Kizárták a papi rendből a gyerekeket molesztáló volt washingtoni érseket

2019. február 16. 12:10
Ferenc pápa jóváhagyta a döntést.

Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

A hit és erkölcs védelmére hivatott Hittani Kongregáció szerint bebizonyosodott, hogy McCarrick bűnös hatalommal és a gyónás szentségével való visszaélésben, valamint a hatodik parancsolat megsértésében, nevezetesen, hogy szexuális kapcsolatot kezdeményezett több kis- és több felnőtt korúval. Ezeket a bűncselekményeket még New York-i papként a múlt század hetvenes éveiben követte el.

Az ítéletet először január 11-én hozta meg a bizottság, majd McCarrick fellebbezése után február 13-án megerősítette azt, és pénteken közölték a volt érsekkel. Az ítélet immár végleges, Ferenc pápa is jóváhagyta. 

A 88 éves McCarrick érsekkel szemben 2017-ben emeltek vádat. Tavaly júniusban felmentették a papi szolgálat alól, majd Ferenc pápa tavaly július 28-án megfosztotta őt bíborosi címétől. Ő az első bíboros, aki szexuális zaklatás vádja miatt távozott tisztségéből.

(MTI)

 

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne hülyéskedj már, folyamatosan zajlik. De egy bíboros mégiscsak nagyobb hír.

Mindenesetre manapság már a vád fölmerülésekor fölfüggesztik a papokat, hogy az eset kivizsgálásáig ne foglalkozhassanak hívekkel.

Meg ami azt illeti, a cigányság... Különösen, ha a papokra vonatkozó szabályoknak megfelelően 18 éves kortól számoljuk a törvényes szexet.

Jó, értem: ha egy pap visszaél a gyónójával vagy a rábízott hittanossal, akkor faszánál fogva kellenne fölfüggeszteni, és nem csak úgy egyházjogilag. De akkor se keverjük már a fogalmakat.

OK, tényleg ez van. Amúgy McCarrick esetében is így zajlott. Nem mostantól nem működhet papként, hanem a vizsgálat kezdete óta. Csak eddig volt esélye, hogy a vizsgálat tisztázza, mostantól meg tudjuk, hogy nem ez történt.

A papi pedofília áldozatai viszont olyan 85%-ban fiúk, vagyis az elkövetők homoszexuálisak voltak.

Ha a házasság a megoldás, akkor ezek szerint támogatod a homoszexuális házasságot. Előre az úton, amit Stockholm vállaltan leszbikus püspöknője mutat!

Papot nem lehet kizárni a papi rendből, mert azt az Isten adja, a felett nincsen senkinek hatalma. A papi hivatás nyilvános tevékenységétől lehet eltiltani. A büntetést megérdemelte, s jól teszi, ha a bűnbánat méltó tetteit valósítja.

75 évesen vette el, szerinted - sok pap a házvezetőnőjét? :)

Honnan veszed ezeket a marhaságokat?

Hámondjuk Krisztus Urunk határozottan elkülönített 12 apostolt a tanítványai közül, és az első századok közmeggyőződése hogy ezeknek törvényes utódai is vannak, akiket püspököknek neveztek.

A gyónás szentsége azonban valóban átélt néhány kanyart az egyháztörténelem során.

Az első az a vita volt, hogy az egyháznak van-e hatalma megbocsátani a hittagadást, ha a hittagadó ezt kéri és a bűnbánat egyértelmű jeleit mutatja.

Valakinek csak el kellett döntenie, nyilván az adott közösség püspökének. Ha ő nem döntött erről, akkor mi lett volna? Az egyház egyik fele visszafogadja az illetőt, a másik fele meg kerüli mint a leprást?

Voltaképpen ez a posztbeli ügy hasonló ehhez. Valakinek csak el kell döntenie, hogy az egyház mit kezdjen McCarrickkal.

A bűnbánat szentsége eredetileg ilyen súlyú ügyekre volt fenntartva.

Viszont már Jakab levele ajánlja a bűnvallást azért, hogy más keresztények imádkozzanak a kisebb súlyú bűnök elkövetőiért.

Ez valóban nem feltétlenül igényli a püspökök és munkatársaik szolgálatát. Zárt szerzetesi közösségekben ma is működik laikus bűnvallás és kölcsönös imádság egymásért. Csak ugye ott a bibi, hogy a másik nem feltétlenül imádkozni fog, hanem esetleg pletykálni. Szóval a megfelelő titkosság nélkül ez a bibliai tanács nem túl szerencsés, nem is tudok ennek megfelelő protestáns gyakorlatról.

Így végülis a középkorban az általános bűnök is a püspökökhöz és a munkatárs papjaikhoz kerültek. Lényegében ez van ma is.

Ezt a hülyeséget hogy olvastad ki a kommentből? Azért megy neked a gyanúsítgatás. Olyan igazi, keresztényi erény.

Ti pl. követitek ebben a Szentírást? Szoktatok egymásért imádkozni a másik bűnvallása alapján?

Szerintem a kolléga elég világosan leírja, hogy az a baj Viganoval, hogy a tanúságtétele az igazság mellett nem győzte meg. Rövidebben, hogy nem mond igazat, hanem rágalmaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés