75 ezren ünnepelték a japán császárt

2018. december 23. 9:40
Akihito 85 éves lett.

Több mint 75 ezren vettek részt vasárnap Akihito japán császár utolsó hivatalos születésnapi ünnepségén az udvar közlése szerint, a legtöbben az ő három évtizedes uralkodása alatt. A 85 éves császár palotája erkélyéről üdvözölte a vendégeket, és beszédében megemlékezett a szigetországot sújtó természeti katasztrófák áldozatairól. Az ünnepnap előtt nyilatkozatot adott a sajtónak, és ebben fontosnak mondta, hogy a japánok ne feledkezzenek meg a II. világháborúban meghalt számtalan honfitársukról, hogy tudatosítsák: az ország háború utáni békéje és felvirágzása az elpusztultak áldozatának és az új nemzedékek fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhető, valamint fontosnak nevezte, hogy a történelmet hitelesen mutassák be a háború után született generációknak.

„Óriási vigaszt jelent nekem, hogy a Heiszei (a „teljes béke megvalósításának” korszaka) háború nélkül ér véget Japánban” – mondta.

Akihito az egyetlen császárként regnáló államfő, a világ legrégebbi uralkodóházának 125. tagja, aki jövő áprilisban lemond a trónjáról, és ezzel véget ér a Heiszei korszak is. A japán császárok születésnapja hagyományosan nemzeti ünnep az országban, ezen a napon a császári palotát is kinyitják a nagyközönség előtt.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés