Az Orbánnak küldött ultimátum nevetséges

2019. március 8. 7:01

Bas Eickhout
Index
Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Interjú.

„A magyar kormány azt mondja, hogy a jogállamiság az egy ország belügye, nem európai ügy. Hogyan lehet áttörni ezt a falat?

Ez az, amiért végül elindítottuk a 7-es cikk szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Nem azért, mert ez nekünk tetszik, hanem mert valóban azt, látjuk, hogy a helyzet Magyarországon romlik. És ha a magyar kormány azt mondja, hogy ez belpolitikai kérdés, azzal egyáltalán nem értek egyet. Nagyon sok olyan téma van, amin lehet vitatkozni nemzeti, vagy európai szinten. De nem a jogállamiságról. A jogállamiság egy szabályrendszer, keretet ad a társadalomnak. A magyar kormány is aláírta az európai alapokmányokat, amelynek az első cikke a jogállamiságról szól. És ahogy láttuk, hogy a helyzet egyre romlik, elővettük a 7-es cikkes eljárást, amelyik egy intenzív folyamat, de meg kell tennünk a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás, a civil szervezetek védelmében. A társadalomnak meg kell szerveznie magát, így működik Európa.

Az ön párttársa Judith Sargentini azt mondta, hogy a Néppárt elkésett azzal, ha a Fideszt most akarja megrendszabályozni. Egyetért ezzel? És mi a véleménye Manfred Weber három pontos ultimátumáról, amit Orbán Viktorhoz intézett?

Judithnak igaza van, a Néppárt túl sokáig volt azon a véleményen, hogy változást lehet elérni a magyar kormánynál, ha a párton belül tartják őket. És ez jelenti azt, hogy ezt nem pártpolitikaként kell kezelni. Az Európai Néppárt nagyon kritikus, amikor a baloldali román kormányról van szó.  Fiúk, mi lenne, ha egyszer nem a pártpolitikáról, hanem az értékekről beszélnénk?
Nagyon haragos vagyok azért a levélért, amit Weber Orbánnak írt. Azt mondja, hogy állítsa le a Juncker elleni kampányt. Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? Csak Junckerrel nem oké? Szóval ez az, amikor az értékek pártpolitikává válnak. Egy másik felszólítás, hogy tisztázni kell a CEU jogi helyzetét. Ugyan már, ez nem jogi kérdés. Ez az egész így ebben a formában nevetséges. De sok párt a Néppárton belül már látja, hogy a magyar kormány túl messze ment, hogy az eddigi taktika nem vált be, de nem tudom, mi lesz ennek a vége.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs ékezet a hozzászólásodban, ezért gondolom, hogy nem itthon élsz. Tehát nem igazán vagy tájékozott az itthoni dolgokban.
Balbakónak igaza van!
Nem hiba nélküli a kormány, de az ellenzék által nyújtott alternatíva nem tudja rá enni a választókat, hogy ne a kormányra szavazzanak.

Tehát az Index készített egy Sötétzöld EP képviselővel egy interjút a Néppárt egyik belső ügyéről....remek, ez az újságírás legfelsőbb szintje, egyenesen a jó tollúaktól.

Miért a ballibbantak jelszavai változtak? Mantrázzák a hülye, kiforgatott értékeket, persze szelektíven, mert ők, maguk, kedvük szerint használják azokat.

Észre kéne venni azt, hagy ha vannak a külön erre a célra kitenyésztett liberális pártok, akkor miért kéne más pártoknak is a liberalizmus mentén meghatározni magukat? Főleg akkor, amikor a liberálisok országos választásokon úgy 10% körül szoktak szerepelni.

Az egész arra emlékeztet, amikor nálunk Rákosiék a 14%-os kommunista pártot, annak ideológiáját kérték számon más pártokon, az egész országon.

Most ezt az ügyészt, akit egyébként otthon vád alá helyeznének, akarják az Európai Ügyészség vezetőjének. Jól zsarolható figura, ha nem teljesít, mehet haza, ahol bíróság elé állítják.

"Ha Európában nincs sajtószabadság, független bírósági rendszer, akkor elveszítjük azt az Európát, amelyért küzdünk."

Még szerencse, hogy a hazai sajtóban naponta el lehet mondani, hogy nincs sajtószabadság.
A független bíróság meg ugye azt jelenti, hogy a pártállam simán átmenthette a bírói gárdáját, akik aztán szabadon kinevezhették a nekik megfelelő újabb generációt.
Miközben a jogi finomságokra érzékeny EU parlament szemét egyáltalán nem szúrta, hogy Csehország és Szlovákia szabadon megerősíthette az etnikai alapú bűnösségről szóló törvényét.

Én sem emlékszem ilyenre. Hazudta a kérdést!

Ez a hollandus azt hiszi, ha már a pápuáknak nem dirigálhatnak, akkor velünk kekeckedhetnek.

"Bocs, de mi a helyzet azzal, amikor Sargentinit tették a plakátra? Tőle nem kellene bocsánatot kérni? Az oké volt, amikor őt ugyanezzel a hazugsággal mutogatták? "

A Sargentini jelentés hazugság gyűjtemény. Az oké volt, amikor Magyarországot hazugságokkal mutogatták, mutogatják?

A mi jogállamunkban közszereplő kiplakátolható. Bírósági itélet szerint NEM közszereplő is.

Szocialista jog, meg minden..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés