Beálltak a Bourbonok a sárgamellényesek mögé

2019. február 10. 8:38
A trónkövetelő XX. Lajos és Orléans-i János, Párizs grófja is átérzi a francia nép elégedetlenségét.

Franciaországban máig nagyon aktívak az egykori uralkodóházak és különböző, egymással is vetélkedő ágaik. A Bourbonok esetében például a régebbi főág és az utolsó francia királyt, Lajos Fülöpöt adó Orléans-i ág is több mint száz éve játszmázik egymással, kik is a legitimebb trónkövetelők. A Bonapartékról nem is beszélve: Napóleon famíliájának leszármazottai sem vonultak ki soha teljesen a francia közéletből.

A Bourbon-főágat XX. Lajos, Anjou hercege (nyitóképen) képviseli, míg az Orléans-iakat János, Vendôme hercege és Párizs grófja. A Bonaparték feje pedig Jean-Christophe Napoleon, aki ifjú bankárként Londonban tevékenykedik.

Az ifjú Bonaparte – Waterloonál

Most, az egész Franciaországot hónapok óta sújtó sárgamellényes elégedetlenségi mozgalom hatására ismét megnyilvánultak a Bourbonok – írja az Index

December 8-án XX. Lajos tett közzé egy közleményt:

„Franciák, kedves honfitársaim, ahogy a sárgamellényesek tüntetései hétről hétre fejlődnek az egész országban, szeretném kifejezni szolidaritásomat és mély együttérzésemet azok felé, akik szenvednek, akik források nélkül léteznek, akiket a kiadások sújtanak, akik megalázva és remény nélkül léteznek, és akiknek nincs más kifejezési módjuk, mint egy emberként felkelni és kifejezni elégedetlenségüket és dühüket. Ezek a francia emberek alkotják a csendes többséget, akik csöndben voltak évtizedekig és akiknek létezéséről el is feledkeztek. Most Franciaország népe felkelt, hogy megvédje az életmódját és méltóságát” fogalmaz a Bourbon, aki, úgy tűnik, tanult és nem felejtett a történelemből.

XX. Lajos ugyanakkor elítélte az erőszakos extremistákat, szerinte a bűnős erőszakosság csak azok ügyét szolgálja, „akik nem akarják a nép panaszait meghallani”.

A Bourbon-trónkövetelő végül kifejezte: „A Szeplőtelen Fogantatás napján Franciaországot felajánlom Miasszonyunknak, aki Franciaország igazi Királynője. Isten óvja az Egyház Legidősebb Leányát, Isten segítse a boldogtalan, segítség nélkül maradt és szenvedő franciákat, adja vissza a reményt az országunk jövőjére” – írta költői közleményében Lajos herceg.

Orléans-i János

Talán nem teljesen ettől függetlenül ugyanezen a napon Orléans-i János, Párizs grófja is közleményt adott ki, amiben kifejtette: ő is aggódik Franciaország helyzetéért. „Ha nem tudunk megoldást találni a társadalmi töredezettségeinke, semmit nem fogunk elérni. Sok mély törésvonal van gazdagok és szegények, elitek és tömegek, városok és vidékek, valamint vallások között.”

Az Orléans-iak szerint a sárgamellényesek teszik láthatóvá ezeket a törésvonalakat. Az orléans-i trónkövetelő szerint mihamarabb közös nevezőt kell találnia a francia nemzetnek.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A királyság a katonai demokráciából eredt, de a végén elsatnyult.

Csak egy maradhat:-) Párbaj?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés