A legnagyobb kérdés az Index és az RTL Klub

2019. február 9. 13:16

Uj Péter
Népszava
Az Index „done”: az már az övék. Nekem ez nagyon nehéz történet, nehéz beszélni is róla. Interjú.

„Több helyről hallani, hogy idén a miniszterelnök célkeresztjében az Index és az RTL Klub van, őket még „semlegesíteni” akarja valahogy.

Az Index „done”: az már az övék. Nekem ez nagyon nehéz történet, nehéz beszélni is róla. Az Indexről 2010-ig azt gondoltam, hogy az az életművem. Aztán jött a Fidesz kormány, és azt vettem észre, hogy már nem az. Nagyon nehéz most úgy beszélni erről, hogy ne sértsek meg valakit. Rettenetes csapdába kerültek, akik még ott dolgoznak. Belekerültek játszmába, amire semmilyen ráhatásuk nincs. Ez a folyamat régen kezdődött, már Spéder Zoltánról is lehetett tudni, hogy a kormányváltás pillanatában, sőt előtte teljesen kiszolgáltatottá vált a Fidesz felé, próbál Lázár János felé kapcsolatot építeni, és retteg Simicska Lajostól. Már akkor jöttek a pletykák, hogy Lajos valahogy tulajdonos lesz. És emlékezzen csak vissza, minden ilyen pletyka mindenkiről igaznak bizonyult végül: sorolhatjuk a példákat a Ringier-Mediaworks strómanoltatásától a vidéki lapokig, aztán Tarjányi Péter médiakalandjaitól az Infocenterig. Erre talán már nem is nagyon emlékeznek az olvasók: Simicska, aki akkor még a Fidesz volt, 2010-ben megvette magának az RTL-t – egy Infocenter nevű cégen keresztül, amiről egy darabig azt hazudták, hogy valami dán befektetőcsoporté. Mindenki tudta, hogy kié. Aztán egyébként visszacsinálták azt a dealt valami miatt, az RTL maradt. Mindenki látja, milyen cégek, figurák, tulajdonosok jelentek meg az Index körül. Kicsit szomorkásan szoktuk mondani egymásnak Kardos Gáborral (az Index volt lapigazgatója), akár büszkék is lehetnénk rá, hogy ilyen masszív maradt az Index. Kilenc éve nem tudnak vele mit kezdeni. Nem tudták bedarálni, nem tudták bezárni, csak kínlódnak vele. De az irány egyértelmű, és már nem sok lehet hátra.

Az Index tartalmán, az anyagok minőségén nem látszik semmiféle változás.

Azért már 2010-ben is volt tartalmi nyomás az Indexen és nem hiszem, hogy ez azóta megszűnt volna. Való igaz, hogy radikális változás nincs az Index hangvételében. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mint mondtam, egy kilenc éve tartó folyamat zajlik az Indexnél és egyébként az egész országban, az irány egyértelmű, az ütem pedig egyre gyorsul. Ezért vagyok pesszimista, miközben hallom az indexes kollégák aggodalmait is. Szerintem ők sem gondolják, hogy egy év múlva szabadabban, függetlenebbül dolgozhatnak majd, az ellenkezőjétől viszont tartanak.

Az RTL Klubbal mi lesz?

Jósolni persze nehéz, de ne felejtsük el, hogy mára sikerült olyan üzleti környezetet teremteni, amiben nem nagyon tud működni komoly vállalkozás. A reklámpiac, ami a tévék szinte teljes bevételét adja, teljesen politikai piac lett, a költések fele állami vagy politikai. Ez abszurd. Ilyen talán még Oroszországban sincs. A párt futtatja a konkurens tévécsatornát és a legnagyobb sales house-t. Ilyen környezetben az RTL pusztán üzleti alapú működtetése egyre nehezebbé válik. Ha sikerül veszteségbe fordítani a céget, akkor azt a tulajdonosok nyilván nem fogják sokáig tolerálni. Ez akár villámgyors is lehet. Ha nyárig megtörténik, akkor sem lepődök meg. Ez a lehető legnagyobb csapás lenne a magyar média politikától még független részére, de nem látok esélyt rá, hogy sokáig meg tudnak maradni ebben a közegben. Legfeljebb, ha a háttérben tudnak valami dealt kötni. Erre már kétszer is képesek voltak, ne felejtsük el. Lásd az említett Infocenteres sztorit vagy a média-különadó esetét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán már a szélballib médiának nincs kellő befolyása közvéleményre.

Hat josolni tenyleg a jovorol a legnehezebb, de vannak vallalkozo szellemuek, akik megteszik.
Az Index sorsa mar sok eve megpecseteledott, vagy nem. Az RTL Klub a szinvonalas musoraival mar volt a nem fuggetleneke, vagy nem. Es meg lesz is az oveke - vagy nem.
Es ami mindebbol igaz is, az a sok vagy nem.
Hol maradt a humor, hol maradt az ellenallhatatlan szellem, Peter?
Fuggetlen media - hazudta Uj Peter. Aki mar nem a regi.

24.hu: a Magyar Nemzetet alapító dédunokája elismeri a ballib médiafölényt:"De azért 2002 és 2010 közt a lapnak adhatott némi megbecsülést, hogy a hatalmat ellenőrző, ellenzéki orgánumként működött, szemben a többi napilappal, amelyek a kormánykoalíció különféle színárnyalataihoz kötődtek."
Gyurcsányi őszödi beszédében elismeri, hogy kézivezérelte a ballib " független" sajtót:
"Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt. És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba. "

már nem sok irtani való maradt
hamarosan csak egyféle "vélemény" lesz, mint anno a Szabad Nép idején
és vannak, akik még ennek örülnek is
(na, jó, rogántóniékat még megértem, de aki ide irkál, ingyé'?!)

"1990-től Népszabadság szerkesztőségében volt újságíró-gyakornok, 1992-től 2000-ig a lap munkatársa. Közben elkezdett írni a Hócipőbe, alapítója és szerkesztője a Wanted (ma Wan2) könnyűzenei magazinnak, és alapító-szerkesztője volt az INteRNeTTo online magazinnak is. 1999-től az Index szerkesztője, 2000-től főszerkesztője. 2011-ben saját elhatározásból, közös megegyezéssel távozott az Indextől.[1] 2012 novemberétől az Origónál dolgozott a portál átalakításán.[2] 2013. április 29-én ő indította el a 444.hu nevű hírportált, amihez sok Indexes átment.[3] "

https://index.hu/24ora/?cimke=..

2007-ben azért nem ő írta az olajszőkítős cikkeket. Akkor talán független volt az index.

Talán 10-12 patkány legénykedik itt, eddig már összevissza kb. 100-120 nicknév alá bújva - bújkálva, MINT A PATKÁNYOKNÁL SZOKÁSOS.
A Mandiner hetente lehozhatná azon nickeket, csoportosítva, amelyek ugyanazon személyt takarják.

Elég spúr lett a Gyuri bár :(

Egy ellenzéki hozzászóló kényszerített bele, hogy GyF-et olvassak, mert lehazugozott. Igaz, aztán ő maradt hazugságban:-) vakhangya volt a lelkem.

"Az Index tartalmán, az anyagok minőségén nem látszik semmiféle változás.

Azért már 2010-ben is volt tartalmi nyomás az Indexen és nem hiszem, hogy ez azóta megszűnt volna. Való igaz, hogy radikális változás nincs az Index hangvételében. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mint mondtam, egy kilenc éve tartó folyamat zajlik az Indexnél és egyébként az egész országban, az irány egyértelmű, az ütem pedig egyre gyorsul. Ezért vagyok pesszimista, miközben hallom az indexes kollégák aggodalmait is. Szerintem ők sem gondolják, hogy egy év múlva szabadabban, függetlenebbül dolgozhatnak majd, az ellenkezőjétől viszont tartanak."

LOL :)))))))))))))

Tehát KILENCEDIK éve van DIKTATÚRA, ennek ellenére maga Uj is elismeri, hogy nem változott az index tartalma és szellemisége... de hát ő "pesszimista" és hallja az indexes kollégák aggodalmait... tehát DIKTATÚRA van.

Imádom a ballib logikát.

Szép. :))

Tehát EGY tekintetben igenis nagy változás állt be... csak hát ezért elég nehéz lenne a Zorbánt és diktatúráját okolni... :)))))))

egyensúly?
mikor már lassan minden kormánypárti lesz
ráadásul tele tehetségtelen propagandistákkal
és aki ezt kimondja, az már másnap nem nincs a helyén
nem úgy, mint pl- a jó öreg (ifjú gárdista) gajdics et. aki kapott egy egész szabad földet

és 8 év Vajna után (sikeres 8 év!) még jancsózni?! akit nem szidott senki többet nálam
Esterházy? Spiró? mi a baj? a PIM új igazgatója, aki úgy látszik nem csak magyar időket olvasott, elismerőleg nyilatkozik pl. róluk is
egyébként ismeri Hofit? tud úszni? nem!? és ha megfizetem?
(na, így megy a kultúrában, de még az újságírásban is!)

Én érteni vélem UP-t. Ha Gyuri bá, vagy pláne a semmirekellő Alex fia kihúzza a varázsszőnyeget alóla, akkor végre tényleg független lesz 60 évesen, de addigra a tót sajtó már telített lesz dezertőrökkel.

"Meg hát a diktatúrázáshoz sem kell diktatúra."

Telitalálat.
Köszi.

UP-on nem csak tartalmi nyomàs van..
Gyuri bà egy mondatért fektetett be. Úgy szól, hogy 'az a baj, hogy tovàbb mennek..'

Amúgy az ilyen 444 blogok önmagukban életképtelenek. Ahogy UP is nagyon jól tudja. Minden nap ajàndék.

UP-nak a kokain az első.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés