Román belpolitika: tovább mélyül a PSD és Klaus Iohannis államfő konfliktusa

2018. november 20. 20:12
Klaus Iohannis román államfő elutasította, most még magasabb pozícióba jelöli a PSD Lia Olguta Vasilescút.

Miniszterelnök-helyettesi posztra jelöli a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi minisztert, akinek a közlekedési tárca élére történő kinevezését kedden elutasította Klaus Iohannis jobboldali államfő – értesült a román média.

A PSD hétfőn döntött arról, hogy nyolc minisztert lecserélnek Viorica Dancila 28 tagú kormányában. Iohannis aláírta hat új miniszter kinevezését, de a jelöltek alkalmatlanságára hivatkozva elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Vasilescu kinevezését és a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfő-helyettes leváltását.

A PSD most egyetlen húzással akar Stanescutól megszabadulni és Vasilescunak is kormánytisztséget biztosítani, közlekedési miniszternek pedig Mircea Dragici képviselőt, a PSD pénztárosát jelöli.

Az új gazdasági, a védelmi,  a távközlési,  a munkaügyi, az  ifjúsági és kulturális miniszter kedden délután letette a hivatali esküt. Ezt követően Liviu Dragnea pártelnök összehívta a párt állandó büróját, hogy megoldást találjanak a PSD-vel nyílt konfliktusban álló államfő által előidézett váratlan helyzetre. Döntésükről belső értesülésekre hivatkozva számolt be a román média: az ülésről távozó politikusok nem nyilatkoztak a székház előtt várakozó újságíróknak. A PSD vezetői a nap folyamán korábban is tartózkodtak attól, hogy "felvegyék a kesztyűt" és a más esetekben megszokott nyilatkozatháborúval reagáljanak Iohannis lépésére.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés