Kell-e félni a jobboldaltól?

2019. március 18. 11:11

Léteznek olyan politikai kérdések, melyekben nem értek egyet Seres Lászlóval.

2019. március 18. 11:11
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Neokohn

„Van egy sanda gyanúm, hogy nem az évtized publicisztikai bombáját dobom be, ha leírom, hogy léteznek olyan politikai kérdések, melyekben nem értek egyet Seres Lászlóval.

Nincs ezzel baj, mint ahogy – remélem – azzal sem, ha vannak viszont olyanok, amelyekben igen.

A politikai különbözések többsége sokszor valamifajta elvi szembenállásból ered: vannak jobb- és baloldali gondolkodású emberek — már ha egyáltalán van még értelme ennek a fajta megosztásnak. Ma már ezek sokkal inkább

érdekcsoportok, mesterségesen összerakott/elválasztott politikai közösségek,
melyek elsősorban érzelmek, mintsem politikai filozófiák mentén viszonyulnak egymáshoz.

Mitől is ne lehetnének tisztességes baloldaliak, akik számára a társadalmi igazságosságba vetett hit őszinte, akik valóban fontosnak érzik a nehéz helyzetűek segítését, akik valóban igazságtalannak, helytelennek tartják a kiugró vagyoni különbségeket, különösen azt, ha már nem csak a vagyon értéke, de a két ember értéke között is különbséget teszünk?

És akiknél ezek a vélekedések nem csak kifelé, a hangzatos jóemberkedés, erényfitogtatás szintjén, szlogenekben jelennek meg, de nem is felelőtlen, pusztító mozgalmak formáját öltik, hanem a mindennapok gyakorlati valóságában, józan, realista gondolkodással járnak együtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2019. március 19. 14:03
én, mint egy szakértőtől megtudtam, már továbbléptem és az antiszemitizmus mellett judeofób is vagyok. hát nem cuki?
Vadgesztenye
2019. március 19. 13:05
A Trumpban csalódott Breitbart olvasók már azzal poénkodnak keserűen, hogy Trump teljesítette a legfontosabb választási ígéretét: elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A traumatizált gój politikai elit drogja a filoszemitizmus. A képviselőház ellenszavazat nélkül fogad el egy törvénytervezetet az antiszemitizmus ellen (óriási probléma Amerikában, nem), de a Falat még a Republikánusok is elszabotálják. A traumatizált gój politikai elit drogja a filoszemitizmus. Izlelgessük. Ki nem szarja le a zsidókat? Tudok egyet: az amerkai evangelisták. Imádják a zsidókat, egy vallásos csoportok szimpátiáját vizsgáló kutatás alapján jobban, mint saját magukat. És kiket vetnek meg a kutatás alapján a legjobban a zsidók? Az evagelistákat. Még a muszlimokat is jobban szeretik. Valljuk be, a zsidóknak van igaza, nem lehet szeretni egy traumatizált seggnyalót. Aki hálát akar, vegyen kutyát.
mucsay
2019. március 18. 21:36
nem az a baj, hogy ifj jeszy ezt mondja, hanem hogy mivel neki soha egy eredeti, saját gondolata nem volt még, mindig csak az elfogadott jobber véleményt fogalmazta meg, úgy tűnik, úgy ítéli meg ez most az irány. és nekem is úgy tűnik. csípte még vkinek a szemét hogy márc 15én külön üdvözlést kaptak az "apák és fiúk"? levert vesék örökösei meg tsz-be bevert nagyapák unokái gondolom nem olyan fontosak. azok nem nélkülözhetetlen értelmiségiek, biztos.
szandi-mandi
2019. március 18. 19:18
Nyugodt embereknek az egész cikk ajánlható, a mandi szemléje nem a lényeget emeli ki ezúttal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik