A halloweenkultuszból sokkoló multikultit csináltak

2018. november 1. 11:47

Szabó László Zoltán
Magyar Idők
Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit.

„Mára szerte Európában elterjedt a faragott töklámpás hagyománya, a nagyobb áruházláncok polcai valósággal roskadoznak a halloweentökök súlya alatt, terjedjen csak a majmolós, divatos multikulti, noha a kulturális jelenség gyökereiről a lelkes forgalmazók közül nyilvánvalóan kevesen tudnak közelebbit. Magyarországon is igen elterjedt már a halloween ünneplése, sok szórakozóhelyen rendeznek bulit maszkban vagy anélkül; azért a mi tavaszváró, téltemető népszokásunk, a mohácsi busójárásunk sem kutya, ahol a klasszikus sámánizmus jelei még mindig tetten érhetők.

A télűző fesztivál három napig, farsang vasárnapjától húshagyókeddig tart, amelynek csúcspontja a karnevál. A busójáráskor jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása látható. Sötétedéskor érkezik el a kulturális rendezvény csúcspontja, amikor a farsangi télbúcsúztató koporsó vízre bocsátása után a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőr csuklyás maszkot viselő alakok máglyán elégetik a telet jelképező koporsót, majd a mohácsi főtéren körtáncot járnak.

John Carpenter azonban valószínűleg nem fog erről a magyar hagyományról filmet készíteni, de legyen ez az ő baja. Mindazonáltal a mi sámánjaink nem rohangálnak fejszével az utcákon, tinédzser lányokat kergetve. Ennél jobb dolguk is akad.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Halloween egy zavaros akármi, ami alkalmas lehet bohóckodásra, önkiélésre, a mit-tudom-én-mi-de-sületlenkedjünk hangulatának átélésére. Olyan mint pl. néhány éve a torkos csütörtök kommerciális ötlete: a keresztény ihletésű farsangot értjük, azt nem...

Az idegen szép.
Tényleg?

Annak idején, betakarítás után, hangsúlyozottan nem október 31-én, nálunk is szokás volt a töklámpás készítése. Elzavartuk a gonoszt az állatok és a termények körül. Szerettem az októberi töklámpásokat. Szóval ez a népszokás nálunk is megvolt.

Mi nem kötöttük naphoz. Nálunk a betakarítás vége volt az érvényes idő, ezeknek a lámpásoknak az elkészítésében.De én a hetvenes években voltam gyerek, előfordulhat, hogy eredetileg a z október 24 lett volna az ideje.

:) Régi nyugodt idők. Bekerült a kukorica is, meg a tök is a földekről. Izgalommal vártuk a töklámpások készítésének idejét. Kint égtek a lámpások, Nagyapám meg a tűz mellett mesélt. A faluban meg szóban és kézfogással megpecsételt szerződések megszegése és kijátszása nem is jutott eszébe senkinek. S az európai értékekről litánia után vitáztak az emberek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában