Orbán hét pontos ígérgetése Ceausescu utolsó beszédére emlékeztet

2019. február 17. 14:03

Janisch Attila
Magyar Narancs
Hatalmuk további meghosszabbítását remélve ígérgetnek és nyaliznak.

„Csau – a Kárpátok G-je – azon a bizonyos napon, amikor utoljára szólhatott hőn szeretett népéhez, észlelve, hogy a tömeg már nem tapsol ütemesen, ahogy az évtizedeken át megszokott és kötelező volt, hanem füttybombák robbannak, és egyenetlen fenyegető hangorkánná változik az ováció, figyelemreméltó lélekjelenléttel, a biztonsági emberek figyelmeztetése ellenére is még a tribűnön maradt.

És rögtönzött ígérgetésbe kezdve – és a kémiai tudományok legbutább doktora, Elena vartyogogó kárálása kíséretében – tántoríthatatlanul, de egyre rimánkodóbban csak mondta, mondta, sorolta, hogy mi minden kedvezményt fog ő most adni a népének, csak tapsoljanak és éljenezzenek megint.

A tömeg egy percre megnyugodni látszott, de inkább csak elcsodálkozott a pillanatok alatt pitiáner gazsulálóvá lett, tegnap még rettegve félt diktátoron.

Itt-ott még tapsok és éljenzések is feltörtek az évtizedes beidegződések és megszokás utórezgéseként, de végül megérkezett a lázadók utánpótlása és a türannosznak menekülnie kellett.

Persze a kordonok mögötti „évértékelő” korántsem volt Orbán utolsó beszéde, ám a mindenféle látszatkedvezményekkel kicsinosított könyörgés, hogy a negyven alatti nők – termékenységi menetbe kapcsolva – szüljenek nekik fideszbabákat (mert ők nyilván azt remélik, hogy a kedvezményezettek fidesznyiknek is nevelik majd a gyermekeiket), nos, már csak azért is röhejes, hiszen a hangzatos szólamok mögött meglehetősen pontos számításokat sejteni, hogy az ígéretek, minél kevesebb – a saját kasszának tekintett közpénzt érintő – költségvetési terhet jelenthessen a számukra.

Hatalmuk további meghosszabbítását remélve ígérgetnek és nyaliznak, miközben pedig lenézik és semmibe veszik nem csak a nekik nem behódolókat, de szélesebb értelemben mindazokat az úri kaszinójukon kívülieket, akiket  Bayer Zsolt kertelés nélkül nevez a nevükön: »a büdös lábú kölkeiket nevelő, koszos prolikat«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 156 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehéz röhögés nélkül összefoglalni az óbégatás lényegét:
ez a mocsok demagóg kormány nem átall jólétet teremteni, pusztán azért, hogy az emberek rá szavazzanak.

Nyugodtan csapdossátok magatokat a földhöz. Leszarjuk.

Elt volna Ceausescu alatt, nem hasonlitgatna itt olyan boszen! A temesvari elozmenyekrol is felvilagositottak?
Az, aki ott sem volt, az biztosan tudja, ha igy osztja!
Bar, aki ezt akarja hinni, az ezt is fogja hinni!
A legjobb Orban is rosszabb, mint Hitler, Ceausescu es Pol Pot egyutt. Igy jo, Janish?

Egy szó. Marhabarom.

Rosszabb.

Ostoba, modortalan, a társadalom valódi érdekeinek felismerésére képtelen szerencsétlen.

Az jobb volt, ha azok, akik valami érdemlegeset tenni akartak, s képesek voltak rá, ezzel az állam segítségéből kizárták magukat, és lett légyen akár nagy családjuk, életüket azonos jövedelmű kortársaikhoz képest nyomorúságban voltak kénytelenek leélni?

Bizony jobb lett volna legalább egy kicsit tágasabb lakásban, kicsit nagyobb kocsival rendelkezve fölnevelni a gyerekeket, ennek ellenére ami igazán fájt, az volt, h. nem tudtam elég időt együtt tölteni velük és nagyon jó lett volna egy kicsit több jó tanároktól vett különóra. Ez mind nem ment.

Természetesen NEM volt kötelező az átlagosnál több gyerek vállalása, de annyira szerettünk volna nagy családot, h. belevágtunk és reménykedtünk. A két nagymamától és az evangélikus egyháztól kaptunk számottevő segítséget. A nagymamák nélkül nem tudtam volna dolgozni. Természetesen nagyon boldogok voltunk, vagyunk a gyerekeinkkel. Villamosmérnök, orvos, közgazdász, bölcsész végzettséget, szakmát szereztek és van kilenc unokánk, jól tanulnak.

A társadalmi igazságosság bajnokai időnként elgondolkozhatnának, honnan is indultunk, milyen kormányok voltak akkor hatalmon.

De most TÉNYLEG... ez a fékeveszett őrjöngés, ez a hitlerezés, ceuasescuzás nem kontraproduktív???

Több bölcsőde, támogatás a DOLGOZÓ (!) nagycsaládosoknak stb... ez aztán maga a náci/kommunista pokol...

Ezek a fránya bogarak...
Csak mennek körbe körbe....

Elmebeteg szar vagy. Patkányképű Janisch.

Nem semmi az a Daily Express cikk. Főleg azza a képpel, ami alatt ez a szöveg áll: "Ceausescu politikája következtében a román árvaházak tele voltak nemkívánatos gyerekekkel". Akinek ez jutott eszébe, az vagy nem olvasta Orbán 7 pontját, vagy sík hülye, vagy mérhetetlenül aljas hazudozó.

A társadalom még egy dédelgetett ellensége.
Nem győzöm ismételni, hihetetlen, hogy hány ilyen kretén van, akinek valamiért alanyi jogon jár az egyetemi katedra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés