Kiszámíthatóságra van szüksége a múzeumoknak

2018. október 11. 12:57

Pulszky Társaság
Pulszky Társaság
A muzeális intézményeknek folytonosságra, kiszámíthatóságra és biztonságra van szüksége.

„A Pulszky Társaság, a múzeumi szakterület legnagyobb taglétszámmal működő szakmai szervezete aggodalommal figyeli azokat a méltatlan és egyoldalú támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a muzeális intézményeket és vezetőiket érték.

Ilyen előzmények után sajnálattal értesültünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma október 4-i közleményében foglaltakról, amelyek szerint »november elsejei hatállyal a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatójának vezetői megbízatása Főigazgató Úr és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös megegyezésével megszűnik.«

A Petőfi Irodalmi Múzeum Prőhle Gergely vezetésével – folytatva az évtizedes szakmai építkezést és közösségépítést – számos, a múzeumlátogatók által is kedvelt kiállítással, rendezvénnyel szolgálta a magyar kultúrát. Ennek a nemcsak a fővárosban, hanem a Petőfi Irodalmi Múzeum intézményhálózata révén országosan is jelentős tevékenységnek a sikerét több hazai és nemzetközi elismerés bizonyítja.

Az utóbbi évtizedben a muzeális intézmények a megváltozott társadalmi elvárásoknak, a 21. századi kihívásoknak megfelelően komoly fejlesztéseket hajtottak végre. Jelentős eredmények születtek többek között a múzeumok, illetve a kiállítások élményszerűbbé tételében, a gyűjtemények digitális hozzáférhetőségének javításában, a köznevelési intézményekkel való együttműködésben, a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtésében. A megújulás sikeréről tanúskodik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalos adatai szerint a múzeumlátogatók száma országosan éves szinten már meghaladja a 10 millió főt.

Az elmúlt időszak több megnyilvánulása, elsősorban a kormányközeli sajtóban megjelent írások évtizedes munkával felépített, jól működő intézményeket sodorhatnak bizonytalanságba, az egész múzeumi terület elért eredményeit veszélyeztetik.

A Pulszky Társaság választmányának meggyőződése, hogy a nemzeti kulturális örökség megőrzésére és közkinccsé tételére hivatott muzeális intézményeknek a fenti eredmények megtartásához és továbbfejlesztéséhez folytonosságra, kiszámíthatóságra és biztonságra van szüksége.

Kérjük ezért Magyarország kultúrpolitikájának irányítóit, hogy döntéseiket a fenti szempontok figyelembe vételével hozzák meg!

Budapest, 2018. október 10.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület választmánya”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés