A rendszerváltoztatás évfordulója

2019. január 29. 11:03

Orbán Balázs
Facebook
Szüleink generációja pontosan tudta, hogy mit jelent diktatúrában élni.

„»30 éve szabadon« – tegnap tartotta a rendszerváltoztatás évfordulójáról szóló megemlékezéssorozat összeállításáért felelős emlékbizottság az első ülését.

Azok nevében is beszélve, akik - mint én - akkor csupán gyerekek voltak, azt képviseltem, hogy a rendszerváltoztatás ennek a generációnak elsősorban azt a szabadságot jelenti, ami immár 30 éve a miénk.

Olyan lehetőségeink vannak, amelyekről szüleink ugyanebben az életkorban még csak nem is álmodhattak. Számunkra kinyílt a világ, amely számukra elérhetetlen volt.

Ők sajnos pontosan tudták, hogy mi jelent diktatúrában élni. Közös siker, hogy nekünk már csak az jut, hogy bármelyik kormányra - legyen az jobb- vagy baloldali - szabadon mondhatunk bármit, s a véleményünkért senki másnak, hanem csak magunknak tartozunk felelősséggel.

Másrészt, a generációnk immár a maga teljességében felelős Magyarország sorsáért is. Más nem arathatja le a babért és másra nem foghatjuk a kudarcot. Ez olyan adomány, amely évszázadok óta a magyarok hosszú generációinak nem adatott meg.

Harmadrészt, látni kell, hogy a marxizmus mint ideológia ugyan megbukott, de nem halott. Sőt! A nyugati világban, s különösen a fiatalok körében, egyre többen vannak, akik úgy lelkesednek ezen ideológia XXI. századi különböző reinkarnációiért, mintha nem tudnák, hogy a gyakorlati megvalósításukra tett kísérletek miképpen változtatták a szenvedések évszázadává a XX. századot. 

Azt is egyértelművé kell tennünk, hogy soha többet nem kérünk ebből!

Van feladat bőven.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szüleink generációja pontosan tudta, hogy mi jelent diktatúrában élni."

Így van.

Az "európaiak" és "demokraták" szülei meg azt tudták, hogy mit jelent diktatúrát csinálni, kihasználni.

Mesélj arról, hogy melyik szülő (dédszülő) emlékszik arra, hogy mi volt Itáliában a 30-as 40-es években. Ha már faszista diktatúráról pampogsz.

a t. szerző szüleinek generációja pontosan tudta, hogy a szovjet blokkban mindenki a magyarokat irigyelte

Pontosan. A gyarmatosítás is diktatúra. Rutinosak és álszentek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés