól?

2019. március 18. 11:11

Jeszenszky Zsolt
Neokohn
Léteznek olyan politikai kérdések, melyekben nem értek egyet Seres Lászlóval.

„Van egy sanda gyanúm, hogy nem az évtized publicisztikai bombáját dobom be, ha leírom, hogy léteznek olyan politikai kérdések, melyekben nem értek egyet Seres Lászlóval.

Nincs ezzel baj, mint ahogy – remélem – azzal sem, ha vannak viszont olyanok, amelyekben igen.

A politikai különbözések többsége sokszor valamifajta elvi szembenállásból ered: vannak jobb- és baloldali gondolkodású emberek — már ha egyáltalán van még értelme ennek a fajta megosztásnak. Ma már ezek sokkal inkább

érdekcsoportok, mesterségesen összerakott/elválasztott politikai közösségek,
melyek elsősorban érzelmek, mintsem politikai filozófiák mentén viszonyulnak egymáshoz.

Mitől is ne lehetnének tisztességes baloldaliak, akik számára a társadalmi igazságosságba vetett hit őszinte, akik valóban fontosnak érzik a nehéz helyzetűek segítését, akik valóban igazságtalannak, helytelennek tartják a kiugró vagyoni különbségeket, különösen azt, ha már nem csak a vagyon értéke, de a két ember értéke között is különbséget teszünk?

És akiknél ezek a vélekedések nem csak kifelé, a hangzatos jóemberkedés, erényfitogtatás szintjén, szlogenekben jelennek meg, de nem is felelőtlen, pusztító mozgalmak formáját öltik, hanem a mindennapok gyakorlati valóságában, józan, realista gondolkodással járnak együtt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tisztességes baloldaliaknak nem marad más választásuk, mint a Fideszre szavazni. Lásd:
- rezsicsökkentés
- minimálbér-emelés
- ingyen tankönyv és étkeztetés
- családtámogatás
- családi adózás
- foglalkoztatáspolitika

Ugyanazért, amiért a tisztességes baloldaliak is, plusz
- nemzetpolitika
- migrációs politika
- identitáspolitika.

Mindez persze tükörszimmetrikusan ugyanígy működik a másik oldalon is. Az ellenzék lefoglalta az "európaiságot", és a "demokratikusságot", mintha az kizárólag az ő terepük lenne. Pedig nem az.

Az "európai" gyakorlat szerint a Fidesz nacionalista, soviniszta, fasiszta, populista, de szerencsére az önzetlen, filantróp Gyuri bá és csapata szembeszáll ezzel az anakronisztikus métellyel, és héroszként szórja szét a demokrácia szikráit a mucsajon.

Minden baj oka a 'Zorbán. Paradox módon ez a gyűlölet összetart egy csapatot Jakab Pétertől Tordaiig, Niedermüllertől Jávorig, Szanyitól Szélig.

Három dolgot kell egy "demokratának" megtanulnia:
1, Orbán maga a Patás
2, Tehát választási győzelmei sorozatosan megkérdőjelezendők, ellene és szavazói ellen minden megengedhető
3, Emiatt minél hangosabb vagy, és kerepelve, ajtónak futva vagy kurva erős képeket csinálva beállsz, befekszel, bepattansz a sorba. Akár lyukas zokniban is.

Nyilvánvaló, hogy vannak, akik nem értenek egyet a kormánnyal. Ez a demokrácia. De azt meg az egyet nem értőknek kell elfogadniuk, hogy amíg nem nyernek választást, addig a kormány valósítja meg az elképzeléseit.

És az is igaz, hogy a felelősség a mindenkori kormányon van. Ezért szánalmas, hogy az ellenzék még a kvázi felelőtlen szerepben sem tud semmilyen teljesítményt felmutatni. Csak kurva erős képeket, lyukas zoknikat, ajtókról való visszapattanásokat, prímszámokat meg kígyózó kígyókat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában