Megszabadulhat-e az antiszemitizmustól a magyar jobboldal?

2019. január 30. 14:39

Köves Slomó
Index
Minden összeesküvés-elméletben meg lehet találni azokat az áthallásokat, amelyek a minden társadalomban felmutatható, marxi értelemben vett örök zsidót célozzák.

„Érdeklődéssel és élvezettel szoktam olvasni Tóth Gergely intellektuálisan nívós elemzéseit az Indexen. Nem volt ez másképp a Hogyan lett antiszemita a baloldalcímű írásával sem.

Tanulmánya, nagy ívű nemzetközi kitekintéssel mutatja be azt az európai folyamatot, melyben összeér az iszlamista antiszemitizmus és a szélsőbaloldali, neomarxista Izrael-ellenesség, és amely – egyes más tényezők mellett – lehetőséget teremt a magyar jobboldal számára is, hogy megpróbálja »a magyar jobboldalra száz éve tapadó antiszemitizmust« lehántani magáról és »áttolni a baloldalra«.

Tóth cikkének végkövetkeztetése szerint ez a folyamat – ugyan »van benne rendszer« – a magyar jobboldalnak nem fog sikerülni, mert az ellenségkép-gyártás tulajdonképpen egy a jobboldali világnézetbe eleve kódolt látens antiszemitizmusra épít, s mint ilyen, egyszer majd csak tetemre hívja azt a »zsidót is aki ott bujkál minden migráns mögött«.

Sok szempontból elgondolkodtató ez az állítás. Legfőképp azért, mert a logika, amit az érvelés követ, és maga a végkövetkeztetés az emberi jogi fundamentalizmus eszméjére építő baloldali-liberális univerzális antidiszkirminációs (így az erre alapozó anitmszemitizmus-ellenes) logikával kapcsolatban ugyanígy elmondható lenne. 

A következőképp: a bigott imperialista, nacionalista örökség megtagadására hivatkozó Izrael-ellenesség a látens baloldali antiszemitizmusra épít, melynek szimbolikájában az emberi jogok eltiprói, a mindent gyarmatosító, gátlástalan, gyermekgyilkos zsidók, a kizsákmányolt barna emberek feje felett drónokkal navigáló burzsuj izraeliek.

A helyzet valóban az, hogy minden leegyszerűsítő összeesküvés-elméletben meg lehet találni azokat az áthallásokat, amelyek a minden társadalomban felmutatható, marxi értelemben vett örök zsidót célozzák, így óhatatlanul antiszemita összeesküvés-elméletre emlékeztetnek. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel.”

Mikor mihez. Amit éppen az érdek diktál. Ha kell, az "antiszemita összeesküvés-elméletek" kiválóan használhatók a kormány ellen. Persze csak akkor, ha a kormány jobboldali.

Ha kell, könnyedén túl lehet rajtuk lépni. Akár egykori nácik esetében is. Persze csak akkor, ha ezek a megcukisodó nácik éppen jobboldali kormány ellenesek.

Ha kell, nemzetközi "jelentésekben" lehet szerepeltetni őket. Persze csak akkor, ha éppen nem "demokratikus" kormány van hatalmon.

Sőt, ha esetleg az Eustat szerint csökken az antiszemitizmus Magyarországon, fel lehet háborodni a Mazsihisz részéről, rámutatva arra, hogy az eredmények hamisak.

Pontosan. Nektek marad az Internacionálé.

Pontosan. A magyar jobboldal nem szabadulhat meg az antiszemitizmustól. Nem azért, mert antiszemita. Hanem azért, mert az antiszemitizmus bélyegét osztogatók nem engedik, hogy megszabaduljon.

Akinek meg engedik, az nem lehet többé jobboldali. Lásd Jobbik. A Spinoza Ház domesztikálta és hitelesítette, innentől kezdve viszont "európainak" és "demokratikusnak" számít. Lásd Róna Péter kóser pecsétje.

A nácik tetteit követően Európában a szovjet orvosperek voltak a legszélsőségesebb antiszemita cselekedetek. Ezt a kérdést nem lehet jobb- vagy baloldalisághoz kötni.

Az antiszemitizmus kutatás olyan áltudomány, mint a szociológia.
Nincsenek benne egzakt, metrikus egységek- csak sorrendbe állítás. Mondom a példát. Magyarországon minden évben születik egy antiszemitizmus jelentés. Jó vastag kiadvány, ha jól emlékszem évente százas nagyságrendű esetet dolgoznak fel benne. Az esetszám alapján nálunk pl tavalyelőtt a franciáknál nagyobb volt az antiszemitizmus szintje. Ilyen tételeket találtam a magyar jelentésben: -a Dohány utcai zsinagóga előtti járda aszfaltjára valaki Dávid-csillagot rajzolt krétával, a Fradi-MTK meccsen antiszemita skandálásba kezdett a B-közép a mecs 10., 23., 27., 41., 67., 73., 81. és kilencvenedik percében. Amit most leírtam az mindjárt 9 eset...
Mondjuk Franciaországból meg adott évben aliázott 7 ezer ember, meg tán párat ki is végeztek muszlim elmeháborodottak.

Azt hiszem, az ellenzék és "holdudvara" sokat tudna beszélni az általad vázolt "nehéz életről". Meg az internacionáléról is.

Apropó "jelentéktelen jajongás". Az nem ma van, Brüsszelben? Ahol mellőzött "európaiak" tartanak panasznapot Magyarországról?

Amely hetes cikkely Franciaország esetében persze fel sem merül. Hiszen ott minden rendben a demokráciával. Eddig 10 halott...

Mellesleg te azt tényleg el tudod képzelni, hogy a jóléti Hollandiában egy nap arra ébred egy nő, hogy a sosemhalott Magyarországon micsoda áldatlan állapotok uralkodnak, és a szeretet vezérelte aggodalom miatt hirtelen Magyarország szakértővé képzi ki magát, csak hogy segíthessen egy szerencsétlen népen? (Azzal, hogy a háromszor megválasztott kormányát támadja minden fronton...)

Nem tudom, nekem ez furcsa. Nem tartom magam éppen érzéketlennek, de még sosem ébredtem úgy, hogy aggódnék a bolgár, vagy éppen a szlovák demokráciáért...

Köszönöm a térítésmentes analízisedet. Amely önmagában kiváló kórkép. Csak nem rólam, hanem rólad. Arról, hogyan vélekedik egy ízig-vérig "demokrata" olyasvalakiről, akinek más a politikai véleménye. Amúgy az "elfogadás" és a "tolerancia" jegyében.

Amíg a zsidók nem tanulnak meg két szót releváns értelemben használni, addig mindig lesz antiszemitizmus.
Csak az a kérdés, milyen:
tisztességes antiszemitizmus, vagy zsigeri antiszemitizmus.
A két szó, amit a zsidóknak értelmezniük, emberi-isteni értelemben használniuk kellene:
IGEN - NEM.
Magyarul: FEHÉR - FEKETE.

Éretlen beszéd, éretlen gondolat. Nem támogatom.

Azok közé sorolják, de "A nemzeti szocializmusnak és a marxizmusnak azonosak a gyökerei." (A.H.)

A kérdés az, hogy a baloldal megszabadulhat-e?
"Marx írásaiban minden klasszikus antiszemita vádat megtalálhatunk. Ők robbantják ki a háborúkat, hogy a zavarosban halásszanak: „A zsidók jó üzletet csináltak a hódítással … Mivel a pénzügyi krízis be fog következni, és nem lehetetlen, hogy abban a zsidók nagy szerepet játszanak, így tőkéjüket meg fogják tízszerezni” – írja 1848-ban a Neue Rheinische Zeitungban. "
(Morvay Péter: Doktor Marx a zsidókról, Hetek, 2018. március 9)

A baloldali antiszemitizmus miért nem kérdés?
Marx 1856-os írásából, amely a The New York Tribune-ban jelent meg, Az orosz kölcsön cím alatt:

“Tudjuk, hogy minden zsarnok mögött ott áll a zsidó, mint minden pápa mögött egy jezsuita. … a háborúk hasznossága, amelyet a kapitalisták felkorbácsolnak megszünne, ha az nem a zsidók érdekében lenne, hogy az emberiség értékeit ellopják. …A tény, hogy a zsidók olyan erősek lettek, hogy a világon folyó életet veszélyeztetik, késztet bennünket arra, hogy nyilvánosságra hozzuk szervezeteiket és céljaikat, hogy azok szaga felébreszthesse a világ munkásait, hogy harcoljanak e rákfene megsemmisítéséért.”

Forrás: Richard Wurmbrand: Marx és a Sátán, Crossway Books, 1986, 41.old.

Louis Rapoport: Stalin’s War against the Jews, The Doctor’s Plot and the Soviet Solution, The Free Press, 1990. (Sztálin háborúja a zsidók ellen, az orvosok összeesküvése és a szovjet megoldás.)
Ebből való a következő megállapítás:
A furcsaság az, hogy mialatt a világ figyelme náci Németország antiszemita törvénykezésével és zsidóüldözésével volt elfoglalva, Sztálin valójában semmisített meg 500,000 és 600,000 között zsidókat a Nagy Terror idején megölt 10 millió között. A zsidó áldozatok aránya valószínűleg a legmagasabb volt a Szovjetunió nemzetiségei között.
Míg baloldalon gyilkossághalmaz, addig a nemzeti szocialista Németországban a zsidó kivándorlást, disszidálást segítő kézikönyvet a Philo-Atlaszt, (Handbuch für die Jüdische Auswanderung) 280 oldalas terjedelemben 1938-ban adta ki a Philo Jüdischer Buchverlag Berlinben.

Szólj, ha találsz hasonló disszidálást segítő kézikönyvet a kommunista országok könyvkiadásában.

Szerinted a zsidók nem írnak objektív könyveket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés