A BBC Orbán családpolitikájáról: Nem jó, ha a kormányok a gyermekvállalást bátorítják

2019. február 12. 17:26
A világ túlnépesedik, ezért problémás a magyar családpolitika a BBC által megszólaltatott szakértő szerint.

A BBC World Service hétfő reggeli, 60 perces hírműsora is foglalkozott Orbán Viktor családpolitikai bejelentéseivel.

Megszólaltatták Sarah Harper professzort, az Oxford Institute of Population Ageing vezetőjét, aki szerint problémás ez a fajta családpolitika, mert a világ túlnépesedik, és bevándorlással is meg lehet oldani a gyerekszám megfelelő alakulását, hiszen a szub-szaharai térség épp túlnépesedik.

A műsorvezető a „nacionalista” Orbán Viktor intézkedéseiről beszélve kérdezte a professzor asszonyt, aki a következőképp válaszolt: Magyarországon 1,5 a születési ráta, ami nagyjából az európai középértéket jelenti. 

Harper szerint ha hosszú távú hatást akarunk elérni a népességpolitikában, gyermekszám-emelkedésben, „hosszú távú stigma nélkül”, akkor a gyermeknevelést segítő indirekt intézkedések hatásosabbak, nem feltétlen a direkt támogatásokkal lehet elérni a legnagyobb eredményt, de utóbbiak sem haszontalanok.

Sarah Harper a nagy-britanniai népesedéspolitikáról szólva azt mondta: ők nem igazán bátorítják a gyermekvállalást, mivel úgyis nagy a bevándorlás az országba. 

Ezután a riporter megkérdezi: mit gondol a professzor asszony az ilyen „bébiboom”-intézkedésekről, mint a magyar családvédelmi akcióterv?

Sarah Harper azt válaszolja:

„Úgy gondolom, hogy valóban aggódnunk kell azon kormányok miatt, amelyek azt bátorítják, hogy több gyermeket vállaljunk. Az egyik oka ennek természetesen az, hogy nem tud eltartani hétmilliárd embert a Föld, és a század közepére hárommilliárddal többen leszünk, a század végére pedig 11-12 milliárdan leszünk vagy akár még többen, mivel nagyon magas a születési ráta főleg a szub-szaharai országokban, ahol az átlag 4-5 gyermek, szemben a fejlett országok kettő alatti átlagával. Tekintve, hogy az északi féltekén, de főleg Amerikában és Európában, a nyugati életstílust követő országokban nagyon sokat fogyasztunk, ezért környezetvédelmi szempontból is kérdéses, hogy jó ötlet-e bátorítani a több gyermek vállalását. Ez probléma ugyanakkor maguknak a nőknek is, szerintem nem kéne, hogy nyomást helyezzenek rájuk, hogy több gyermeket vállaljanak, mint amennyit valóban akarnak.”

Kifejezetten Magyarországgal kapcsolatban Sarah Harper azt mondta:

„Vegyük Magyarországot, ami öregszik, azaz egyre több idős ember lesz, akik a többiektől függenek. (…) Ha Magyarországon nagyon sok gyermek születik, akkor nagy számú, másoktól függő népessége lesz, méghozzá gyermekek, és azok a gyermekek, akiknek a vállalására most biztatnak, húsz év múlva kerülnek munkavállalói korba.”

 

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szakbarbár ez a nő, akinek a világnézeti előfeltevései finoman szólva problematikusak.

Válaszok:
pollip | 2019. február 13. 9:17

De ha azt merte volna mondani, hogy annak a szubszaharai népségnek kisebb az IQ-ja, mint a fehéreké, már nem lenne professzor.

Lehet, hogy az egykori szocialista táboron belül normálisabb politikusok voltak?

Inkább egy walt disney állatfigurára hajaz.

Az meg sokat elmond a britekről, ha ez az oxfordi egyetemen professzor lehet ahelyett, hogy egy pszichiátriai intézetben ápolnák.

Első gondolatra azt mondanánk, hogy hülye a hölgy. Ez azonban tévedés lenne, mert nem hülye hanem aljas. A stigma fájdalom, megbélyegzés. Az anyaság, a gyermek, a család ilyen lenne?
Vajon milyen élete lehet ennek a hölgyeménynek?

A világ túlnépesedik általánosságban, de Európában éppen ellenkező a helyzet.
A teljes termékenységi arányszám a szülőképes korú női népességre jutó születések átlaga.
A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, csak ebben az esetben biztosított a populációban a két szülő, az idő előtt elhalálozottak és a nem szaporodóképes egyének pótlása. 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, belátható időn belül bekövetkezhet teljes eltűnése.

Ha nem következik be jelentős javulás, ami a stabilitás irányába mutat, a muszlim migránsok tömeges befogadása sem ígér szebb jövőt a megmaradt európai lakosságnak.

Milyen alapon gondolja Sarah Harper professzor, az Oxford Institute of Population Ageing vezetője, hogy bevándorlással is meg lehet oldani a gyerekszám megfelelő alakulását.

A betelepülő muszlim tömegek párhuzamos társadalmat alkotnak és ellenségesen tekintenek azokra akik nem osztoznak hitükben.

REINHARD MÜLLER Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkében foglalkozott a migráció problémájával.

Egyik hozzászóló ilyeneket írt:
Berlinben felgyújtják az autókat,
a Rigai Úton nincs rendőr,
a Görlitz Parkban a drogkereskedőket megvédik.
Sorozatos rablások még éjszaka a Múzeumban is.
Arabok skandálják: "Ez a mi utcánk".
Este uralkodik egy durvább tónus.
Jobb ha a járókelő nem néz a szemükbe.
Aki közéjük merészkedik csak ilyeneket hall:"
Megöllek,
megbaszom a nővéredet,
azután az anyádat"!...

A világ hasznavehetetlen, csak követelni, szaporodni tudó felén kéne hirdetni, hogy a nők nem szülőgépek. Ott kéne az elvtelen, pénzért bármiért, vagy bármi ellen tevékenykedő liberálisoknak vitézkedni, ott kéne női kvótát hirdetni, ott kéne az állam és egyház különválasztását hirdetni. Ott kéne a demokráciát feszegetni.

Ja, hogy ott veszélyes lenne, esetleg túl sem élnék ezek a szobaforradalmárok. Ez a gyávaság, és gerinctelenség., ezért szar alakok egytől egyig.

Kiképzés után hazaküldték. Vagy szart sem ért odakinn és jönniük kellett.

Valami nem stimmel. Sarah Harpertől nem találtam az idézett nyilatkozatot a hivítkozott
https://www.bbc.com/news/world..
linken.

Bár van ott őrült nélküle is, íme:
https://www.bbc.com/news/av/st..

Anyád picsáját,azt!

Várom a rabszolgasorsot.

Ha az édesanyja is így gondolkodott volna.................

Ez egy szociológusból lett egaliter demográfus, aki a globalizmus taraján szörföl egyre nagyobb magasságokba. És a szövegei tele vannak önellentmondással:
“A smaller number of highly educated people in the knowledge economy of Europe will vastly outweigh increasing our population because automation is going to take over many of the tasks,” said Harper, pointing out that AI and robotics meant work was moving away from industrial jobs, and that effort needed to be directed towards education of the young, not boosting procreation."
“We don’t need large numbers of people for armies. Modern warfare isn’t like that.”
"As for dealing with an ageing society, more babies would not help much there, since children also needed to be cared for and would not enter the workforce for years."
And there was another solution: movement of people – something Harper said had helped Europe and north America cope with ageing populations, boosting economies since the second world war. In Germany women now had just 1.4 babies on average over their lifetime. “I believe that one of the reasons why Angela Merkel took the million refugees was because she desperately needed to boost her working population,”
"It is a point that might enrage rightwing populists, but it is a powerful one. “Migration is that wonderful balancing act,”

Miközben a macának három gyereke van amúgy....

Javaslom, hogy Sarah Parker nyírja ki saját magát, és akkor lesz hely egy új magyarnak. Így mindenki jól jár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés