Liberális ferdítés és manipuláció

2019. február 9. 9:05

Novák Katalin
Magyar Nemzet
Két egészen friss történet arról, hogyan szőnek történeteket külföldi liberális újságírók Magyarországról, hogyan próbálják elferdíteni a valóságot.

„Mostanában egyre gyakrabban érkeznek hozzánk külföldi újságírók, hogy Magyarországról „tudósítsanak”. Engem is megtalálnak, mondván, érdekli őket a magyar családpolitika. Sok érdekes tapasztalatot szereztem már, most két közelmúltbeli esetről számolnék be. Az HBO Vice News, illetve a France 3 közszolgálati francia csatorna stábja is ellátogatott Magyarországra, hogy bemutassák, miként élünk.
Innentől mintha két párhuzamos történet venné kezdetét. Mit is látunk?

Helyszín: Sitke. Hétszáz lelkes kistelepülés Vas megyében. Békés vasárnap délelőtt, a forgatás a templomban kezdődik. Tele a templom, gyerekek énekelnek, zajlik a mise, majd egy családot kísérünk haza, ahol történetesen három lánygyermeket nevelnek. Otthon körbeülik a konyhaasztalt, aranyló húsleves kerül rá, az édesanya mindenkinek szed, beszélgetnek. Ebéd után előveszik a nemzeti konzultáció kérdőívét, mind az öten az asztalnál maradnak, az édesanya hangosan felolvassa a kérdéseket, beszélnek róla, majd döntenek. Történetesen igennel felelnek. Ebéd után felelevenítik a gyulai családi nyaralás emlékeit, majd a gyerekek felmennek tanulni a szobájukba. Időközben az újságíró mindenféle kérdéseket tesz fel. A ház és berendezése középosztálybeli család otthonosságát sugározza.

A másik riport képsorai: Budapest. Néhány száz fős tüntetés a Lánchídon, majd a Várban, amelyet békésen strázsáló rendőrök felügyelnek. Utána Orbán Viktor következik, amint ünnepi beszédet mond, mögötte nemzetiszínű zászlók, előtte sok tízezres tömeg. Aztán egy fiatal házaspárhoz látogatunk el, tündéri kisbaba ül az etetőszékben, édesapa hazajön a munkából, megcsókolja feleségét, majd ölébe veszi örömtől sugárzó arcú kis­fiát. A ház új, modern, tágas, meghitt családi légkört sugall. A vágóképeken a békés, tiszta, gyönyörű Budapest, ahol láthatóan nincs fokozott rendőri vagy katonai jelenlét, mint Európa számos nagyvárosában. Az operatőr a militáns jelleg érzékeltetésére végül megtalálja a Kossuth téri zászlóőrök két tagját, akik díszlépésben masíroznak…

Mit válaszolnak a riportok szereplői az újságírói kérdésekre? A nagycsaládos szülők elmondják, hogy a családtámogatásoknak köszönhetően könnyebben élnek a három gyermekkel, értékelik, hogy Magyarországon ilyen lehetőségeik vannak, logikusan elmagyarázzák, hogy a nemzeti konzultáció kérdéseire miért válaszoltak igennel, és azt is bevallják, hogy támogatják ezt a kormányt. Paff!

A fiatal házaspár elárulja, hogy úgy vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), hogy előre vállaltak három gyermeket, ebből az első már meg is született, de tervezik a testvéreket. Az újságíró kérdésére azt is elmondják, hogy ha nincs ez a lehetőség, még nem lenne gyermekük, hiszen abban a lakásban, ahol éltek, nem tudtak volna családot alapítani. Kicsit zavarba jönnek arra a kérdésre, hogy melyik pártra szavaznak, ez mégiscsak magánügy lenne, végül kibökik, hogy a kormánypártot támogatják, de ez így volt már korábban is. Ismét paff!
Mielőtt a kedves olvasó azt gondolná, hogy kormányzati megbízásból készültek az angol és francia nyelvű imázsfilmek, amelyeket aztán Európa-szerte terjesztünk, hogy akik látják, esetleg elkezdjenek összepakolni, hogy Magyarországra költözzenek, megosztanám a párhuzamosan futó történteket is. Ha az ember nemcsak nézi, de hallgatja is a riportokat, egészen más narrációval találkozik.

Első esetben a riporterhölgy még a stúdióban elmondja, mit is kell látni. Hogy ez Orbán Viktor elnyomó rezsimje, ahol nem tisztelik a jogállamot és a demokráciát, és ahol – horribile dictu – a gyermekvállalás támogatását helyezi előtérbe a kormány. És ennek megfelelően halljuk a kommentárokat. A templomban megbotránkozva közlik, hogy fehér (!) emberekkel van tele. A pap azt is elmondja, hogy nagyon örülnek neki, hogy az utóbbi években egyre fiatalabb lett a közösség, egyre több a gyermek.

A háromgyermekes család házában egyik elmarasztalás követi a másikat. Az oknyomozó riporter lerántja a leplet arról, hogy ebben a családban bizony az anyuka szokott főzni és a házimunkát is jellemzően ő végzi, igaz, a gyerekek bevonásával. Olaj a tűzre, hogy az édesapa nevetve hozzáteszi: És milyen jól csinálja! Már érezzük is, hogy itt bizony a hagyományos női-férfi szerepek kormány általi ráerőltetéséről lehet szó, és mégsem járja, hogy a vasárnapi húslevest az anyuka főzi, sőt meri ki az egész családnak. A nemzeti konzultáció kérdéseinél a szülők hiába indokolják meg logikusan a döntésüket, és hiába töltik ki közösen a családban, alapos megvitatást követően, a néző már hallja is a minősítést: ez bizony kormányzati propaganda, amit ráerőltetnek a magyar emberekre. Ne zavarjon meg senkit, hogy önként töltik ki, a saját véleményüknek megfelelően.

Amikor kiderül, hogy a házat a csoknak köszönhetik, a narrátor megbotránkozva közli, hogy mindkét szülő a helyi gyárban dolgozik, és a gyerekekre való tekintettel nem fizetnek adót! Mintha adócsalók lennének, szégyelljék magukat! Hab a tortán, hogy ha még nem lenne elég a ház, az adómentesség, még a belföldi, családi nyaralásukat is az államtól kapták! A depresszív zenének, a vágásoknak, az elítélő, megbélyegző kommentároknak köszönhetően erre a pontra érve már illene mindenkinek megértenie, milyen elnyomó is az a rezsim, amely így jár el.

A másik műsorban ugyanaz a párhuzamos történet elevenedik meg a narráció hallatán. Próbálják a házaspárral kimondatni, hogy ők csak pénzért vállalták a gyerekeket, de nem sikerül. Próbálják rávenni őket, vallják be, hogy azért szavaznak a Fideszre, mert végeredményben megvette a szavazataikat. Ez sem sikerül. A készítők részéről az egész riport tele van tűzdelve negatív jelzőkkel, elfogult, kritikus véleménnyel. Ezúttal engem azzal próbálnak sarokba szorítani, hogy mégis mi a magyarázat arra, hogy a kormány a gyermekvállalást akarja támogatni, hogy azt szeretnénk, hogy több gyermek szülessen? Amire én eléggé el nem ítélhető módon azt válaszolom, hogy ezen múlik a nemzetünk jövője. Ha nem születnek gyermekek, megszűnünk létezni.

Két egészen friss történet arról, hogyan szőnek történeteket külföldi liberális újságírók Magyarországról, hogyan próbálják elferdíteni a valóságot, hogyan sulykolják a saját véleményüket nézőikbe, hogyan igyekeznek manipulálni.

Éljen az objektív, független, sokszínű liberális nyugati média!”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 234 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Hol lehet megnézni a 2 riportot?"

A France 3 riportját 1:20-tól 15:30-ig
ITT:
https://www.france.tv/france-3..

Nem tudom mit kekeckedik ez a Novák,
hiszen szívet melengető látvány,
amikor körbeülik a családi asztalt és apa felbontja a Nemzeti Konzultáció borítékját...
(:–)

Primitív , durva gyalázkodás, amit művelsz.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének alábbi közleménye
éppen az olyan szélsőséges gyalázkodóknak szól,
mint amilyen te is vagy:
"A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”."
https://www.keesz.hu/kesz-kozl..

Tévedsz.
Novák Katalin egyáltalán nem ostoba.
Okos, tanult nő, aki a képességeivel Orbánékat szolgálja.

Ugyanaz az eset,
mint (a nem éppen rokonszenves) Vadai Ágnes,
aki 2 diplomával (közgazdász, jogász)
és 5 (öt) nyelvvizsgával (angol, spanyol: felsőfok C, francia, norvég, orosz: középfok C)
korábban az MSZP-t, most Gyurcsányékat szolgálja.

....”ezen múlik a nemzetünk jövője. Ha nem születnek gyermekek, megszűnünk létezni.”....

Néhány idegent sért ez az üzenet.
Nem baj.
Ők majd megszűnnek létezni...

Ha a szüleid úgy gondolkodtak volna, mint te, akkor nem írnál sületlenséget, sőt, semmit.

Remélem, ebből a pozícióból megy nyugdíjba:-)))

Az olyan súlyos érvekre, hogy dagadt szuka, nem vagyok kiváncsi Szia! Kapod az x-et! Novák Katalin lábkörméig nem érsz fel!

Ajánlom figyelmedbe az alábbiakat:

A Magyar Nemzet alapítójának dédunokája elismeri a ballib médiafölényt:

"De azért 2002 és 2010 közt a lapnak adhatott némi megbecsülést, hogy a hatalmat ellenőrző, ellenzéki orgánumként működött, szemben a többi napilappal, amelyek a kormánykoalíció különféle színárnyalataihoz kötődtek."

Ráadásul nevel még 3 gyereket is. Egy nagyon okos értelmes nő, volt szerencsém egyszer kötetlenül beszélgetni vele.

Képzeld, az én családom is ilyen, bár nálunk van, hogy 15-en is ülünk a vasárnapi asztalnál! Bár a mérnökök és mérnökjelöltek miatt a beszélgetés sokszor torkollik számomra érthetetlen tartományba, de mindig jókedvűen és vidáman beszéljük meg az eseményeket! Politikáról nem sok szó esik, mert egyetértünk!

Rákosi rá durva volt hivatkozni. Sem szellemi, sem tárgyi összefüggés nincs. Semmilyen sincs. Nem értettem a logikadat.

A lenduletben az orszag es a Megcsinaltuk anno tetszett az ertelmes, vilaglatott embereknek, ugye?
Vagy akkor meg ujszulott voltal/voltatok (Medgyessy- Gyurcsany-era) es minden propaganda uj volt nektek? Es ugyanakkor tetszetos is, ugye?

Felvette a bena fideszes ruhajat - a felenk vagyok, de hozzaszolasokkal kezeltetem magam szerut..
Valami nagyon okos huzasnak gondolja, hat tegye csak! Ideje van, hat probalja ki igy is a bomlasztast. Csak kicsit atlatszo.

Nem a szülésről beszéltem, hanem a nevelésről. Csúsztatsz, de hát egy szemét ballib vagy, nem kell rajta csodákozni!

Csak téged minősít
ha te nem látsz különbséget
aközött, hogy
– én tettem egy gúnyos megjegyzést a francia riport nemzeti konzultációs jelenetére,
– te pedig arra válaszként engem gyaláztál trágár szavakkal.
(:–(((

Tatuska!
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének alábbi közleménye
éppen az olyan szélsőséges gyalázkodóknak szól,
mint amilyen te is vagy:
"A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”."

Tatuska, te nem látsz a gyűlölettől.

– írja tatuska, az igazságosztó.
(:–)))))))))))))))

Szerinted, tatuska, szerinted.
(Meg persze a hozzád hasonló elvakultak szerint.)

Követem a példát, már x-elem is a @pierre -el együtt.

Bizony kiikszellek benneteket! Nem vagyok kíváncsi rátok!

"Naccerű" ráolvasás!
Csak így tovább, harcosan, keményen!
(Legközelebb azért rakjál bele "komcsi"-t is, úgy az igazi!)

Csak a Fidesz!
(:–))))))))))))))))))))))))))

Szegény-szegény tatuska,
csak a magadfajta teljesen elvakult nickek hiszik,
hogy egy primitív ráolvasás valós.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés