A francia nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány elleni bizalmatlansági indítványt

2018. december 13. 22:46
A baloldali pártok által kezdeményezett indítványt mindössze 70 képviselő támogatta.

A francia parlament alsóháza csütörtökön elutasította az üzemanyagadó-emelés ellen tüntető sárgamellényesek tiltakozásának kezelése miatt a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A baloldali pártok által kezdeményezett indítványt mindössze 70 képviselő támogatta.

A Szocialista Párt, a Lázadó Franciaország és a kommunisták hangsúlyozták: a bizalmatlansági indítvánnyal a sárgamellényesek által megszólaltatott „nép hangját" akarták hallatni, valamint elítélni a kormány másfél éve folytatott szociális és adópolitikáját.

A baloldali pártok mellett az indítványt támogatta a konzervatív Köztársaságiak párt egyik képviselője, támogatták továbbá a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) képviselői, közöttük a pártot vezető Marine Le Pen, valamint a jobboldali Talpra Franciaország két vezetője, Nicolas Dupont-Aignan és Jean Lassalle.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához az 577 fős nemzetgyűlésben 289 igen szavazatra lett volna szükség.

A francia parlamentben 1958 óta több mint 100 bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, ebből egyetlen egyet fogadtak el, 1962-ben, amely megbuktatta George Pompidou kormányát.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés