Családvédő lengyel konzult utasít ki Norvégia

2019. január 22. 13:46

„Túl vehemensen” beszélt norvég hivatalnokokkal az oslói külügyminisztérium szerint az a lengyel diplomata, akinek a kiutasításáról döntöttek hétfőn. Varsó megfelelő válaszlépésről tájékoztatott.

2019. január 22. 13:46

Alaptalannak minősítette az egyik lengyel külügyminiszter-helyettes kedden Norvégiának azt a döntését, hogy kiutasítja Slawomir Kowalski oslói lengyel konzult, aki a norvég gyermekvédelmi hivatalnál a lengyel családok érdekeit képviselte. Szymon Szynkowskivel Sek külügyminiszter-helyettes a Twitteren megerősítette, hogy a norvég külügyminisztérium hétfőn felszólította Varsót Kowalski leváltására. Egyúttal hozzáfűzte: tárcája „egyértelműen pozitívan” értékeli Kowalski konzulnak a lengyel családok érdekében végzett munkáját. A lengyel válasz egy ügyben „nyugodt, egyben megfelelő is lesz” – írta bejegyzésében.

Előzőleg a norvég külügyi tárca azzal indokolta a kiutasítást, hogy Kowalski „néhány konzuli ügyben diplomata szerepével nem összeegyeztethető módon cselekedett”, és „helytelenül viselkedett a közjogi tisztviselőkkel szemben”. A konzulnak három héten belül kellene elhagynia Norvégiát.

A lengyel sajtó az utóbbi években többször számolt be azokról az esetekről – mintegy 150 ügyről –, amikor a norvég gyermekvédelmi hivatal (Barnevernet) a Norvégiában élő lengyel családoktól vitatható körülmények között vett el gyermekeket. A Barnevernet által alkalmazott módszereket az utóbbi időben nemzetközi fórumokon is bírálták, többek között az Európa Tanács illetékes bizottsága által tavaly májusban elfogadott jelentésben.

Lengyelország tavaly decemberben menedékjogot nyújtott egy norvég állampolgárságú asszonynak, Silje Garmónak és kétéves lányának. A lengyel hatóságok úgy találták: a Barnevernet sérti Garmo jogait és szabadságát. A nő 2017 tavaszán érkezett Lengyelországba, miután úgy értesült: a gyermekvédelmi hivatal elveszi tőle a gyermeket. A Barnevernet ezt megelőzően kifogásolta, hogy a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő Garmo képtelen megfelelő módon foglalkozni gyermekével.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2019. január 22. 19:02
Hülye norvég libsik ! Akkor ne csodálkozzatok ha Breivik nálatok van...
Esvány
2019. január 22. 17:22
Megvalósult hát a Madách által megénekelt embertelen falanszter: TUDÓS E gyermeket orvosnak kell tanítni Ebből pásztor lesz. AZ AGGASTYÁN El tehát velök. (A gyermekeket el akarják vinni. Éva ellentáll.) ÉVA Hozzá ne nyúlj! e gyermek az enyém: Ki tépi őt el az anyakebelről! - AZ AGGASTYÁN Vegyétek el, mit késtek még vele. ÉVA Óh, gyermekem! hisz én tápláltalak Szivem vérével. - Hol van az erő, Mely e szent kapcsot elszakítni bírja? Lemondjak-é hát rólad mindörökre, Hogy elvessz a tömegben, és szemem Fürkésző gonddal hasztalan keressen A száz egyenlő ídegen között? ÁDÁM Ah, emberek, ha van előttetek szent, Hagyjátok ez anyának gyermekét. ÉVA Ugy-é, ugy-é, te áldott ídegen. AZ AGGASTYÁN Merész játékot űzesz, idegen; Ha a család előitéletét Éledni hagyjuk, rögtön összedűl Minden vívmánya a szent tudománynak.
zolka50.50
2019. január 22. 17:07
"A skandináv csodának ugyanis van egy sötét oldala is, aminek már a neve is ijesztő: Barnevernet. Ez ellen a szervezet ellen tüntettek idén tavasszal 14 országban párhuzamosan. A Norvég Gyermekjóléti Szolgálat ugyanis extrém túlkapásairól híres. Az utóbbi években Oroszországban, Csehországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Indiában is a szalagcímekben szerepelt. A Barnevernet sajátos gyakorlata szerint ugyanis egyszerűen elrabolja a gyerekeket a szülőktől, ha felmerül a gyanú, hogy valamiért alkalmatlanok a gyereknevelésre, és az sem zavarja ebben őket, ha az illető egy másik ország állampolgára. Sőt: a szüleiktől elvett gyerekek 40%-a nem norvég. Első lépésként ismeretlen helyre szállítják őket, és gyakran már ekkor megtagadnak a szülőktől bármiféle találkozási lehetőséget. Az esetek nagy részében a gyereket akkor sem adják vissza, ha a felmerült gyanút nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani. Maga a cseh elnök, Milos Zeman is a náci rendszerhez hasonlította a hatóság működését. Marius Reikeras norvég ügyvéd legalább 1000 olyan esetről tud, amikor a Barnevernet teljesen hibásan és jogtalanul járt el. Az Emberi Jogok Bíróságán eddig 40 norvég jogsértést ismertek el."
Vainamoinen
2019. január 22. 16:12
Mi a helyzet a diplomaciai immunitassal? Nem a norvegok neveztek ki a LENGYEL konzult es nem sertett norveg torvenyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik