Konzervatív teendők kultúrharc idején

2019. február 14. 16:25

Mike Károly
Válasz Online
A tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni.

„A konzervatívok közül sokan gondolják már jó ideje, hogy eszméik vesztésre állnak a bölcsészetben, a társadalomtudományban, a filozófiában, a jogban, a szépirodalomban, a közélet nyilvánosságában. Ebből fakad az a kísértés, hogy ezeket a létező szellemi »fegyelmező hagyományokat«értéktelennek nyilvánítsák, másokat keressenek helyettük, vagy egyenesen leértékeljék az intézményesült szellemi szabadságot.

A kísértésnek mégsem szabad engedni, a tökéletlenséggel szemben türelmesnek kell lenni. A szellemi rendeket belülről lehet és kell is alakítani, gondozni, gyomlálni. A felvilágosodás hívei talán hihetik azt, hogy elég a magukhoz való eszük, és nincs szükségük a létező intézmények támogatására. A konzervatívoknak azonban tudniuk kell, hogy akik lerombolják az értelem mégoly tökéletlen, de létező rendjeit, azok jó időre szellemi sötétségbe taszítják közösségüket. Velük az eszmék szintjén és a gyakorlatban is szembe kell szállniuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért közelítesz cicerói körmondatokban alap premisszádhoz, mely szerint aki paraszti , munkás háttérrel lépett értelmiségi pályára, az megmaradt bunkó, földhözragadt, paraszti, avagy munkás létformája által determinált senkinek.

Aki nem képes a Te szellemi magaslatodba felemelkedni. Ez a faji determinizmus, ami szintén hasonelvű. Most sérül a Te oldalad haszonelvűsége, s jössz a primitív gondolataiddal, amivel egy normális értelmiségi nem tud azonosulni. A sértettség, a húsosfazék mellőli kitaszítottság okozta érzelmi sérülés hatja át minden hozzászólásodat.

Mike! Olvass Mércét, Antall Attilát, aki azért a Nálad nagyobb tudású Gramscit citálja: "....a politikai hegemónia a kulturális-szellemi-ideológiai hegemóniában gyökerezik."

S minden pártnál ez egy alapvető megközelítés. Kivétel a Fidesz, aki feladta mindezen premisszák birtoklását, a Fidesz mögötti oligarchák üzleti érdekeiért.

Lásd a Magyar Idők gusztustalan, Aczél-i időket idéző eltaposását, a tábor szembeköpését.

Neked elmagyarázta valaki, hogy miért kellett Gajdicsot parkolópályára állítani, s behozni a kormány melletti harcokban eddig semmit sem nyújtó Ballait? Ez Téged nem érdekel?

A szerencsétlen Huth szerint a tőke, a tőke, az ugye, ami így döntött, hiszen kapitalizmus van. Így hoztak létre egy metró újság szintű lapot. Amely senkit sem szólít meg. A nyári bográcsoláshoz holnaptól már Népszavát fogok vásárolni.

Te egy olyan Fidesz szavazó vagy, aki birkaként megy a nyájjal, s nem gondolkodik, nincsenek morális elvárásaid. Majd akkor beszélj, ha Viktor megindokolja, miért találta alkalmatlannak Gajdicsot korábbi státuszára.


Te tényleg hülye vagy, teljesen ugyanaz a stáb? Gajdics volt a főszerkesztő...s nem ez a senki ballai.

Csak tudd, nem voltam elégedett a Magyar Idők színvonalával sem, de ez a Kádár-i hatalomgyakorlás hányingert keltő. Nem fogunk elmenni szavazni sem.

Ugyanaz a bolsi tempó bal-és jobboldalon. Elővettem azt az újságot, amelyben Gönc, a börtönügynök, lelkesen köszöntötte a Fideszt. Azt a pártot , melynek vezérkara felismerte, hogy a balliberálisok leszarják a népet, a határon túliakat, a nemzeti érzéseket, s átvették a Jobbik szavazathizlaló programjait is.

Miközben a Fidesz egy neoliberális párt maradt. Bégessetek csak nyugodtan....Mi meg várjuk, hogy egyszer megalakul egy valóban nemzeti konzervatív párt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés