A BBC Orbán családpolitikájáról: Nem jó, ha a kormányok a gyermekvállalást bátorítják

2019. február 12. 17:26
A világ túlnépesedik, ezért problémás a magyar családpolitika a BBC által megszólaltatott szakértő szerint.

A BBC World Service hétfő reggeli, 60 perces hírműsora is foglalkozott Orbán Viktor családpolitikai bejelentéseivel.

Megszólaltatták Sarah Harper professzort, az Oxford Institute of Population Ageing vezetőjét, aki szerint problémás ez a fajta családpolitika, mert a világ túlnépesedik, és bevándorlással is meg lehet oldani a gyerekszám megfelelő alakulását, hiszen a szub-szaharai térség épp túlnépesedik.

A műsorvezető a „nacionalista” Orbán Viktor intézkedéseiről beszélve kérdezte a professzor asszonyt, aki a következőképp válaszolt: Magyarországon 1,5 a születési ráta, ami nagyjából az európai középértéket jelenti. 

Harper szerint ha hosszú távú hatást akarunk elérni a népességpolitikában, gyermekszám-emelkedésben, „hosszú távú stigma nélkül”, akkor a gyermeknevelést segítő indirekt intézkedések hatásosabbak, nem feltétlen a direkt támogatásokkal lehet elérni a legnagyobb eredményt, de utóbbiak sem haszontalanok.

Sarah Harper a nagy-britanniai népesedéspolitikáról szólva azt mondta: ők nem igazán bátorítják a gyermekvállalást, mivel úgyis nagy a bevándorlás az országba. 

Ezután a riporter megkérdezi: mit gondol a professzor asszony az ilyen „bébiboom”-intézkedésekről, mint a magyar családvédelmi akcióterv?

Sarah Harper azt válaszolja:

„Úgy gondolom, hogy valóban aggódnunk kell azon kormányok miatt, amelyek azt bátorítják, hogy több gyermeket vállaljunk. Az egyik oka ennek természetesen az, hogy nem tud eltartani hétmilliárd embert a Föld, és a század közepére hárommilliárddal többen leszünk, a század végére pedig 11-12 milliárdan leszünk vagy akár még többen, mivel nagyon magas a születési ráta főleg a szub-szaharai országokban, ahol az átlag 4-5 gyermek, szemben a fejlett országok kettő alatti átlagával. Tekintve, hogy az északi féltekén, de főleg Amerikában és Európában, a nyugati életstílust követő országokban nagyon sokat fogyasztunk, ezért környezetvédelmi szempontból is kérdéses, hogy jó ötlet-e bátorítani a több gyermek vállalását. Ez probléma ugyanakkor maguknak a nőknek is, szerintem nem kéne, hogy nyomást helyezzenek rájuk, hogy több gyermeket vállaljanak, mint amennyit valóban akarnak.”

Kifejezetten Magyarországgal kapcsolatban Sarah Harper azt mondta:

„Vegyük Magyarországot, ami öregszik, azaz egyre több idős ember lesz, akik a többiektől függenek. (…) Ha Magyarországon nagyon sok gyermek születik, akkor nagy számú, másoktól függő népessége lesz, méghozzá gyermekek, és azok a gyermekek, akiknek a vállalására most biztatnak, húsz év múlva kerülnek munkavállalói korba.”

 

Összesen 194 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szakbarbár ez a nő, akinek a világnézeti előfeltevései finoman szólva problematikusak.

De ha azt merte volna mondani, hogy annak a szubszaharai népségnek kisebb az IQ-ja, mint a fehéreké, már nem lenne professzor.

Lehet, hogy az egykori szocialista táboron belül normálisabb politikusok voltak?

Inkább egy walt disney állatfigurára hajaz.

Az meg sokat elmond a britekről, ha ez az oxfordi egyetemen professzor lehet ahelyett, hogy egy pszichiátriai intézetben ápolnák.

Első gondolatra azt mondanánk, hogy hülye a hölgy. Ez azonban tévedés lenne, mert nem hülye hanem aljas. A stigma fájdalom, megbélyegzés. Az anyaság, a gyermek, a család ilyen lenne?
Vajon milyen élete lehet ennek a hölgyeménynek?

A világ túlnépesedik általánosságban, de Európában éppen ellenkező a helyzet.
A teljes termékenységi arányszám a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga.
A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, belátható időn belül bekövetkezhet teljes eltűnése.

Ha nem következik be jelentős javulás, ami a stabilitás irányába mutat, a muszlim migránsok tömeges befogadása sem ígér szebb jövőt a megmaradt európai lakosságnak.

Milyen alapon gondolja Sarah Harper professzor, az Oxford Institute of Population Ageing vezetője, hogy bevándorlással is meg lehet oldani a gyerekszám megfelelő alakulását.

A betelepülő muszlim tömegek párhuzamos társadalmat alkotnak és ellenségesen tekintenek azokra akik nem osztoznak hitükben.

REINHARD MÜLLER Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkében foglalkozott a migráció problémájával.

Egyik hozzászóló ilyeneket írt:
Berlinben felgyújtják az autókat,
a Rigai Úton nincs rendőr,
a Görlitz Parkban a drogkereskedőket megvédik.
Sorozatos rablások még éjszaka a Múzeumban is.
Arabok skandálják: "Ez a mi utcánk".
Este uralkodik egy durvább tónus.
Jobb ha a járókelő nem néz a szemükbe.
Aki közéjük merészkedik csak ilyeneket hall:"
Megöllek,
megbaszom a nővéredet,
azután az anyádat"!...

A világ hasznavehetetlen, csak követelni, szaporodni tudó felén kéne hirdetni, hogy a nők nem szülőgépek. Ott kéne az elvtelen, pénzért bármiért, vagy bármi ellen tevékenykedő liberálisoknak vitézkedni, ott kéne női kvótát hirdetni, ott kéne az állam és egyház különválasztását hirdetni. Ott kéne a demokráciát feszegetni.

Ja, hogy ott veszélyes lenne, esetleg túl sem élnék ezek a szobaforradalmárok. Ez a gyávaság, és gerinctelenség., ezért szar alakok egytől egyig.

Kiképzés után hazaküldték. Vagy szart sem ért odakinn és jönniük kellett.

Valami nem stimmel. Sarah Harpertől nem találtam az idézett nyilatkozatot a hivítkozott
https://www.bbc.com/news/world..
linken.

Bár van ott őrült nélküle is, íme:
https://www.bbc.com/news/av/st..

Anyád picsáját,azt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés