Az ismeretlen Görgei címmel nyílik kiállítás

2019. január 15. 12:13

A Magyar Nemzeti Múzeumban kedden új kiállítás nyílt.

2019. január 15. 12:13

Görgei Artúr honvéd tábornok valós alakját és megítélésének változásait mutatja be Az ismeretlen Görgei címmel a Magyar Nemzeti Múzeum kedden megnyílt időszaki kiállítása.

A magyar nemzetet azok tették igazán naggyá, akik nem a saját dicsőségüket keresték, nem akartak példaképek lenni, mégis azokká váltak. Közéjük tartozik Görgei Artúr is – hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, akinek a megnyitóra írt levelét Sölch Gellért, a tárca helyettes államtitkára olvasta fel az eseményen. Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy Görgei ígéretesnek induló tudományos pályáját hagyta el 1848-ban, mert tudta, hogy a szabadságáért küzdő Magyarországnak szüksége van rá. Így alkalma nyílt kibontakoztatni zseniális hadvezéri képességeit, majd elháríthatta volna magától a politikai felelősséget, de vállalta a fegyverletételt, ezzel emberek tízezreinek életét megmentve - hangsúlyozta a miniszter.

Görgei vállalta volna a vértanúságot is, de ez nem adatott meg neki, helyette bűnbakként kellett leélnie életét. Az utókor feladata, hogy megadja neki azt a tiszteletet, amelyet megérdemel – emlékeztetett levelében Kásler Miklós.

Varga Benedek, a múzeum főigazgatója a magyar hadtörténet kimagasló, Hunyadi Jánoshoz vagy Zrínyi Miklóshoz mérhető alakjaként méltatta Görgei Artúrt. Mint hozzátette, a tábornok hadvezéri képességeit későbbi bírálói sem vitatták, Kossuth azonban már 1849 őszén Görgeit tette felelőssé a világosi fegyverletételért, és a következő évtizedekben is sokan vádolták árulással a honvéd sereg fővezérét.

Görgey Gábor író, volt kulturális miniszter a család tagjaként köszönetet mondott a kiállítás szervezőinek, valamint azoknak a történészeknek is, akik segítettek megtisztítani Görgei nevét a kommunista időszakban ismét ráaggatott áruló jelzőtől.

A Magyar Nemzeti Múzeum kedden megnyílt kiállítása arra tesz kísérletet, hogy Görgei Artúr (1818-1916) valós alakját, pályafutását, majd megítélését, annak változásait napjainkig bemutassa. A tábornok alakját 416 műtárgy, valamint multimédiás alkalmazások, filmek és számos kísérőprogram segítségével megidéző kiállítás június 23-ig látogatható.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. január 17. 09:52
Több Görgei leszármazott él napjainkban is, Amerikában is. Mindig tudták, hogy a tábornok nem áruló. A család büszke rá. Mi is.
syphax
2019. január 16. 17:40
Németh László: Az áruló című drámáját még az író, Németh László életében mutatta be a Madách Szinház Ádám Ottó rendezésében. Ugyan a dráma címe az "Az áruló", de az előadás minden szava, minden másodperce azt mutatja-prezentálja, hogy Görgei Tábornok nem hogy áruló nem volt, de NEMZETI HŐS, a legnemesebb értelemben. Görgei-t az előadásban Bessenyei Ferenc alakitotta aki akkor éppen 1-2 évig a Madácjh tagja volt...felejtjetetlenűl. Németh Lászlónak ezt a művét sem más művét sem sajnos nem játsszák, sem Budapesten sem a vidéki szinházainkban sem, sőt a határontúli magyar szinházakban sem. Nagy kár, mert tengernyi aktuális mondanivalót hordoz..ma is.
repulok
2019. január 15. 22:51
Szabad György és Antall József jóbarátok voltak, de Görgei megitélésében nagyon eltért a véleményük...
IV. Fawkes
2019. január 15. 17:47
Nemcsak nagyszerű hadvezér, de kiváló vegyész is volt, komoly tudományos eredménnyel, főleg a természetes zsírsavak tulajdonságait kutatta. Ő írta le először részletesen a kókuszdió olajának zsírsav-összetevőit, arányukat. Akkoriban ez igen előremutató kutatás volt, évtizedekkel megelőzte a félszintetikus mosószerek gyártásához szükséges kémiai kutatásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik