MSZP: Az unió többet tesz a kormánynál a devizahitelesekért

2019. március 16. 12:33
Szakács László úgy fogalmazott, Orbán Viktor eladta a devizahiteleseket, amikor aláírt egy olyan megállapodást, amely kimondja, hogy a pénzintézeteket nem károsíthatja a forintosítás.

 

Az MSZP szerint az Európai Unió a magyar kormánynál jobban képviseli a devizahitelesek érdekeit.

Szakács László, a szocialisták elnökhelyettese szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón emlékeztetett, az Európai Unió Bírósága csütörtökön kimondta, az uniós joggal ellentétesek azok a magyar jogszabályok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisítsék az árfolyamkockázattal kapcsolatos tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazó devizaalapú kölcsönszerződéseket.

Az MSZP politikusa szerint 2011-ben még a Fidesz is rendszeresen kimondta, hogy a bankok becsapták, megtévesztették ügyfeleiket, később azonban olyan törvényeket hoztak, amelyekről most kiderült, hogy valójában nem adósmentő, hanem „szerződésmentő" csomagok voltak és csak nyomokban tartalmaztak fogyasztóvédelmi elemeket. 

Szakács László úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök eladta a devizahiteleseket, amikor aláírt egy olyan megállapodást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amely kimondja, hogy a pénzintézeteket nem károsíthatja a forintosítás. 

Az MSZP szerint a kormánynak ezért fel kellene mondania ezt a megállapodást, valamint új, a magyar emberek érdekeit képviselő banki elszámoltatást kellene indítania, továbbá törvénybe kellene foglalnia, hogy a bankok becsapták az ügyfeleket – ismertette pártja parlament elé benyújtott követeléseit a szocialista politikus, aki ismételten felszólította a kabinetet, hogy függessze fel az áprilisban újrainduló kilakoltatásokat.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője ugyanitt elmondta, a kormány nem foglalkozott a megtévesztő árfolyamkockázattal, amely a bankok „legnagyobb csalása" volt. Hangsúlyozta, az árfolyamkockázat miatt semmisnek kell tekinteni a devizahiteles szerződéseket.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem régen az ellenzéki média lemigransozta a hazatelepulo magyarokat. Most megteheti édi cikket ír a Venezuelabol Panama a menekülőről...... hányingerem van.
A másik mai csúsztatás: Pityinger Mészáros Lőrinc talán sasagaban kávézik. Nem ismerik a fogalmakat, vagy direkt hazudoznak? A fénykép szerint ül egy asztalnál Pityinger és egy jóval hátrébb lévő asztalnál ul Mészáros. Persze a hozzászólók a címet olvassák el és már gyalázkodó akkor is.
Ilyenekre gondoltam Tarlós.......de nem lesz változás.

Mi volt akkor, amikor a devizahitelek tömegét felvették?

2003-BAN AZ ÖSSZES LAKOSSÁGI HITELÁLLOMÁNY CSUPÁN 5 SZÁZALÉKÁT TETTÉK KI A DEVIZAHITELEK! NEM EGÉSZEN ÖT ÉV MÚLVA MÁR A HITELÁLLOMÁNY 62 SZÁZALÉKA DEVIZÁBAN VOLT."

A devizahitelek esetében a kockázatok megfelelő feltüntetése nélkül, intenzív hirdetésekben megfogalmazott szirénhangokkal csalogatták a tudatlan embereket.
Tették mindezt a ballib kormány passzivitása mellett.

Nem akadt akkoriban olyan jogi fórum, amelyik szembefordult volna a devizahitelezés gyakorlatával.

A ballib kormányzás, noha akkor vették fel adevizahitelek hatalmas tömegét, NEM FORDULT HIVATALOS JOGI FÓRUMHOZ, AMELY OPPONÁLT VOLNA!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés