Kompromisszumkényszer

2019. március 13. 6:24
Kis Ferenc
Magyar Nemzet
Az Európai Néppártnak szüksége van a Fideszre, sokkal inkább, mint fordítva.

„Az európai parlamenti választásokon ugyanis nem a brüsszeli bürokraták, nem is egyes érdekcsoportok döntenek a mandátumokról, hanem az unió polgárai. Manfred Weber tehát hiába próbálna a baloldali, zöld vagy liberális eliteknek megfelelni Orbán Viktor és pártjának kizárásával, egy ilyen lépéssel maguk ellen fordítanák saját szavazótáborukat, és végzetesen meggyengülne a CDU/CSU páros.

Ezt a valószínű forgatókönyvet támasztja alá a német Die Welt internetes hírportáljának felmérése, ahol az olvasók 82 százaléka arra szavazott, hogy a Fideszt nem kell kizárni a néppártból, mert továbbra is a konzervatív értékeket képviseli. Arról nem is beszélve, hogy az előzetes latolgatások szerint vélhetően többségben lennének a magyar kormányzó párt melletti voksok, amennyiben kenyértörésre kerülne sor a néppárton belül.

Gyakran halljuk, hogy a politika a kompromisszumok művészete, ami részben ismét beigazolódott. Orbán Viktor és Manfred Weber egyaránt megegyezésre törekedett tegnap, és a nyilatkozatok alapján vélhetően március 20-án lekerül az Európai Néppárt napirendjéről a Fidesz kizárása.

A kompromisszum persze nem jelenthet megalkuvást, elvtelen engedményeket. A magyar kormány nem enged a migráció elutasításából és a keresztény kultúra védelméből – ezt ismét megerősítették. Orbán Viktor ugyanakkor gesztust is gyakorolt azzal, hogy kész bocsánatot kérni, ha valakit megsértett a néppártban a hasznos idióták kifejezéssel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma reggel német lapban inkább a kizárásról beszélt. Ha minket kizárnak, bebizonyosodik, hogy Weber megvett ember, különben nem teljesitené egy erőszakos, hangos kisebbség akaratát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés