Új pártcsalád vagy kivárás – Orbán lehetőségei Európában

2019. március 6. 9:39
A Fidesz és a magyar kormányfő, valamint az EPP kapcsolatának lehetséges alakulásáról írt összeállítást a Politico. Ebben nem tartja kizártnak az európai magazin, hogy akár új frakciócsaládot is alakíthat a magyar kormánypárt.

A brüsszeli lap cikke szerint a magyar kormány EP-kampánya miatt kialakult belső vitának öt lehetséges kimenetele lehet, ez pedig alaposan  kihathat az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyára. Ezek a szerzők szerint a következőek:

1. Orbán Viktor és a Fidesz marad az Európai Néppártban, és Orbán Viktor nyilvánosan bocsánatot fog kérni, de ez nem biztos, hogy osztatlan sikert fog aratni a Néppártban a lépés, és a Politico szerint a magyar választóknak sem lesz könnyű „eladni”.

2. Egy másik pártcsaládban folytatja a Fidesz – a Politico értesülései szerint a Nemzet és Szabadság Európája nevezetű tömörüléshez csatlakozhat a legnagyobb magyar kormánypárt, legalábbis a pártcsalád egy névtelenséget kérő tagja szerint a Fidesz már tárgyalásokat folytat erről (noha hivatalosan az EPP-ben maradást tartja csak elképzelhetőnek). Ha átlép, akkor Salvini Ligájával, Le Pen Nemzeti Gyűlésével, valamint a kisebbik osztrák kormánypárttal, az FPÖ-vel kerülhet egy platformra.

3. Nem a Nemzet és Szabadság Európájában, hanem a lengyel kormánypárt pártcsaládjában, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselői folytatják a Fidesz régi-új EP-képviselői – ennek azonban a cikk szerint az Oroszországhoz való viszonyulás lehet akadálya, a frakció legerősebb pártját adó PiS ugyanis szerintük sokkal keményebb megközelítéssel él Oroszország felé, mint a Fidesz vezette magyar kormány.

4. Új pártcsaládot alapít a Fidesz, amiben az északi és déli államok euroszkeptikusai tömörülhetnek a magyar kormánypárt vezetésével.

5. Kivárásra játszik a legnagyobb magyar kormánypárt, és – hasonlóan az 1. pontban vázoltakhoz – az EPP tagja marad, a cikk szerzői szerint ugyanis a Fidesz érdekei azt kívánják, hogy az EPP-ben maradjon. De lehet – teszik hozzá – azért felfüggesztik a tagságukat, így egy darabig független EP-képviselők lesznek a fideszesek, ami azt is jelenti, hogy nem tudnak majd hozzáférni az EPP-frakció forrásaihoz.

Ismeretes, napokkal ezelőtt döntött úgy az EPP, hogy a Fidesz plakátkampánya miatt március 20-án napirendre kerül a magyar kormánypárt tagságával kapcsolatos kezdeményezés.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

6. Az EPP pártjainak a többsége súlyos vereséget szenved és az EPP kétfelé válik, melyből az egyikben a valódi konzervatív keresztény pártok lesznek és a FIDESZ/KDNP ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozik.
Weber nem lesz EB elnöke, ‎Joseph Daul pedig távozik az elnöki posztról.

A langyosakat kiköpi az Isten.

Elgondolkoztál már azon, hogy miért az EPP legkisebb pártjai - akik között olyan is van akinek képviselője sincs az EP-ben - indítványozzák a Fidesz kizárását? Figyelembe vetted, hogy ezeknek a pártok identitása, felfogása közelebb áll a szocialistákéhoz, liberálisokéhoz, mint a konzervatív keresztény felfogáshoz? Miért nem a legnagyobb EPP pártjai kezdeményezték? A végső döntést miért tolják ki a választások előtti utolsó hétre? Vajon milyen hatást gyakorol ez a választókra, elsősorban azokra a pártok, akik a legutóbbi választásokon lejtőre kerültek?
Lásd Merkel kin keserves kormányalakítását.

Vagy igen. Eddig nyert, mostis nyer.

Ezért nehéz most megjósolni, hogy mi lesz a választások után, melyek hatnak a választókra és hogyan állnak össze a képviselő csoportok. Jelenleg csak feltételezéseket lehet megfogalmazni. A Politico is ezt tette baloldali szempontokat, érdekeket figyelembe véve.

„Hiába hivatkozik sokszor Helmut Kohl örökségére,
Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét. Helmut Kohlnak nem a félelemkeltés volt a politikai stílusa.” – írja a 24.hu cikkírója. https://24.hu/belfold/2019/03/..

Először is téved abban, hogy itt félelemkeltés lenne. Csupán reális, racionális előre történő gondolkodásról van szó, ahogy ezt Helmut Kohlm tette az Aggodalom Európáért című könyvében.

Másodszor, Helmut Kohl szerint „A menekültválság megoldását nem Európában kell keresni – írta Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű előszavában, amelynek rövidített változatát a Der Tagesspiegel című német napilap közölte vasárnapi számában. Helmut Kohl 2014-ben kiadott, Aggodalom Európáért című könyvének magyar nyelvű változata jövő csütörtökön jelenik meg a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Az előszóban a 86 éves politikus bírálta az európai határok megnyitását a menekültek előtt.
„A megoldásokat magukban az érintett térségekben kell megtalálni, nem pedig Európában. Európa nem válhat a világban szükséget szenvedő több milliónyi ember új hazájává” – szögezte le.”
https://migracio.mandiner.hu/c..

Ez pedig ugyanazt tartalmazza, mint amit Orbán Viktor megfogalmaz.

Ahogy arra is lehet számítani, hogy egyes pártok pedig veszíteni fognak mandátumokat. Pl. a CDU, CSU, a szocialisták, liberálisok.
Szerintem elég nagy átrendeződés fog bekövetkezni.

Na és mi a közös az EPP tagpártjaiban???

:)))))))))

Ja, ez a legvalószínűbb forgatókönyv.
Rögtön a marslakók inváziója után.

Tényleg, ha már kisebbséget emlegetsz a ciklusok óta 10+ mandátummal rendelkező magyar kormánypárt kapcsán (amelyik jelenleg is a legerősebb európai pártcsalád tagja), akkor milyen kifejezés illik a magyarországi ellenzék állítólagos "főerejére", a jelenleg EGY EP-képviselővel rendelkező, egyetlen egy pártcsalád által soha be nem fogadott ún. Jobbikra? Törpe kisebbség? Pária?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés